Vicepremierul Ungariei: Vrem sa dam cetatenie tuturor maghiarilor

18-06-2010 00:00


Marko si Semjen

Din 2011, maghiarii din Romania pot sa aplice pentru cetatenia ungara. Anuntul a fost facut vineri de vicepremierul Ungariei, aflat intr-o vizita la Bucuresti.


Intiativa guvernului de la Budapesta ii vizeaza pe toti etnicii, indiferent de tara in care locuiesc.

Propunerea a starnit deja reactii virulente in alte state din regiune. Presedintele Slovaciei a calificat proiectul drept un atac la securitatea nationala a tarii sale.

Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, a multumit Guvernului nostru pentru faptul ca Budapesta s-a putut inspira din legislatia romaneasca privind noile conditii de acordare a cetateniei ungare etnicilor maghiari din afara Ungariei.

"Pentru Legea privind dublei cetatenii, le multumesc prietenilor romani, deoarece legea noastra in multe privinte este la fel si s-a inspirat din legea romaneasca asemanatoare. Noi socotim ca, asa cum orice roman care traieste in orice parte a lumii poate primi cetatenia romana, si noi dorim sa putem oferi maghiarilor din lumea intreaga aceasta posibilitate", a spus Zsolt.

La randul sau, liderul UDMR si vicepremierul Marko Bela a aratat ca, desi noile prevederi ce vor fi introduse de Guvernul Ungariei privind dubla cetatenie au provocat tensiuni in unele tari, in Romania aceste prevederi au fost primite fara rezerve.

Semjén Zsolt a precizat ca incepand cu 1 ianuarie 2011 poate depune individual cerere de obtinere a cetateniei ungare orice cetatean care cunoaste la un anumit nivel limba maghiara si care are sau a avut in trecut ascendenti in Ungaria.

Parlamentul ungar a adoptat la sfarsitul lunii mai o lege care faciliteaza obtinerea cetateniei ungare de catre etnicii maghiari din tarile vecine.

In alta ordine de idei, Semjén Zsolt a fost intampinat de vicepremierul Marko Bella, care a spus ca omologul sau se afla la Bucuresti, in cadrul primei sale vizite oficiale in "Ungaria", fara ca liderul UDMR sa isi dea seama de greseala comisa si sa se corecteze ulterior.

"E prima vizita oficiala a domnului viceprim-ministru in Ungaria, la invitatia mea!", a spus Marko Bela la inceputul conferintei de presa ce a urmat intrevederii.

Dupa discutiile cu Marko Bella, omologul sau ungar a avut o intrevedere cu premierul Emil Boc si apoi una cu presedintele Traian Basescu.

Cei doi au discutat despre presedintia ungara a Uniunii Europene in prima parte a anului viitor. La inceputul intalnirii, intr-un cadru informal, oaspetele ungar a spus ca stie cateva cuvinte in limba romana, mama sa fiind nascuta la Bucuresti.

Sursa: Pro TV

Tags: ungaria, cetatenie,

VIDEO PROTVPLUS.RO