Au fost de trei ori mai multe incendii de pădure în primele cinci luni ale acestui an decât în tot anul trecut, iar suprafața pârjolită depășește 11.000 de hectare.

Vijeliile sau dăunătorii au distrus alte mii. Însă, în tot acest dezastru, e și o veste bună. Proprietarii pădurilor calamitate vor primi bani ca să planteze arbori noi.

100 de milioane de euro, fonduri europene, au fost alocate, în total, prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Cu alte 600 de milioane vor fi împădurite terenuri agricole degradate.

La Cheia, în Prahova, 80 de hectare de pădure au fost culcate la pământ într-o singură noapte, in februarie 2020. Printre rădăcinile care încep să putrezească, muncitorii plantează acum puieți de brad, molid, paltin sau stejar.

Silvicultorii au reușit sa acopere doar jumătate din suprafața calamitată. Mai e nevoie de 400.000 de puieți și de mii de ore de muncă, timp de cinci ani, pentru ca padurea să se regenereze.

Daniel Bucurie, șeful Ocolului Silvic Măneciu: „Gândiți-vă că trebuie să plantez, să zicem, 100 de mii de puieți în 30 de zile, care implică număr mare de muncitori”.

Anul acesta, principalul dușman al pădurilor a fost focul. În primele cinci luni, am înregistrat de trei ori mai multe incendii decât în tot anul trecut, iar suprafața de pădure mistuită de flăcări a ajuns la 11.200 hectare, adică de șase ori mai mult decat în 2021. Cele mai afectate județe sunt Gorj, Mehedinți și Caraș Severin.

56.000 de hectare ar putea fi împădurite până în 2026

Reîmpădurirea suprafețelor afectate presupune cheltuieli însemnate. Poprietarii vor fi ajutați cu cele 100 de milioane de euro alocate României prin Planul National de Redresare și Reziliență.

Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: „Are ca țintă acele păduri care au suferit din cauza unor factori biotici sau abiotici, care au suferit doborâturi în urma furtunilor, unde au fost atacturi de insecte, de boli și la regenerarea acestor păduri folosim banii din PNRR, aici putem finanța toate plantările și reîmpăduririle din zonele afectate”.

Sorin Banciu, secretar de stat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: „Costurile diferă foarte mult dacă discutăm de zonă de câmpie sau de zonă de munte. Noi am estimat un cost mediu de 10.000 de euro, deci discutăm practic de 10.000 de hectare care ar putea fi împădurite cu aceste sume”.

Ministerul Mediului își propune ca, până în 2026, să împădurească peste 56.000 de hectare. O parte vor fi păduri noi, înființate pe terenuri agricole degradate, pentru care se vor aloca, tot prin PNRR, 600 de milioane de euro.