×

România depune prima cerere de finanțare pentru PNRR, de 3 miliarde de euro. Ce proiecte vor fi finanțate

România va depune până la finalul lunii mai prima cerere de finanțare pentru PNRR. Este vorba despre 3 miliarde de euro, bani necesari pentru proiecte mari de modernizare, cum ar fi A7 - autostrada Moldovei.

Important este să și putem folosi acești bani. Țara noastră a primit deocamdată o pre-finanțare de aproape 3,9 miliarde, dar banii sunt jumătate de an în conturile Băncii Naționale, pentru că procedurile nu au fost gata la timp.

Guvernul a aprobat o hotărâre conform căreia până pe 31 martie România să poată face prima cerere de plată către Uniunea Europeană în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Din acești bani ar urma să înceapă, printre altele, importante proiecte de infrastructură, cum ar fi A7, autostrada care leagă sudul țării de Moldova ori porțiuni din A8, autostrada între Tg. Mureș și Iași.

Guvernul a anunțat din martie că toate țintele aferente acestor proiecte au fost îndeplinite. Dar Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene, spune că încă sunt întârzieri.

Cristian Ghinea, fost ministrul al Fondurilor Europene: „Lucrează intens la repararea acestor jaloane pe care le-au declarat deja făcute, că asta este situația ridicolă. Dacă ei le-au declarat în decembrie că le-au făcut, au declarat în martie că le-au făcut, puteau să trimită cererea de plată în martie. E o contradicție între ce a comunicat guvernul atunci și ce face guvernul acum.”

După ce va fi depusă cererea de plată, Comisia Europeană are două luni la dispoziție să ne răspundă dacă toate condițiile sunt îndeplinite și putem lua banii. La finalul anului trecut, România a primit deja 3,9 miliarde de euro, prefinanțare în cadrul PNRR. Banii nu au putut fi folosiți până acum, pentru că nu ar fi fost gata structurile organizatorice.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: „Spun cu toată sinceritatea și deschiderea că sunt țări care s-au organizat mai bine din acest punct de vedere și pe măsură ce au intrat prefinanțările în cont au avut proiectele pregătite și au putut să și facă plăți. O să mai dureze puțin, dar trebuie să intrăm într-o stare de normalitate. E un lucru pe care neparcurgându-l, nemaiavând această experiență de lucru cu milestone-uri și cu ținte, sigur că apar aceste așa zise întârzieri de plată.”

Ministerul Fondurilor Europene a scos și câteva sute de posturi noi la concurs, pe perioadă determinată, până în 2026. Adică o creștere de 30% a numărului actual de posturi, ca să aibă cine să lucreze la aceste proiecte. Și la Ministerul Digitalizării sunt angajați oameni care să se ocupe de cloud-ul guvernamental. Proiectul conectează bazele de date ale instituțiilor publice și a fost cel mai problematic până acum.

Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării: „Este un task force pe IT, plătit din PNRR, avem 16 din 17 poziții ocupate, vom scoate și ultima poziție, cea de manager, în cât mai scurt timp, va fi publică pe site-ul nostru. Vorbim de un proiect de aproape 600 de milioane de euro.”

În toamnă România va mai face o cerere pentru încă trei miliarde de euro, astfel încât până la finalul anului să avem aproximativ 10 miliarde de euro pentru proiecte de modernizare.

Citeste și...
Cu cât a contribuit Banca Națională a României la bugetul de stat în 2021 - Document
Cu cât a contribuit Banca Națională a României la bugetul de stat în 2021 - Document

Banca Națională a României a anunțat cu cât a contribuit la bugetul de stat în anul 2021.

Domeniul Știrbey a fost vândut cu peste 8 milioane de euro
Domeniul Știrbey a fost vândut cu peste 8 milioane de euro

24 de hectare de patrimoniu, cu palat înconjurat de o mică pădure, lac și alei, s-au vândut unei societăți private, fără ca statul să se implice.

Euro s-a prăbușit la un minim istoric față de dolar. Cum este în comparație cu francul elvețian
Euro s-a prăbușit la un minim istoric față de dolar. Cum este în comparație cu francul elvețian

Moneda europeană a ajuns la minimul ultimelor două decenii în comparație cu dolarul american, ca urmare a tensiunilor de pe piaţa energetică provocate de războiul din Ucraina.

Ultimele Știri
Seceta face ravagii în România. 115 localități sunt afectate dintre care jumătate primesc apă potabilă cu porția
Seceta face ravagii în România. 115 localități sunt afectate dintre care jumătate primesc apă potabilă cu porția

În lipsa ploilor, seceta usucă pământul și seacă râurile. 115 localități din vestul, sudul, și estul țării sunt afectate și peste 50 dintre ele primesc apă potabilă cu porția, unele doar ziua.

Președintele Klaus Iohannis: ”Nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate”
Președintele Klaus Iohannis: ”Nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marți, într-o conferință de presă la palatul Cotroceni, că nu crede că va fi necesar şi că nu există un plan pentru ca România să intre într-un ”procedeu de austeritate”.  

Scandalul privind Legile siguranței naționale. Iohannis: ”Nu le-am citit, nu le-am cenzurat”
Scandalul privind Legile siguranței naționale. Iohannis: ”Nu le-am citit, nu le-am cenzurat”

Preşedintele Klaus Iohannis a negat faptul că ar avea vreo contribuție directă la elaborarea draftului Legilor siguranței naționale, susținând că nici nu a citit despre ce  odificări este vorba și nici nu le-a cenzurat.