Un parlamentar propune "legea falimentului persoanelor". Cum ar putea scapa cei cu datorii la banci

Ultima actualizare: 04-09-2013 06:52

Datornicii care nu-si mai pot achita creditele si-ar putea declara falimentul. Masura este una exceptionala si ii vizeaza doar pe cei care probeaza cu acte in fata instantei ca nu au mai bani, iar problemele cu care se confrunta sunt grave.

Pentru restantieri, un parlamentar a scris o "lege a falimentului persoanelor".

Initiativa legislativa privind falimentul persoanelor fizice se refera la clientii bancilor care - de exemplu - isi pierd locul de munca fara vina lor sufera de o boala grava ori sunt victimele unui dezastru natural si nu isi poate achita ratele.

Mircea Grosaru, initiatorul legii: "In momentul in care el simte ca nu mai poate face fata datoriilor pe care le are fata de banca, el poate sa isi declare insolventa. Pragul minim e de 10.000 de euro."

Asta inseamna ca datornicul se duce la tribunal si declara pe propria-i raspundere ca nu mai are sumele necesare. Instanta numeste pentru cazul sau un administrator judiciar provizoriu. Acesta ii preia bunurile, le evalueaza si verifica daca intr-adevar clientul are sau nu bani.

Pentru situatiile nefericite in care datornicii nu mai au solutii de salvare, un lichidator se va ocupa sa le vanda bunurile si sa recupereze banii. Daca suma nu acopera datoria, datornicii ar putea fi scutiti de la plata doar prin hotarare judecatoreasca definitiva. Trebuie sa stie insa ca se vor alege cu un cazier fiscal si o vreme nu vor mai putea face imprumuturi.

Marius Coltuc, avocat: "Ar trebui sa existe anumite operatiuni care sa ajute persoana respectiva sa iasa din impas. A amana o executare silita nu inseamna ca prejudiciezi banca. Inseamna ca poti sa castigi ulterior din dobanda."

Pentru cei care incerca sa pacaleasca instanta si sa ascunda o parte din avere, sa o instraineze catre rude sau sa prezinte datorii inexistente, initiativa legislativa prevede inchisoare de pana la 5 ani.

In Parlament au mai fost depuse doua proiecte privind falimentul persoanelor, dar nu au avut sustinerea Guvernului. Dintre 4,5 milioane de romani care s-au imprumutat de la banci, un milion au restante.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO