Numaratoarea inversa pentru datornicii din Sanatate. Directorii cu restante vor fi dati afara
"Daca faceti datorii, nu mai sunteti directori" - este amenintarea ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, catre managerii spitalelor, despre care declara ca sunt risipitori.
O ordonanta de urgenta, aprobata de Guvern, prevede ca cei care conduc institutiile sanitare sa fie dati afara in situatia in care restantele lor sunt mai vechi de trei luni.
Numaratoarea inversa a inceput. Daca in septembrie seful unei institutii sanitare nu si-a achitat datoriile adunate pe durata verii, ar putea fi dat afara. Masura pare una buna, dar reprezentantii pacientilor sustin ca economiile se vor face in detrimentul bolnavilor.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Cand intra banii in cont, primele plati in spitale sunt pentru utilitati si salarii. Adica in jur de 70% din suma. Restul de 30 de procente raman pentru facturile la medicamente, materiale sanitare.
Prof. dr. Alexandru Ciocalteu, director Spitalul Sf. Ioan: "E o hotarare buna, in sensul de a-i constrange pe sefii de spitale si de sectii, inclusiv pe medici, sa nu mai scrie lucruri doar din dorinta de a fi scumpe, pentru a face impresie. Trebuie sa existe atentie, casa de asigurari sa plateasca toate serviciile medicale".
Cel mai indatorat spital din Romania este, de departe, Spitalul Floreasca din Capitala. Datoriile acestei institutii, la inceputul acestui an, erau de 37 de miliarde de lei.
Reprezentantii Federatiei Sanitas se tem ca directorii spitalelor ar putea fi tentati sa taie din drepturile salariale pentru a economisi bani. Asta inseamna ca s-ar putea renunta la tichetele de masa si la anumite sporuri.
Proasta administrare a banilor din spitale, dar si achizitiile nejustificate, de multe ori la suprapret, au generat restante uriase. In luna martie, expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, au analizat licitatiile si contractele cu furnizorii, timp de o saptamana si au descoperit ca unele institutii au platit si de 10-15 ori mai mult pe seringi si manusi.
Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii: "Intre spitalele care au preturi medii si spitalele care depasesc cu mult limitele nu pot sa spun ca exista diferenta in calitatea tratamentului".
Dar si cheltuielile justificate au facut ca suma achitata pentru datoriile istorice, la inceputul acestui an, sa fie de 1 miliard de euro, echivalentul a 25 la suta din bugetul alocat Sanatatii in 2013.