Basescu despre acordul privind scutul antiracheta: Romania atinge cel mai inalt nivel de securitate

×
Codul embed a fost copiat

Traian Basescu a fost primit marti seara la Casa Alba. S-a intretinut 30 de minute cu Barack Obama si au discutat despre parteneriatul strategic dintre Statele Unite si Romania.

14 SEPTEMBRIE

ora 12:00 - Conferinta de presa de pe Aeroportul Otopeni, la intoarcerea din SUA a presedintelui Traian Basescu

Cu ocazia acestei vizite s-a semnat un document importat pentru securitatea Romaniei, si anume cel de a amplasa scutul antiracheta in Romania, si-a inceput discursul presedintele tarii, Traian Basescu.

Citește și
Traian Basescu si Elena Udrea
Din minunile politicii romanesti. Racheta blonda nascuta din locomotiva cheala
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Acordul privind scutul american antiracheta semnat, marti, la Washington, nu contine nimic secret, a mai declarat Traian Basescu, la intoarcerea din SUA, el spunand ca spera ca in zece zile se va conveni cu Departamentul de stat ca Acordul sa poata fi facut public in Romania si in SUA.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca acordul pentru amplasarea unui sistem de aparare antiracheta impotriva rachetelor balistice al SUA pe teritoriul Romaniei este primul document juridic care mentioneaza parteneriatul strategic dintre Romania si SUA.

"Nu este vorba despre o declaratie politica, ci este un document juridic care statueaza pe termen lung acest parteneriat strategic", a declarat presedintele Traian Basescu.

El a catalogat acest acord ca fiind un document extrem de important pentru securitatea nationala.

"Acordul pentru amplasarea unui sistem de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA pe teritoriul Romaniei este un acord care, prin continutul sau, odata transpus in practica, face ca nivelul de securitate al Romaniei sa fie cel mai inalt din toata istoria vietii ei. Amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice pe teritoriul Romaniei nu este doar in folosul Romaniei, ci este in egala masura o valoare castigata pentru securitatea nationala a Statelor Unite, dar si pentru statele europene", a mai spus seful statului. Presedintele a amintit faptul ca obiectivul Romaniei este ca, in timp, acest sistem de aparare impotriva rachetelor sa devina parte a scutului antiracheta al NATO.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la intoarcerea din vizita facuta in SUA, ca, odata transpus in practica, acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antiracheta in Romania va face ca nivelul de securitate "sa fie cel mai inalt din istoria tarii"

"Acordul nu are nimic secret. Vreau sa indepartez orice speculatie privind anexe secrete ale acestui acord. Sper ca in urmatoarele zece zile sa putem conveni cu Departamentul de stat sa facem public acest acord, atat in Romania, cat si in SUA", a spus Basescu.

El a precizat ca Acordul va trebui ratificat in Parlamentul Romaniei.

Seful statului a mai spus ca imediat ce va fi convenit cu partenerii americani ca Acordul poata fi facut public secretarul de stat Bogdan Aurescu "va da public toate explicatiile pe fiecare clauza a Acordului".

"Bogdan Aurescu a actionat in baza unui mandat scris si aprobat de mine. imi asum alaturi de el viitoarele critici, daca vor fi. S-ar putea sa am socul sa il aplaudati", le-a mai spus presedintele ziaristilor.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca elementele din declaratia privind parteneriatul strategic cu SUA trebuie sa devina "linia de conduita, de actiune executiva" in relatiile dintre cele doua tari, fiind un parteneriat din care castiga ambele parti.

"Declaratia este primul document politic asumat de cei doi sefi de stat cu privire la parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite din secolul XXI (...) Acest document este un document politic care fixeaza liniile parteneriatului strategic pentru urmatoarele decade. Obiectivul pe care l-am atins in acest document este acela ca se balanseaza parteneriatul militar cu multe alte zone de interes comun", a declarat presedintele Traian Basescu.

El a dat ca exemplu Visa Waver.

"Chiar in declaratia de parteneriat strategic e mentionat ca presedintele Barak Obama isi asuma sustinerea modificarii legii pentru acordarea acesteia", a mai spus seful statului.

De asemenea, Traian Basescu a precizat ca se pune un accent deosebit pe cooperarea politica, militara, economica, stiintifica, tehnica si culturala.

"Aceste elemente agreate reprezinta linia de conduita, de actiune executiva in relatiile dintre Romania si SUA. Este un parteneriat strategic in care ambii parteneri castiga. Romania are sansa participarii la proiecte romano-americane care se faca transferul de tehnologii in tara noastra. Si in interesul SUA, ca aici la granita NATO, sa se afle un stat puternic si care sa se dezvolte", a adaugat presedintele Basescu.

Traian Basescu a declarat ca structura delegatiei Romaniei a fost definita strict pentru atingerea obiectivelor, din aceasta facand parte ministrii apararii, Gabriel Oprea, externelor, Teodor Baconschi, dar si sefii serviciilor secrete.

"Observati structura delegatiei. Ea a fost aleasa, definita strict pentru atingerea obiectivului acestei vizite", a declarat Traian Basescu.

El a facut si o trecere in revista a intalnirilor membrilor delegatiei pe parcursul vizitei in SUA.

"In cursul vizitei delegatia s-a intalnit cu presedintele Obama, cu vicepresedintele Biden, noul director al CIA, generalul Petraeus, un prieten al Romaniei, ca de altfel si vicepresedintele Biden, cu noul secretar al apararii, domnul Panetta, cu congresmenii, care s-au constituit in comitetul de prietenie cu Romania, care vor vizita in octombrie Romania si, de asemeni, intalniri la Departamentul de Stat", a mai spus seful statului.

Presedintele Basescu a precizat ca isi propune ca saptamana viitoare sa faca o conferinta de presa in care sa intre in detaliile vizitei, "atat cat se poate".

ora 07:00 - Putin mai tarziu era semnat si acordul bilateral pentru scutul antiracheta ce va fi amplasat in Olt.

Intalnirea dintre cei doi presedinti a avut loc in Biroul Oval. Discutia dintre Traian Basescu si Barack Obama a durat aproape o jumatate de ora si a fost relaxata, chiar daca tema era extrem de importanta: intarirea parteneriatului strategic dintre Statele Unite si Romania si acordul privind scutul anti-racheta.

Cei doi presedinti au adoptat textul documentului care accentueaza colaborarea dintre cele doua state nu doar in domeniul militar, ci si in plan politic, economic, in educatie si cercetare. In plus, Congresul american va rediscuta conditiile in care cetatenii romani pot primi viza pentru Statele Unite.

Anterior, seful statului a avut o intalnire cu vicepresedintele Joe Biden.

La scurt timp dupa intrevedere, ministrul de externe Teodor Baconschi si secretarul de stat Hillary Clinton au semnat acordul privind scutul antiracheta de la Deveselu.

De la noi pot pleca in orice moment rachete care sa intercepteze un potential atac inamic. Cel mai important este ca proiectilul va fi distrus la mare altitudine, inainte de a intra in spatiul aerian al Romaniei. Sistemul va fi operational din anul 2015.

Vizita nu a fost lipsita nici de incidente. Motorul microbuzului care ii transporta pe jurnalisti aproape ca luat foc.

Programul presedintelui a fost extrem de incarcat. Dupa o intalnire cu mai multi congresmani, seful statului, insotit de directorii SIE si SRI Mihai Razvan Ungureanu si George Maior, a avut o intrevedere cu conducerea CIA, si una la Pentagon - cu secretarul apararii.

13 SEPTEMBRIE

Potrivit Mediafax, care citeaza surse din delegatia oficiala, dupa aceasta intalnire, presedintele Basescu a avut o discutie tete-a-tete cu vicepresedintele SUA, Joe Biden.

O parte din delegatia de ziaristi care il insoteste pe seful statului nu a avut acces la Casa Alba.

Anterior, Basescu s-a intalnit cu vicepresedintele american Joe Biden la Casa Alba, cei doi discutand subiecte de interse bilateral, inclusiv despre scutul antiracheta.

Conform programului, Traian Basescu urma sa se intalneasca cu vicepresedintele american Joe Biden la ora 16.00 (ora Romaniei), iar partea romana nu excludea o intalnire cu presedintele Obama, desi aceasta nu era trecuta in programul distribuit presei.

De altfel, presedintele american Barack Obama a avut in agenda zilei de marti intalnire cu vicepresedintele Biden in cadrul briefing-ului zilnic, la 16.30 (ora Romaniei).

La ora 17.00 (ora Romaniei, n.r.) Obama a avut intalnire cu consilieri, iar la ora 18.00, in programul presedintelui SUA este trecuta intalnirea sa si a lui Biden cu Hillary Clinton, fara presa.

La ora 18.45 (ora Romaniei), Obama are programata plecarea de la Casa Alba, spre Ohio.

 Conform surselor citate, George Maior se va intalni cu omologi din SUA in contextul discutiilor pe teme de securitate. Astfel, seful SRI va participa la intalnirea presedintelui Traian Basescu cu directorul CIA.

Seful statului roman a plecat in aceasta dimineata in Statele Unite, in vizita de lucru, pentru a semna cateva acorduri bilaterale.

Din delegatia romana fac parte, alaturi de presedinte, seful SMG, generalul-maior Stefan Danila, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, si ministrul Apararii, Gabriel Oprea. Este prezent si consilierul prezidential pe probleme de securitate, Iulian Fota.

Din minunile politicii romanesti. Racheta blonda nascuta din locomotiva cheala

De asemenea, presedintele Traian Basesescu este insotit de directorul SIE, Mihai Razvan Ungureanu, de directorul SRI, George Maior, si de ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein.

Publicatia americana The Hill, distribuita la Washington, sustine, potrivit Mediafax, ca va avea loc si o intalnire intre presedintele Traian Basescu si vicepresedintele Joe Biden, fara a mentiona si o intalnire la nivel de sefi de stat.

"Obama calatoreste la Columbus, Ohio, pentru a promova American Jobs Act", noteaza sursa citata, referindu-se la programul zilei de marti, 13 septembrie. Cotidianul nu mentioneaza nimic despre o intalnire Obama - Basescu, marti sau in vreo alta zi a saptamanii, dar scrie, in schimb, ca vicepresedintele Joe Biden se intalneste cu presedintele roman pe 13 septembrie.

Publicatia noteaza ca atentia se va concentra pe activitatea de la Capitoliu, in conditiile in care presedintele Obama urmeaza sa trimita Congresului un proiect legislativ important - American Jobs Act.

Traian Basescu va merge pentru prima oara in vizita la Barack Obama

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Traian Basescu l-a numit pe Valeriu Turcan in Consiliul de conducere al Institutului Cultural Roman
Traian Basescu l-a numit pe Valeriu Turcan in Consiliul de conducere al Institutului Cultural Roman

Presedintele Traian Basescu a semnat, astazi, Decretul privind numirea lui Valeriu Turcan in calitatea de membru in Consiliul de conducere al Institutului Cultural Roman.

Din minunile politicii romanesti. Racheta blonda nascuta din locomotiva cheala
Din minunile politicii romanesti. Racheta blonda nascuta din locomotiva cheala

La scoala de vara a tineretului din PDL s-au zis multe. Sau mai bine zis „a zis multe”.

Traian Basescu va merge pentru prima oara in vizita la Barack Obama
Traian Basescu va merge pentru prima oara in vizita la Barack Obama

Presedintele Traian Basescu va intreprinde o vizita in Statele Unite ale Americii, saptamana viitoare, programul oficial al acestei nefiind inca definitivat, a anuntat, sambata, Administratia Prezidentiala.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.