Emil Boc: Maine trimit Parlamentului propunerea ca Orban sa conduca Ministerul Fondurilor Europene

13-09-2011 10:27

Leonard Orban

Premierul Emil Boc a anuntat astazi ca va trimite Parlamentului, miercuri, propunerea ca Leonard Orban sa fie desemnat ministru al Fondurilor Europene.

Premierul a mai precizat ca exista un acord al coalitiei pentru infiintarea acestui minister, precum si pentru desemnarea lui Leonard Orban in fruntea institutiei.

"Maine (miercuri - n.r.) voi inainta la Parlament scrisoarea oficiala pentru a completa acuala echipa guvernamentala cu un nou ministru si Guvernul cu un nou minister, Ministerul Afacerilor Europene. Nu este vorba despre un nou Guvern, este vorba doar ca in temeiul articolului 85 alin. 2 si 3 din Constitutie sa completam actuala structura a Parlamentului cu un nou minister, Ministerul Afacerilor Europene, care va avea misiunea principala absorbtia fondurilor europene si de a gestiona problematica afacerilor europene", a spus Emil Boc.

El a adaugat ca Parlamentul urmeaza sa fixeze calendarul de vot pentru completarea structurii guvernamentale. De asemenea, Parlamentul urmeaza sa se pronunte denumirii noului minister, precum si asupra desemnarii noului ministru, care urmeaza sa fie audiat in Comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Intrebat daca in Parlament se voteaza Guvernul in ansamblu sau doar ministerul, Emil Boc a raspuns: "Cum sa se voteze Guvernul in ansamblu? Este vorba de procedura schimbarii structurii Guvernului in baza art. 85 alin. 2 si 3 din Constitutie". El a mai explicat ca propune Parlamentului completarea actualei echipe si a Guvernului cu un nou ministru si, respectiv, cu un nou minister.

"Restul ministrilor raman pe loc in forma pe care o avem. Nu se pune problema unui nou Guvern, ci e vorba de o schimbare a structurii Guvernului la care este nevoie de votul Parlamentului", a adaugat premierul.

El a adaugat ca numai atunci cand e vorba de o remaniere, de schimbarea unui ministru, acest lucru se face in baza acordului presedinte-premier, insa cand e vorba de o schimbare a structurii Guvernului este nevoie de votul Parlamentului.

Proiectul de lege privind infiintarea Ministerului pentru Coordonarea Absorbtiei Fondurilor Europene va fi aprobat miercuri de Guvern si trimis Parlamentului, urmand ca Leonard Orban, propus pentru conducerea noului minister, sa fie audiat luni de comisiile parlamentare si sa fie votat marti in plenul Legislativului.

Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului spre dezbatere in procedura de urgenta.

Legea privind organizarea si functionarea Guvernului prevede, la articolul 36, ca "ministerele si ministrii se aproba de catre Parlament, prin acordarea votului de incredere asupra Programului de guvernare si intregii liste a Guvernului, la investitura", potrivit Mediafax.

De asemenea, "primul-ministru poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin infiintarea, desfiintarea sau, dupa caz, divizarea ori comasarea unor ministere. In astfel de situatii prevederile art. 36 se aplica in mod corespunzator", stabileste articolul 37 al aceluiasi act normativ.

Udrea: Ministerul Fondurilor Europene apare in octombrie si va fi condus probabil de Leonard Orban

Sursa: Mediafax, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO