PORTRET Leonard Orban. Omul care ar putea invata Romania cum sa ia banii Uniunii Europene
Leonard Orban a fost propus la conducerea nou infiintatului Minister al Fondurilor Europene, dupa o cariera pe care a dedicat-o, in ultimii 19 ani, exclusiv problematicii Uniunii Europene.
Nu cu mult timp in urma, Elena Udrea anunta ca viitorul Minister al Absorbtiei Fondurilor Europene va fi condus de o persoana cu o imagine buna la Bruxelles.
Astazi, premierul Emil Boc a declarat ca va trimite Parlamentului propunerea ca Leonard Orban sa fie desemnat ministru al Fondurilor Europene.
Cariera lui Leonard Orban s-a axat, incepand din 1993, pe problematica europeana. Printre realizarile sale, Orban insusi mentioneaza semnarea, in calitate de negociator-sef cu Uniunea Europeana, impreuna cu presedintele Romaniei, primul-ministru si ministrul Afacerilor Externe, a Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, la 25 aprilie 2005, intr-o ceremonie desfasurata in Luxemburg.
Leonard Orban a fost primul comisar european al Romaniei, functie pe care a ocupat-o timp de trei ani. In 2009, el declara pentru Mediafax ca are mari rezerve in ceea ce priveste o eventuala implicare a sa in politica.
"O optiune este sa intru in viata politica, dar am mari ezitari, mari ezitari uitandu-ma la ce se intampla in momentul de fata. Vreau sa va spun ca nu sunt foarte tentat sa fac acest pas", spunea Orban atunci.
Ulterior, cand a fost numit consilier prezidential, Orban si-a reiterat hotararea de a nu intra in politica. Astfel, la 8 martie 2010, el afirma ca nu este politician, ca nu a fost si nu va fi niciodata membru de partid. S-a descris drept un "tehnocrat" si a precizat ca a facut politica europeana in calitatea sa de comisar, dar la nivelul UE.
La 9 martie 2010, Orban a fost numit consilier prezidential pe probleme de afaceri europene. Din aceasta calitate, el a continuat sa vorbeasca liber la diverse conferinte despre riscurile cu care se confrunta Romania in relatia cu UE.
Astfel, Leonard Orban a fost printre primii care au atras atentia asupra posibilitatii amanarii aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, obiectiv pentru a carui realizare Romania isi fixase ca termen limita initial luna martie 2011.
De exemplu, Orban declara, in iulie 2010, ca raportul CE pe tema justitiei va influenta aderarea la Spatiul Schengen dar si procesul de gestionare a fondurilor comunitare.
Desi a evitat constant sa se pronunte in ultima perioada asupra zvonurilor privind posibila sa numire in functia de ministru, Leonard Orban nu a ezitat sa se pronunte de-a lungul timpului asupra problemelor legate de absorbtia fondurilor. Astfel, in octombrie 2010, el spunea ca Romania ar trebui sa invete din experienta legata de fondurile europene, mentionand ca, la patru ani dupa aderare, "experienta nu este pozitiva".
Leonard Orban s-a nascut la 28 iunie 1961, la Brasov, intr-o familie multi-etnica, tatal sau fiind de origine maghiara. Este frate cu Ludovic Orban, deputat PNL, fost ministru al Transporturilor si fost viceprimar al Bucurestiului. Leonard Orban a explicat insa, de-a lungul timpului, ca nu exista nicio legatura intre cariera sa si aceea a fratelui sau.Leonard Orban a absolvit Facultatea de Mecanica din cadrul Universitatii din Brasov in 1986, lucrand ulterior ca inginer la intreprinderea de Tractoare din Miercurea Ciuc, in perioada 1986-1989, si la intreprinderea de Antrepriza Constructii Speciale Industriale si Montaj (I.A.C.S.I.M.) din Bucuresti (1989-1990). In perioada 1990-1993 a lucrat la Institutul de Cercetare in Tehnologia Constructiilor de Masini (I.C.T.C.M.) din Bucuresti.
In paralel, a urmat, in perioada 1987-1992, cursurile Facultatii de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti.
Dupa 1993, Leonard Orban si-a schimbat radical activitatea, devenind consilier parlamentar pentru afaceri europene si internationale la Camera Deputatilor, functie in care a activat pana in 2001. A fost, in aceasta perioada, si secretar tehnic al Comitetului Parlamentar Mixt Uniunea Europeana - Romania si al Delegatiilor Parlamentului Romaniei la Parlamentul European, COSAC si Adunarea Parlamentara a Cooperarii Economice a Marii Negre.
In perioada mai 2001-decembrie 2004, Leonard Orban a ocupat functia de negociator-sef adjunct cu Uniunea Europeana, pentru ca apoi in perioada decembrie 2004-aprilie 2005 sa fie negociator sef al Romaniei cu Uniunea Europeana.
In anul 2002 a fost decorat de catre Ion Iliescu, presedintele de atunci, cu Ordinului National "Steaua Romaniei", distinctie acordata pentru contributia adusa integrarii Romaniei in NATO.
De la sfarsitul anului 2004 a fost numit secretar de stat la Ministerul Integrarii Europene, coordonand direct pregatirea Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana. Din aprilie 2005 a coordonat pozitia Romaniei referitoare la statutul de observator activ la Uniunea Europeana.
In octombrie 2006, Leonard Orban a fost nominalizat candidat al Romaniei pentru functia de comisar european, dupa ce Varujan Vosganian - prima propunere - si-a retras candidatura.
Nominalizarea lui Leonard Orban in calitate de comisar european a fost aprobata la 12 decembrie 2006 de Parlamentul European cu o larga majoritate, respectiv cu 595 de voturi "pentru", 16 voturi "impotriva" si 29 de abtineri.
Orban a devenit astfel primul comisar european al Romaniei, preluandu-si mandatul dupa 1 ianuarie 2007, data aderarii Romaniei la UE. Portofoliul sau a fost cel al Multilingvismului, o decizie care a fost criticata pe motiv ca ar reprezenta de fapt un "mini-portofoliu", dupa cum se exprima atunci vicepresedintele socialistilor europeni, Hannes Swoboda, si mai degraba un post administrativ.
Din 9 martie 2010 ocupa functia de consilier prezidential pentru afaceri europene.
Este casatorit si are un copil.
Sursa: Mediafax
Etichete: emil boc, ministri, fonduri europene, biografie, Leonard Orban,
Dată publicare:
13-09-2011 12:50