Parlamentul ar putea vota vineri suspendarea lui Basescu. Referendumul, in maximum 2 saptamani
Surse parlamentare citate de Mediafax au declarat ca Parlamentul ar putea da, vineri, votul pentru suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu, dupa citirea si dezbaterea documentului, joi, in plenul reunit.
Astfel, referendumul pentru demitere ar putea fi organizat in cel mult doua saptamani.
Potrivit unor surse parlamentare, plenul reunit va citi si va dezbate, joi, incepand cu ora 9.00, cererea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, la sedinta urmand a fi invitat si seful statului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dupa dezbaterea cererii de suspendare, documentul va fi trimis la Curtea Constitutionala, cu solicitarea ca aceasta sa dea aviz in 24 de ore, astfel ca vineri plenul reunit sa poata vota cererea de suspendare din functie a presedintelui.
De altfel, miercuri, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca au fost convocate birourile permanente reunite ale Parlamentului, iar pe ordinea de zi se afla cererea USL de convocare a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului in zilele de 5 si 6 iulie. Scopul acestor sedinte: suspendarea din functie a presedintelui Romaniei, Traian Basescu.
Sursele citate au subliniat ca acest aviz consultativ este singurul dat de Curtea Constitutionala, al carei rol in procesul de suspendare se opreste in aceasta faza. Potrivit Constitutiei, daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.
Surse parlamentare au mai precizat ca USL doreste ca referendumul sa se desfasoare cat mai repede, astfel ca, cel mai probabil, organizarea acestuia va avea loc in cel mult doua saptamani dupa votul din plenul reunit al Parlamentului, pentru ca Traian Basescu sa aiba la dispozitie cat mai putin timp pentru campanie.
Viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu a anuntat ca USL va depune, miercuri, la Birourile permanente reunite documentele pentru declansarea procedurii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. Nicolaescu a spus ca principalele acuzatii aduse sefului statului vor fi aflate de catre presa in momentul in care cererea de suspendare va fi depusa.
Articolul 95 din Constitutie precizeaza ca, "in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale.".
In cadrul declansarii acestei proceduri de suspendare, presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa. Propunerea de suspendare din functie a sefului statului poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta presedintelui.
Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui, mai prevede legea fundamentala.
Conform Regulamentului sedintelor comune ale Senatului si Camerei Deputatilor, propunerea de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei in cazul savarsirii de catre acesta a unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, facuta de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor, se depune concomitent la Birourile permanente ale Camerelor Parlamentului.
Birourile permanente, sub semnatura presedintilor, comunica neintarziat aceasta propunere Presedintelui Romaniei, precizandu-se totodata data si locul sedintei comune a Camerelor.
Presedintele care conduce sedinta comuna, dupa prezentarea propunerii de suspendare din functie si ascultarea explicatiilor sefului statului, consulta deputatii si senatorii daca datele existente sunt suficiente pentru a fi sesizata Curtea Constitutionala sau daca este necesara constituirea unei comisii comune de ancheta. Hotararea se ia cu majoritatea voturilor din numarul total al deputatilor si senatorilor.
In cazul in care s-a apreciat ca datele sunt suficiente, propunerea de suspendare, insotita de informatiile necesare, se trimite de indata, de catre presedintele care a condus sedinta comuna, Curtii Constitutionale spre consultare, mentionandu-se si termenul pana la care aceasta trebuie sa se pronunte.
In termen de 24 de ore de la primirea avizului Curtii Constitutionale, Camerele Parlamentului se intrunesc in sedinta comuna pentru a hotari asupra propunerii de suspendare din functie. La dezbateri este invitat si presedintele Romaniei, caruia i se va da cuvantul, la cererea sa, oricand in timpul dezbaterilor, pentru a da explicatii asupra faptelor ce i se imputa.
Hotararea se adopta cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, iar votul este secret, prin bile. In cazul in care s-a hotarat constituirea unei comisii comune de ancheta, raportul intocmit de aceasta in termenul stabilit in hotararea Parlamentului se trimite, prin grija presedintilor celor doua Camere, Curtii Constitutionale spre consultare, in termen de 3 zile de la data depunerii raportului.
La suspendarea din functie a sefului statului din 2007, Parlamentul a constituit o astfel de comisie, care a fost condusa de Dan Voiculescu.
Sursa: Mediafax
Etichete: traian basescu, suspendare, Parlament, sesiune, Eugen Nicolaescu,
Dată publicare:
04-07-2012 14:20