Judecatorii CC nu se mai pot opune procedurii de suspendare din functie a lui Basescu

×
Codul embed a fost copiat

Judecatorii Curtii Constitutionale nu se mai pot opune procedurii de suspendare din functie a presedintelui Basescu, dupa ce Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, ca avizul CC asupra hotararilor Parlamentului este unul consultativ.

Ordonanta de urgenta aprobata de Guvern stabileste ca judecatorii Curtii Constitutionale vor avea dreptul sa se pronunte doar asupra constitutionalitatii Regulamentelor Parlamentului, nu si asupra hotararilor plenului Camerei Deputatilor, plenului Senatului sau plenului celor doua camere.

Ordonanta de urgenta are un singur articol.

Citește și
Curtea Constitutionala
CC: Toate atacurile din ultima perioada echivaleaza cu desfiintarea Curtii Constitutionale
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Acesta modifica articolul 27, alineatul 1 din legea Curtii Constitutionale, astfel incat sunt mentinute intre hotararile Parlamentului asupra carora se poate pronunta Curtea doar pe cele referitoare la Regulamentele Legislativului.

"Curtea Constitutionala se pronunta asupra constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre presedintii celor doua camere, a unui grup parlamentar sau a unui numar de cel putin 50 de deputati sau cel putin 25 de senatori", se arata in forma alineatului 1 al art.27 din lege adoptat prin ordonanta.

In vechea forma, alineatul respectiv prevedea: "Curtea Constitutionala se pronunta asupra constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului, a hotararilor plenului Camerei Deputatilor, a hotararilor plenului Senatului si a hotararilor plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului, la sesizarea unuia dintre presedintii celor doua Camere, a unui grup parlamentar sau a unui numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori".

In 25 iunie, Senatul, in calitate de camera decizionala, a adoptat o lege cu acelasi text ca al OUG aprobata miercuri de Guvern. Aceasta lege a fost contestata de PDL la CC, care urmeaza sa o ia in discutie luni, 9 iulie.

"S-a luat Curtii posibilitatea de a da avize obligatorii legate de hotararile Parlamentului, iar asta ar insemna ca nu se pot opune procedurii de suspendare", au aratat anterior surse guvernamentale.

Un alt argument pe care se bazeaza Guvernul este ca, pana in 2010, Curtea Constitutionala avea dreptul de a emite doar avize consultative, dar fostul Guvern a introdus un nou prag, cu un aviz obligatoriu, ceea ce ar fi transformat Curtea in "institutie politica".

Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, sa modifice Legea Curtii Constitutionale, stabilind ca institutia nu va mai emite un aviz obligatoriu asupra hotararilor Parlamentului, au afirmat anterior surse oficiale.

Sursele oficiale citate sustin ca proiectul de ordonanta, prin care avizul Curtii va fi tratat drept unul consulativ pentru hotararile Parlamentului, a fost inclus pe agenda suplimentara a sedintei de miercuri a Guvernului si a fost aprobat.

"Nu s-a modificat nimic legat de schimbarea ori revocarea judecatorilor Curtii Constitutionale, dar s-a modificat Legea CCR, prin revenire la situatia de dinainte de 2010, cand Boc a facut modificari, argumentul invocat fiind de a nu mai forta Curtea Constitutionala sa fie «actor politic» si sa ia partea uneia dintre institutiile politice aflate in conflict. Altfel spus, s-a luat posibilitatea de a da avize obligatorii legate de hotararile Parlamentului", au declarat agentiei Mediafax sursele citate.

Contactati de Mediafax, reprezentantii Guvernului nu au comentat pana la ora transmiterii acestei stiri.

Marti, intrebat de jurnalisti daca Guvernul intentioneaza sa schimbe Legea Curtii Constitutionale, premierul Victor Ponta a raspuns negativ.

In urma cu doua saptamani, premierul Victor Ponta le-a spus judecatorilor Curtii Constitutionale ca trebuie gasita o solutie prin care parlamentarii sa nu "abuzeze" de sesizarea institutiei in cazul proiectelor adoptate de Legislativ si a apreciat ca nici judecatorii CC nu isi doresc sa devina a treia camera a Parlamentului.

El a aratat ca este necesar sa fie modificata Constitutia anul viitor, iar rolul Curtii Constitutionale sa fie intarit din punct de vedere al consolidarii "prestigiului si respectului fata de deciziile CC", aratand ca este si vina oamenilor politici care privesc de multe ori Curtea ca un arbitru in batalia politica intre institutii.

Solicitat ulterior de jurnalisti sa clarifice acest discurs, premierul a aratat ca proiectele de legi trebuie indreptate daca exista elemente clare de neconstitutionalitate, dar ca nu mai trebuie abuzat de sesizarea Curtii.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Vicepresedintele CE Viviane Reding:
Vicepresedintele CE Viviane Reding: "Ma ingrijoreaza atacurile la independenta CC din Romania"

Vicepresedintele Comisiei Europene Viviane Reding, comisar pentru Justitie si Drepturi Fundamentale, scrie, pe contul sau de Twitter, ca este "foarte ingrijorata de atacurile recente la independenta Curtii Constitutionale a Romaniei".

CC: Toate atacurile din ultima perioada echivaleaza cu desfiintarea Curtii Constitutionale
CC: Toate atacurile din ultima perioada echivaleaza cu desfiintarea Curtii Constitutionale

Judecatorii constitutionali afirma ca toate atacurile din ultima perioada echivaleaza cu desfiintarea Curtii Constitutionale in componenta actuala stabilita pe baza Constitutiei.

Justificarea Guvernului pentru preluarea MO: Anual, Guvernul emite 3.000 acte, Parlamentul doar 400
Justificarea Guvernului pentru preluarea MO: Anual, Guvernul emite 3.000 acte, Parlamentul doar 400

Guvernul a decis ca din Consiliul de Administratie al Monitorului Oficial sa faca parte obligatoriu si cate un reprezentant al Secretariatului General al Guvernului, al Departamentului pentru Relatia cu Parlamentul si al Ministerului Finantelor.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.