Judecatorii CC nu se mai pot opune procedurii de suspendare din functie a lui Basescu

04-07-2012 13:05
Sursa: Mediafax

Judecatorii Curtii Constitutionale nu se mai pot opune procedurii de suspendare din functie a presedintelui Basescu, dupa ce Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, ca avizul CC asupra hotararilor Parlamentului este unul consultativ.

Ordonanta de urgenta aprobata de Guvern stabileste ca judecatorii Curtii Constitutionale vor avea dreptul sa se pronunte doar asupra constitutionalitatii Regulamentelor Parlamentului, nu si asupra hotararilor plenului Camerei Deputatilor, plenului Senatului sau plenului celor doua camere.

Ordonanta de urgenta are un singur articol.

Acesta modifica articolul 27, alineatul 1 din legea Curtii Constitutionale, astfel incat sunt mentinute intre hotararile Parlamentului asupra carora se poate pronunta Curtea doar pe cele referitoare la Regulamentele Legislativului.

"Curtea Constitutionala se pronunta asupra constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre presedintii celor doua camere, a unui grup parlamentar sau a unui numar de cel putin 50 de deputati sau cel putin 25 de senatori", se arata in forma alineatului 1 al art.27 din lege adoptat prin ordonanta.

In vechea forma, alineatul respectiv prevedea: "Curtea Constitutionala se pronunta asupra constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului, a hotararilor plenului Camerei Deputatilor, a hotararilor plenului Senatului si a hotararilor plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului, la sesizarea unuia dintre presedintii celor doua Camere, a unui grup parlamentar sau a unui numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori".

In 25 iunie, Senatul, in calitate de camera decizionala, a adoptat o lege cu acelasi text ca al OUG aprobata miercuri de Guvern. Aceasta lege a fost contestata de PDL la CC, care urmeaza sa o ia in discutie luni, 9 iulie.

"S-a luat Curtii posibilitatea de a da avize obligatorii legate de hotararile Parlamentului, iar asta ar insemna ca nu se pot opune procedurii de suspendare", au aratat anterior surse guvernamentale.

Un alt argument pe care se bazeaza Guvernul este ca, pana in 2010, Curtea Constitutionala avea dreptul de a emite doar avize consultative, dar fostul Guvern a introdus un nou prag, cu un aviz obligatoriu, ceea ce ar fi transformat Curtea in "institutie politica".

Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, sa modifice Legea Curtii Constitutionale, stabilind ca institutia nu va mai emite un aviz obligatoriu asupra hotararilor Parlamentului, au afirmat anterior surse oficiale.

Sursele oficiale citate sustin ca proiectul de ordonanta, prin care avizul Curtii va fi tratat drept unul consulativ pentru hotararile Parlamentului, a fost inclus pe agenda suplimentara a sedintei de miercuri a Guvernului si a fost aprobat.

"Nu s-a modificat nimic legat de schimbarea ori revocarea judecatorilor Curtii Constitutionale, dar s-a modificat Legea CCR, prin revenire la situatia de dinainte de 2010, cand Boc a facut modificari, argumentul invocat fiind de a nu mai forta Curtea Constitutionala sa fie «actor politic» si sa ia partea uneia dintre institutiile politice aflate in conflict. Altfel spus, s-a luat posibilitatea de a da avize obligatorii legate de hotararile Parlamentului", au declarat agentiei Mediafax sursele citate.

Contactati de Mediafax, reprezentantii Guvernului nu au comentat pana la ora transmiterii acestei stiri.

Marti, intrebat de jurnalisti daca Guvernul intentioneaza sa schimbe Legea Curtii Constitutionale, premierul Victor Ponta a raspuns negativ.

In urma cu doua saptamani, premierul Victor Ponta le-a spus judecatorilor Curtii Constitutionale ca trebuie gasita o solutie prin care parlamentarii sa nu "abuzeze" de sesizarea institutiei in cazul proiectelor adoptate de Legislativ si a apreciat ca nici judecatorii CC nu isi doresc sa devina a treia camera a Parlamentului.

El a aratat ca este necesar sa fie modificata Constitutia anul viitor, iar rolul Curtii Constitutionale sa fie intarit din punct de vedere al consolidarii "prestigiului si respectului fata de deciziile CC", aratand ca este si vina oamenilor politici care privesc de multe ori Curtea ca un arbitru in batalia politica intre institutii.

Solicitat ulterior de jurnalisti sa clarifice acest discurs, premierul a aratat ca proiectele de legi trebuie indreptate daca exista elemente clare de neconstitutionalitate, dar ca nu mai trebuie abuzat de sesizarea Curtii.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26