Surse: Orban ar fi propus USR şi UDMR să revină ca premier. Cine se opune

15-12-2020 20:53


Negocierile pentru formare noului Guvern au fost reluate marți, dar s-au blocat din nou. Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au încercat fără succes să ajungă la un acord, după ce Dan Barna a anunțat că nu-și mai dorește șefia Camerei Deputaților.

UPDATE - La discuțiile de marți cu USR și UDMR, Ludovic Orban le-a spus că există soluția ca el să revină în fruntea guvernului și să fie nominalizat din nou premier, au declarat pentru Știrile ProTV surse politice.

Dacian Cioloş, copreşedinte USR PLUS, şi-a reiterat convingerea că "este nevoie de un nou început pentru România", precizare făcută în contextul negocierilor privind viitorul premier.

"Apropo de discuţiile asupra numelui de premier din această seară, mesajul USR PLUS este simplu: am vorbit serios atunci când am spus că e nevoie de un nou început pentru România", a scris Cioloş pe Facebook.

Reacțiile USR au fost foarte vehement împotrivă. Întrebat dacă are susținerea președintelui, Orban ar fi spus ca președintele știe de intenția sa și că nu a spus „nici da, nici ba”.

„Putem face un guvern cu PNL și cu premier Florin Cîțu sau Dacian Cioloș, dacă liberalii acceptă, dar nu cu Orban”, au declarat surse politice din USR.

Liberalii mai au o întâlnire internă marţi seară, iar miercuri este programată o discuție la nivelul conducerii partidului și în USR. 

De asemenea, joi se vor relua negocierile pentru formarea guvernului.

Pe de altă parte, și liberalii sunt nemulțumiți de atitudinea lui Orban. Îi reproșează în primul rând că și-a dat demisia din funcția de prim-ministru, situație care a dus de fapt la toată această criză politică.

Lui Orban i se reproșează din interior și faptul că „și-a luat partidul pe persoană fizică” și că „se poartă de parcă ar fi venit cu partidul de acasă”.

Știrea inițială

Dan Barna nu mai dorește șefia Camerei Deputaților. Ar dori, însă, funcția pentru un coleg, iar el s-ar mulțumi cu funcția de vicepremier.

După consultările fără rezultat de la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis l-a chemat dimineață la discuții pe fostul premier Ludovic Orban.

În același timp, liderul USR-PLUS, Dan Barna, anunță în Parlament că renunță la funcția de președinte al Camerei Deputaților, post pe care și-l dorește și liderul PNL, Ludovic Orban.

Dan Barna: "USR PLUS îl propune pe Cătălin Drulă pentru conducerea Camerei Deputaților. Îi propun lui Ludovic Orban și Kelemen Hunor să intrăm împreună în acest Guvern ca vicepremieri, ca exemplu de responsabilitate."

Ludovic Orban i-a răspuns în scris, câteva ore mai târziu. Indirect, i-a transmis că l-a nemulțumit comunicarea publică a unei decizii care nu a fost discutată cu colegii din coaliție: "Am convenit în cursul primelor două zile de negocieri pe care le-am avut cu liderii USR-PLUS și UDMR să comunicăm doar împreună și doar acele lucruri asupra cărora am ajuns la un acord. "

Președinții partidelor au reluat apoi negocierile la Vila Lac, dar s-au blocat din nou. Conform unor surse, tot din cauza șefiei Camerei Deputaților. Ludovic Orban ar fi insistat că are mandatul Partidului Național Liberal pentru această funcție.

Cristian Pîrvulescu, politolog: "Bătălia nu este atât de penibilă și inutilă cum pare la prima vedere, dar până la urmă contează mai mult imaginea decât esența. Dacă imaginea publicului este că e vorba despre o luptă pentru poziție a unor persoane egoiste, asta va afecta în mod grav întreaga guvernare și va avea implicație asupra reformelor care vor fi realizate și ca nu vor mai putea fi puse în practică."

”Dacă până la 31 decembrie nu se dă o ordonanță privind pensiile, România s-ar putea îndrepta spre faliment”

 

Politicienii sunt și în criză de timp. Pandemia și problemele economice nu au dispărut, iar guvernul interimar are atribuții limitate.

Cristian Pîrvulescu, politolog: "Problema este că dacă până la 31 decembrie nu se dă o ordonanță privind pensiile, cu o situație atât de complicată cum este bugetul actual, România s-ar putea îndrepta spre faliment anul viitor și ar fi păcat.”

Reporter: Credeți că vor reuși?

Cristian Pîrvulescu, politolog: ”Nu au altă soluție. Sunt condamnați să reușească."

Discuțiile vor fi reluate joi. Dacă se va ajunge la un rezultat, Klaus Iohannis va chema din nou partidele parlamentare la consultări.

 

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO