Ludovic Orban a anunțat că demisionează din funcția de premier. Nicolae Ciucă va fi interimar
Ludovic Orban a anunțat luni seară că va renunța la funcția de premier, după ce a purtat discuții cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. „Decizia are un obiectiv precis: demararea negocierilor pentru un nou guvern”, a explicat el.
În locul lui Ludovic Orban, președintele Klaus Iohannis l-a numit ca premier interimar pe ministrul Apărării Nicolae Ciucă. Inițial, liberalii au discutat despre varianta ca vicepremierul Raluca Turcan să preia interimatul.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretele prin care ia act de demisia lui Ludovic Orban din funcţia de premier şi îl desemnează prim-ministru interimar pe ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.
„Am luat decizia ca astăzi să îmi depun mandatul de prim-ministru. Decizia pe care am luat-o are un obiectiv foarte precis: odată exprimată voința cetățenilor trebuie demarate negocierile pentru formarea unui nou Guvern”, a declarat luni seară Ludovic Orban.
România are nevoie de un Guvern „responsabil” care să reprezinte dorința cetățenilor care își doresc modernizarea și dezvoltarea României, a mai precizat el.
„Decizia mea de astăzi vreau să arate un lucru foarte clar: că nu mă cramponez de funcția de prim-ministru, că negocierile care vor urma, trebuie să ducă la un Guvern format din formațiunile politice de centru-dreapta care susțin cu claritate orientarea euroatlantică a României şi care vor să utilizeze, cu adevărat, toate resursele pe care le va avea România la dispoziţie, şi, de asemenea, să fructifice oportunităţile pentru a putea să crească calitatea vieţii pentru fiecare dintre cetăţenii României”, a mai adăugat Ludovic Orban.
Guvernul va fi condus de un membru al cabinetului, care va fi desemnat de Klaus Iohannis, a mai declarat el.
Cine ar putea fi noul premier
Potrivit surselor Știrilor ProTV, vicepremierul Raluca Turcan ar putea ocupa funcția de premier interimar până la formarea unui nou Guvern.
Liberalii i-ar lua în calcul pentru funcția de premier în noul Guvern pe președintele Consiliului Județean Bihor Ilie Bolojan, ministru Apărării Nicolae Ciucă și pe ministrul Finanțelor Florin Cîțu, potrivit unor surse.
Cîțu a fost desemnat de Iohannis să ocupe funcția de premier și în primăvară, după ce Ludovic Orban a fost demis de Parlament. Cîțu și-a depus mandatul de premier demsemnat după două săptămâni.
Și Nicolae Ciucă a mai fost luat în considerare pentru funcția de prim-ministru, însă a refuzat la momentul respectiv.
Însă în urma negocierilor cu USR-PLUS pentru formarea unei coaliții de guvernare, ar putea fi propus Dacian Cioloș, care a mai fost premier în periaoda noiembrie 2015 – ianuarie 2017.
Negocierile se poartă și în tabăra social democraților. Încă de duminică seara, Marcel Ciolacu își anunța victoria în fața liberalilor, cu peste 30%. Iar social democrații au și propuneri de premier, printre care Alexandru Rafila și Sorin Grindeanu, fostul prim-ministru din februarie 2017, care a adoptat controversată ordonanță 13.
Calcule și scenarii complicate privind noul Guvern
Negocierile pentru viitorul Guvern au început chiar înainte de alegeri, doar că rezultatele au schimbat toate calculele. Social democrații nu pot forma o majoritate, deși anunță mai multe nume de premier.
Ca atare, liberalii poartă deja discuții cu cei de la USR- PLUS pentru a creiona o majoritate.
Fără UDMR și PMP însă, nimeni nu poate să adune peste 50% din voturile din Parlament, necesare pentru învestirea unui nou cabinet. Mingea se va muta apoi în terenul lui Klaus Iohannis, cel care trebuie să desemneze premierul.
După o noapte în care a făcut calcule peste calcule, închis în biroul sau, Ludovic Orban a mers la Cotroceni. A evitat însă orice apariție publică, în care să dea detalii despre negocierile pentru noua guvernare.
Constituția României spune că partidul sau alianța care obține majoritate absolută la alegeri va desemna și premierul.
Numai că și PNL și PSD sunt departe de a fi reușit să câștige un astfel de procent. Liberalii, care au în jur de 25%, și cei de la USR PLUS, cu aproximativ 15%, au fost primii care au anunțat că vor negocia o viitoare majoritate pentru a-și asumă guvernarea, însă nici așa nu ar fi suficient.
Diferența de procente ar putea veni de la partidul fondat de Traian Băsescu, dacă PMP ar obține peste pragul electoral de 5%.
Președintele a declarat luni că în şedinţa conducerii de partid care va avea loc miercuri sau joi va discuta cu colegii săi ca Alexandru Rafila să fie propus pentru funcţia de prim-ministru.
Social democrații exclud o alianța cu noul partid intrat în Parlament, AUR, iar liderul lor, George Simion, a spus că formațiunea sa nu va face nicio alianța cu actualele partide. În aceste condiții, social democrații rămân departe de formarea unei guvernări. Specialiștii spun însă că nici liberalilor, care vor încerca să formeze majoritatea, nu le va fi ușor.
Orban, convocat la discuții de Iohannis
Ludovic Orban a fost convocat luni de președintele Klaus Iohannis la discuții privind rezultatul înregistrat de Partidul Național Liberal la alegerile parlamentare din 6 decembrie.
Anunțul premierului vine în condiţiile în care PNL a obţinut un scor mai mic decât se aştepta la alegerile parlamentare de duminică, iar în câteva zile, odată cu validarea rezultatului scrutinului, încep negocierile pentru formarea unui nou Guvern, după coagularea unei majorităţi parlamentare.
Preşedintele Klaus Iohannis a admis luni că prezenţa slabă la vot ar fi putut fi determinată de faptul că mulţi oameni sunt pur şi simplu nemulţumiţi – de el, de partide, de întreaga clasă politică sau de anumite măsuri care au fost luate.
Tot luni, Iohannis a subliniat că rezultatele alegerilor arată că nu există un câştigător clar ar acestor alegeri, iar dacă ne uităm pe rezultatele provizorii momentan vedem că PNL în 2016 obţinuse 20%, acum a obţinut 25%, deci o creştere clară. USR între timp, împreună cu PLUS a obţinut în 2016 8%, între timp au 15%, evident o creştere, iar PSD, care obţinuse 45%, a scăzut dramatic la 29%.
El a precizat că se cristalizează o coaliţie de centru dreapta care va putea să propună un Guvern de coaliţie şi a anunţat că în câteva zile va convoca consultări cu partidele care au obţinut mandate în noul Parlament.
Marţi, la ora 17:00, preşedintele ar urma să se întâlnească cu lideri liberali şi cu membri ai Guvernului, potrivit News.ro
Sursa: StirilePROTV
Etichete: guvern, PSD, premier, ludovic orban, alegeri parlamentare,
Dată publicare:
07-12-2020 18:03