Decretul privind desemnarea lui Florin Cîţu ca premier, publicat în Monitorul Oficial
Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat miercuri pe Florin Cîțu să formeze un nou Guvern, la finalul consultărilorde la Cotroceni. Decretul privind desemnarea lui Cîţu ca prim-ministru a fost publicat miercuri seara în Monitorul Oficial.
Citiți în acest articol:
-► Kelemen Hunor: "Alegerile anticipate trebuie uitate"
-► Dan Barna: L-am propus pe Cioloş premier
-► Ciolacu: Nu vom vota niciun fel de guvern minoritar al PNL
-► Orban: PNL va susţine decizia preşedintelui Iohannis; vom încerca să strângem o majoritate
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Declarațiile LIVE TEXT ale președintelui Klaus Iohannis:
- Am încheiat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare și cred că este bine să recapitulăm pe scurt cum am ajuns la consultări din nou.
- PNL a constituit un Guvern care s-a apucat să repare lucrurile care au fost stricate. Guvernul Orban a reușit în timp record să vină cu un buget și s-a apucat de lucru.
- Aceste lucru nu a fost dorit de PSD, care s-a opus vehement reformelor promovate de Guvernul orban. A reușit la momentul respectiv să adune o majoritate care a trecut o moțiune de cenzură.
- Am convocat consultări, am desemnat un premier și surpriză neplăcută, PSD a început să tergiverseze procedurile în Parlament.
- Orban și-a depus mandatul
- Noi nu ne dorim să blocăm România, ci să mergem mai departe, să rezolvăm problemele României. Am decis deja să fac deja o desemnare pentru a mişca lucrurile.
- Astăzi am decis să desemnez pentru poziţia de prim-ministru pe domnul Vasile Florin Cîţu, actualmente ministru al Finanţelor, care se va prezenta, sper, într-un timp scurt în faţa Parlamentului cu o echipă guvernamentală şi cu un program de guvernare.
Propunerile partidelor la consultările de la Cotroceni
Propunerile partidelor parlamentare pentru funcția de premier au fost următoarele:
-> PNL nu a făcut o propunere de premier, ci va susţine decizia preşedintelui Iohannis
-> PSD nu a făcut o propuhere de premier, însă va ”vota un guvern de specialişti în integralitatea sa sau un guvern de uniune naţională”
-> USR l-a propus premier pe Dacian Cioloș
-> UDMR nu a propus un premier, însă susține un guvern de coaliţie şi nu doreşte alegeri anticipate
-> PMP îl propune pe Cristian Diaconescu pentru funcţia de prim-ministru
Programul consultărilor de la Palatul Cotroceni:
-► Ora 16:00 - Partidul Național Liberal (PNL);
-► Ora 16:30 – Partidul Social Democrat (PSD);
-► Ora 17:00 – Uniunea Salvați România (USR);
-► Ora 17:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
-► Ora 18:00 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);
-► Ora 18:30 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
-► Ora 19:00 – Grupul parlamentar Pro Europa;
-► Ora 19:30 – Grupul parlamentar al minorităților naționale
Cronologia evenimentelor, miercuri, 26 februarie:
ora 22. 00 - Decretul privind desemnarea lui Florin Cîţu ca prim-ministru a fost publicat miercuri seara în Monitorul Oficial.
"Se desemnează domnul Vasile-Florin Cîţu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. 2 din Constituţia României, republicată", se arată în decretul semnat de preşedintele Klaus Iohannis.
ora 18.15 Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a anunţat că formaţiunea sa îl propune pentru funcţia de premier pe Cristian Diaconescu.
"PMP a venit cu o propunere de prim-ministru în persoana lui Cristian Diaconescu. Considerăm că avem dreptul să solicităm această funcţie", a spus Tomac, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.
ora 17.45 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea susţine un guvern de coaliţie şi că nu doreşte alegeri anticipate.
"Cea mai bună soluţie ar fi un guvern politic, un guvern care e mai mult decât un guvern PNL, un guvern minoritar. (...) Nu susţinem ideea unui guvern tehnocrat şi nu credem că un guvern minoritar monocolor ar rezista prea mult", a arătat el în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni.
Liderul UDMR a apreciat că "alegerile anticipate trebuie uitate", deoarece nu sunt o prioritate pentru cetăţeni.
ora 17.25 - Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că partidul pe care îl conduce şi-a exprimat dorinţa de a participa la guvernare "în măsura în care se va forma o majoritate" şi a afirmat că alianţa USR-PLUS l-a propus premier pe Dacian Cioloş.
”USR l-a propus pe Dacian Cioloș ca premier. Președintele nu a speculat scenarii, a spus că se va decide la finalul serii dacă va avea suficiente date din consultări. Premierul care va fi desemnat are ca obiectv să constituie o majoritate. Am avut discuții despre alternativa de premier, haideți să vedem care va fi propunerea și în funcție de propunere vom vedea dacă există premisele unei majorități. Obiectivul USR este să contribuie la ieșirea din criză. Vom avea la finalul serii un premier, USR vrea să facă parte din guvernare, dar niciodată cu PSD.” - a spus Barna.
ora 16.40 - Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că social-democraţii nu intenţionează să voteze un guvern minoritar al PNL şi a opinat că preşedintele intenţionează să prelungească actuala criză politică.
"Noi am spus că dacă se vine cu un prim-ministru şi un guvern în integralitatea sa de specialişti, PSD nu are nimic împotrivă să îl voteze, pe perioada până la alegerile la termen, constituţionale. Asta înseamnă că nu vom vota niciun fel de guvern minoritar al PNL", a arătat Ciolacu în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni.
Răspunzând unei întrebări, el a precizat că "nici în visele cele mai rele" nu ar vota un guvern condus de ministrul interimar al Finanţelor, Florin Cîţu.
Ciolacu a apreciat că în cazul în care preşedintele ar fi luat act de majoritatea parlamentară formată de PSD şi Pro România, precum şi de propunerea acesteia, în acest moment nu ar mai exista o criză politică. În acest sens, el a pledat pentru varianta unui guvern de uniune naţională.
"De data aceasta, am luat doar doar act de dorinţa preşedintelui şi a Partidului Naţional Liberal de a prelungi această criză. Data trecută am venit cu o soluţie concretă de a opri criza politică. Astăzi ne-am exprimat disponibilitatea de a vota un guvern de specialişti în integralitatea sa sau un guvern de uniune naţională. Ţinând cont că preşedintele României s-a antepronunţat asupra unui guvern de uniune naţională, dar şi de o propunere de prim-ministru din partea PSD, am înştiinţat preşedintele României, astăzi, că nici nu aveam de gând - cum nu am avut de gând nici prima oară - să venim cu o propunere de prim-ministru al PSD. Nici măcar în componenţa guvernului să fie membri ai PSD sau membri Pro România. Decizia preşedintelui şi a PNL a fost de a prelungi această criză", a spus el.
Ciolacu a menţionat că nu a discutat cu preşedintele Iohannis despre posibilitatea alegerilor anticipate.
ora 16.15 - Delegația PNL, condusă de liderul Ludovic Orban, a discutat timp de 15 minute cu președintele Klaus Iohannis.
"Am prezentat preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, mandatul delegaţiei, decizia BEx. Aşteptăm decizia preşedintelui şi, aşa cum am hotărât astăzi, PNL va susţine decizia preşedintelui. Avem încredere în preşedintele României, între preşedintele României şi PNL există un parteneriat pentru România şi avem convingerea că preşedintele României va lua decizia corectă, pe care noi o vom susţine. (...) Avem încredere că preşedintele va lua cea mai bună decizie pentru România", a spus Orban la Palatul Cotroceni, după consultările delegaţiei PNL cu şeful statului.
El a arătat că liberalii vor încerca să strângă o majoritate după desemnarea noului premier.
Despre posibilitatea ca tot el să fie propunerea de premier, Orban a răspuns: "Îmi puneţi întrebări la care nu pot să vă dau răspuns".
Întrebat despre faptul că PSD a anunţat că ar susţine un guvern de tehnocraţi, Orban a replicat: "PSD-tehnocraţie? Glumiţi!"
El a afirmat că România are guvern.
"Ne facem datoria şi cred că se vede că suntem mobilizaţi pentru rezolvarea oricărei probleme a României", a mai spus liderul PNL.
Orban a susţinut că dacă se va ajunge la alegeri anticipate, acest lucru va fi rezultatul evenimentelor care se vor petrece în Parlament.
"Se va ajunge la alegeri anticipate în condiţiile în care vor fi îndeplinite reglementările din Constituţia României privitoare la anticipate", a adăugat liderul PNL.
El a explicat de ce anunţul privind depunerea mandatului său de premier a fost făcut de şeful statului.
"Atât timp cât preşedintele mi-a dat un mandat, am considerat că trebuie să-i înapoiez mandatul pe care mi l-a dat în conformitate cu prevederile constituţionale şi, în mod evident, cel care comunică într-o astfel de situaţie este preşedintele, care este cel care mi-a încredinţat mandatul. (...) Am sistat procedura, pentru că în termenul regulamentar de 15 zile, datorită chiulului pesediştilor de la lucru, nu s-a putut întruni cvorumul astfel încât să aibă loc învestitura în plenul Camerelor reunite. Ca atare, în materie de desemnare a candidatului la funcţia de premier, preşedintele României este cel care ia decizia", a mai afirmat Orban, adăugând că nu s-a schimbat nimic în parteneriatul dintre PNL şi preşedintele Klaus Iohannis.
Despre o posibilă candidatură a sa la Primăria Capitalei, el a răspuns că "au început speculaţiile".
Consultări în vederea desemnării unui nou premier
Consultările încep la ora 16.00, primii aşteptaţi fiind reprezentanţii PNL, urmaţi de PSD şi USR, apoi de restul formaţiunilor.
Şeful statului afirma, marţi seară, că după consultări ar putea avea loc "o desemnare".
Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, la Palatul Cotroceni, reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice parlamentare, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.
Consultările încep la ora 16:00, primii fiind invitaţi reprezentanţii PNL. De la ora 16.30 sunt aşteptaţi cei ai PSD, iar de la 17:00 - delegaţia USR.
Ulterior, vor merge la consultări reprezentanţii UDMR (17:30), PMP (18:00), ALDE (18:30), grupul parlamentar Pro Europa (19:00) şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale (19:30).
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că Ludovic Orban şi-a depus mandatul de prim-ministru desemnat şi că a convocat pentru miercuri consultări cu partidele pentru desemnarea unui nou premier. Iohannis a precizat că miercuri ar putea avea loc ”o desemnare” şi că se va asigura că face ”o desemnare bună”.
Şeful statului a spus că Ludovic Orban rămâne prima sa opţiune pentru premier. Întrebat dacă are ceva să reproşeze acestuia, Iohannis a răspuns: ”Dimpotrivă, sunt foarte mulţumit de munca depusă de domnul Orban în calitate de premier, după aceea în calitate de premier interimar”.
Poziția partidelor în vederea numirii noului premier
Biroul Executiv al PNL se va reuni, miercuri, de la ora 11.00, pentru a discuta mandatul cu care partidul va merge la consultările de la Cotroceni. Preşedintele organizaţiei PNL Sector 2, Monica Anisie, a spus că, în opinia sa, "premierul actual al României, Ludovic Orban, este cea mai bună soluţie pentru România” şi speră ca şi colegii săi să considere acelaşi lucru.
Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că o delegaţie din partea PSD va merge la consultări cu preşedintele, adăugând că a trecut "peste orgoliile de partid” şi peste vocile din PSD care cereau ca social-democraţii să revină la putere şi a propus pe cineva din afara partidului, însă preşedintele "a preferat să prelungească criza”.
Ciolacu susţine că PSD ar vota un guvern "de specialişti” sau unul de uniune naţională. "Dacă se vine cu un guvern de specialişti sau se doreşte un guvern de uniune naţională, nu avem nicio problemă”, a declarat Ciolacu.
La rândul lor, reprezentanţii USR au anunţat că la Cotroceni va merge o delegaţie formată din Cătălin Drulă, Stelian Ion, Cristina Prună, Ionuţ Moşteanu şi Dan Barna.
Preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat că USR îl va propune, miercuri, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, tot pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier. Barna a spus că USR este dispusă să intre la guvernare pentru a asigura legislaţia care prevede alegea primarilor în două tururi de scrutin.
Lovitură pentru PNL
CCR a admis sesizarea PSD şi a decis luni că există un conflict juridic între Parlament şi preşedinte în ceea ce priveşte nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier.
Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să facă o nouă nominalizare de premier, argumentul Curţii fiind că desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!