Surse: Din septembrie, Guvernul vrea să elimine facilitățile fiscale din agricultură, construcții și industria alimentară
Surse guvernamentale au precizat pentru Știrile Pro TV că liderii coaliției de guvernare analizează posibilitatea ca, din luna septembrie, să elimine facilitățile fiscale din construcții, agricultură și industria alimentară.
Astfel, ar trebui sa se uniformizeze plata contribuției la sănătate (CASS), de 10% din venitul brut.
În urmă cu câteva zile, premierul Marcel Ciolacu a declarat că cei care nu plătesc acum CASS reprezintă excepţii la Codul Fiscal de aproximativ 74 de miliarde, ”un lucru total anormal”.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
În schimb, cei care nu vor fi afectați de această schimbare sunt cei din domeniul IT, care vor beneficia în continuare de această facilitate.
”PNRR prevede să începem să scoatem din excepţii. Da, cred că în viitor vor trebui scoase anumite execepţii, asta nu înseamnă că din analiza noastră preliminară vom umbla la excepţiile din IT, în acest moment. Sunt excepţii de aproape 20 de ani din câte ştiu eu şi au adus un lucru benefic, un hub important în România, această excepţie”, a spus Ciolacu în urmă cu câteva zile.
Guvernul are în plan eliminarea excepțiilor pentru că, potrivit angajamentelor pe care România și le-a luat în fața Comisiei Europene, stimulentele din construcții ar trebuie să fie reduse gradual până în 2025, de exemplu, la fel și alte excepții fiscale.
Programatorii, la fel ca angajatorii din domeniul construcțiilor, sunt scutiți de impozitul pe venit de 10 procente.
Iar cei din agricultură și industria alimentară nu plătesc nici impozit pe venit, dar nici contribuția la sănătate și cea de la pilonul doi de pensii.