România ar putea acorda facilităţi fiscale pentru producătorii de film
România ar putea acorda facilităţi fiscale pentru producătorii de film. Este angajamentul ministrului Culturii, care s-a întâlnit cu preşedintele uneia dintre cele mai mari case de producţie din Statele Unite.
35% din banii investiți de companiile româneşti sau străine în producţia cinematografică ar urma să fie decontaţi ca ajutoare de stat. Surse politice susţin că în lipsa acestei măsuri, producătorii celebrului serial „Wednesday” se gândesc să nu reia filmările în România.
Producătorii serialui „Wednesday”, în regia lui Tim Burton, ar intenţiona să filmeze şi următorul sezon în România. Condiţia pe care ei, dar şi alţi producători străini o pun este ca Guvernul român să facă funcţională schema numită „cash rabate”, prin care o parte din banii investiţi s-ar întoarce la ei după ce dovedesc cu acte toate cheltuielile avute.
Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii: „Schema reprezintă o întoarcere a unei sume de 35% din investiţiile în România către producători. Este o schemă care funcţionează în aproape toate ţările, noi avem o concurenţă foarte mare din Ungaria, Cehia, Serbia, care ei au deja de ani de zile în funcţiune.”
Măsura vizează atât companiile româneşti, cât şi pe cele străine şi prevede acordarea acestui ajutor de stat pentru filme şi seriale, telenovele şi coproducţii cinematografice. Pot fi decontaţi bani folosiţi la închirierea spaţiilor, fabricarea unor decoruri sau pentru onorarii şi salarii plătite în ţara noastră.
Iuliana Tarnoveschi, producător de film: „Legea permite o verificare atentă a cheltuielilor, există nişte criterii culturale pe care fiecare proiect tre să le bifeze când se gândeşte să aplice şi există nişte criterii de eligibilitate. La terminarea unei producţii, după ce aceşti bani se cheltuie în România, se auditeză acest proiect şi legea permite autorităţilor să vină să facă o dublă verificare pe acest audit.”
Culmea, această taxă este definită de o lege în vigoare încă din 2018. Din păcate miniştrii care ar fi trebuit să aprobe finanţarea proiectelor nu şi-au pus semnătura pe acte. Până acum, doar un singur dosar a primit finanţarea după ce a dat statul român în judecată şi a câştigat.
Ministrul Culturii şi cel al Finanţelor s-au angajat să găsească bani pentru producţia de film.