FRANCOGEDDON, ziua 5. PSD si PNL le ofera datornicilor legea insolventei. Ce se intampla intre timp in Croatia si Polonia

×
Codul embed a fost copiat

PSD si PNL cer o sesiune extraordinara a Parlamentului pentru aprobarea legii insolventei persoanelor fizice. Iar miercuri, conducerea Bancii Nationale va fi audiata in Parlament despre criza francilor elvetieni.

Ce inseamna insolventa persoanelor fizice

Initiativa legislativa sustinuta de PNL si PSD le va da dreptul celor care nu isi pot plati ratele, facturile sau intretinerea sa ceara intrarea in insolventa. Procedura poate dura maximum 5 ani, timp in care clientul isi pastreaza casa si plateste cat isi poate permite potrivit unui plan stabilit de un administrator judiciar. In cazuri extreme, se poate ajunge insa la vanzarea bunurilor, cum ar fi masina, casa ori apartamentul. La finalul insolventei sunt doua variante. Clientul se redreseaza financiar si isi continua creditul sau ii sunt vandute toate bunurile, inclusiv casa, dar i se sterg toate datoriile.

Elena Udrea, presedinta PMP, propune conversia creditelor din valuta in lei la un curs fix, in favoarea clientilor.

"Propunerea mea este convertirea creditelor in lei la cursul momentului care au facut creditarea plus sau minus 20% pentru orice valuta, in functie de valuta. Nu ni se pare normal ca banca sa castige din fluctuatia cursului."

Citește și
imprumut franci
Cine sunt romanii care s-au trezit peste noapte ca toti banii lor se duc pe rate. "Am plecat de la 1800lei, am ajuns la 3800"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

In Ungaria, guvernul a impus anul trecut conversia tuturor creditelor din franci in forinti la un curs fix, in favoarea clientului. O mare parte din cost a fost suportat de banci si intr-o mai mica masura de guvern.

In Croatia, ratele clientilor au crescut cu 500 de milioane de euro dupa explozia francului. Acum guvernul ia in calcul inghetarea cursului de schimb pentru a proteja datornicii.

In Polonia, Guvernul si Banca Nationala nu au anuntat deocamdata masuri. Opozitia cere insa adoptarea unei legi prin care imprumuturile in franci sa fie convertite in zloti la cursul de la data acordarii.

Bloomberg: Francul elvetian a devenit cea mai volatila moneda din lume, depasind rubla

Fluctuatiile francului elvetian au devenit mai mari decat ale rublei, care a fost in ultimele 12 luni cea mai volatila moneda din lume, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a abandonat saptamana trecuta in mod neasteptat plafonul valutar, potrivit datelor Bloomberg. "Anuntul bancii centrale a Elvetiei a fost o surpriza majora pentru piata. Exista multi factori negativi in jurul rublei, dar in privinta volatilitatii este posibil ca momentul cel mai dificil sa fi fost depasit", a declarat Piotr Matys, analist la Rabobank International in Londra.

Volatilitatea francului elvetian a atins nivelul de 261%, fiind peste cea a rublei, intr-un grafic realizat de Bloomberg, dupa decizia Bancii Nationale a Elvetiei de a renunta la cotatia minima de 1,2 franci/euro, care a dus la aprecierea masiva a monedei elvetiene. Instabilitatea rublei a crescut dupa ce Rusia a permis in noiembrie fluctuatia libera a monedei, decizie care a accelerat deprecierea declansata de prabusirea preturilor petrolului si sanctiunile occidentale impuse din cauza conflictului din Ucraina. In 16 decembrie, volatilitatea rublei a atins 245%, in urma deciziei Bancii Rusiei de a majora dobanda de politica monetata la 17%, pentru sustinerea monedei. Rubla continua sa fie cea mai instabila moneda de pe pietele emergente.

Premierul si PNL sustin legea insolventei

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca nu exista o solutie a unui partid in privinta crizei francilor elvetieni si nu tine de un Guvern, el facand apel la ”a nu vinde iluzii si la a nu crea asteptari nerealiste”. 

Prim-ministrul a criticat punctul de vedere exprimat de prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu, in schimb a anuntat ca sustine demersul liberallor de convocare in sesiune de urgenta a Parlamentului pentru adoptarea legii insolventei persoanei fizice. Reactia lui Ponta a venit imediat dupa ce co-presedintele PNL Alina Gorghiu a anuntat, intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX, ca PNL cere convocarea in sesiune de urgenta a Parlamentului pentru adoptarea legii insolventei persoanei fizice, ”singura reglementare” care poate ajuta, in contextul cresterii francului elvetian.

Curs record la BNR

Cursul francului elvetian anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut luni cu 1,1%, la 4,4716 lei, un nou maxim istoric, in timp ce referinta pentru euro a scazut cu 0,77 bani, la 4,5018 lei, iar cea pentru dolar a coborat de la recordul de 3,8863 lei inregistrat vineri la 3,8815 lei.

Francul, egal cu euro

Cursul de schimb a deschis sedinta de luni cu leul stabil fata de euro in piata interbancara, aproape de 4,51 lei/euro, dar cu o activitate foarte redusa in piata interbancara locala, in timp ce pe pietele externe euro era cotat la egalitate fata de franc, similar cu sfarsitul zilei de vineri.

In jurul orei 10:00, euro era cotat in piata interbancara locala la 4,5040 - 4,5070 lei, fata de 4,5080 lei in tranzactiile perfectate pe finalul sedintei de vineri. La aceeasi ora, un euro era cotat la 1,0016 franci pe pietele externe, la acelasi nivel la care se afla si pe finalul ultimei sedinte de saptamana trecuta. Euro a pierdut din nou teren in raport cu francul pe pietele externe pe timpul noptii, cand au au fost mai activi jucatorii din Asia, fiind cotat in acest interval si la 0,988 euro/franc. Moneda europeana a revenit la egalitate cu francul si chiar a trecut usor peste acesta odata cu mutarea activitatii de tranzactionare in Europa.

"Avem un inceput foarte linistit de saptamana. In raport cu francul elvetian, euro a venit a venit de sub pragul de 1 euro/ franc, dupa ce pe timpul noptii a fost dus sub acest nivel pe piata asiatica. Pentru ziua de luni nu sunt asteptate stiri importante din perspectiva impactului pe euro. Statele Unite sunt inchise si cand nu opereaza piata americana nu se intampla nimic. Ar putea fi ceva miscare pe est-europene, dar nu vor fi multi jucatori de afara. Daca lipseste SUA, Londra este foarte putin activa. Totusi, din cauza situatiei francului elvetian ar putea iesi in regiune unii oficiali cu declaratii cu impact in piata", a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei banci. Volumele din piata locala au fost extrem de reduse in prima ora, cu doar doua tranzactii, la 4,5050 lei/euro, respectiv 4,5070 lei/euro.

In regiune, forintul si zlotul inregistrau o depreciere de 0,4% in deschiderea pietei. Piata bancara din SUA este inchisa luni pentru o sarbatoare nationala.

Creditele in franci au ajuns in Parlamentul Romaniei

Biroul permanent al Comisiei de Buget-Finante din Parlamentul Romaniei va decide luni daca cere sau nu o sesiune extraordinara pentru gasirea unor solutii.Pana una alta, PSD propune restructerarea acestor imprumuturi prin programul supranumit "electorata". PNL ar vrea mai degraba crearea unui "mecanism de interventii pentru situatii de calamitate financiara". Ambele partide evita deocamdata sa spuna daca sustin sau nu conversia creditelor din franci in lei la un curs stabilit prin lege.

Viorel Stefan, presedintele comisiei de Buget Finante, spune ca PSD va sustine in primul rand rescadentara creditelor prin asa zisa "electorata", modificata prin cresterea plafonului: "Poate sa fie o norma legislativa care sa rezolve cel putin pentru 2-3 ani de zile, sa rezolve aceasta chestiune."

Acum, legea prevede reducerea ratei cu maximum 900 de lei pe o perioada de 2 ani pentru cei cu venituri sub 2.000 de lei brut. Reducerile se adauga ulterior la ratele de dupa terminarea perioadei de gratie. Totusi, o parte din costurile ulterioare ar fi suportate de stat prin scutiri de impozit. Acest ajutor fix, limitat, poate fi insa insuficient daca francul se apreciaza in continuare.

PNL cere convocarea unei sesiune extraordinare si audierea conducerii BNR. Pentru ce? Andreea Paul Vass, deputat PNL: "Sa gandim un mecanism de interventie pentru situatii de calimitate financiara."  Mecanismul ar fi similar cu cel folosit in agricultura pentru interventii in caz de calamitate. Nu se stie insa cine s-ar califica, cat de mare va fi ajutorul si nici cine il plateste.

Si PMP a anuntat ca va depune o initiativa legislativa similara cu propunerile facute deja de o asociatie neguvernamentala. "Soluţia pe care o văd eu este o modificare legislativă care să presupună posibilitatea convertirii creditelor din valută în moneda naţională cu o marjă de maximum 20% în plus sau în minus faţă de valoarea la care s-a acordat creditul" a declarat Elena Udrea.

Solutia PMP se refera la toate creditele in valuta, nu doar cele in franci. In Senat a fost deja aprobat un proiect alt de lege ce prevede conversia creditelor din valuta in lei fara costuri si garantii suplimentare, dar nu precizeaza clar la ce curs. Proiectul se afla acum in Comisia de Buget Finante a Camerei Deputatilor, unde s-a discutat si despre conversia la cursul de la data acordarii imprumutului plus 20%, dar nu s-a luat o decizie. Un curs de avantajos pentru clienti, dar care le-ar produce mari pierderi, sustin bancile comerciale sustinute de Banca Nationala. Acest rau ar fi totusi mai mic decat imposibilitatea clientilor de a-si mai plati ratele.

Viorel Stefan: "Din punct de vedere al conversiei, pozitia PSD-ului este ....privind cu mare atentie la ce spune Banca Nationala. Atunci cand cineva castiga, undeva in lumea asta se inregistreaza o pierdere egala cu acel castig. Intrebarea este cine suporta aceasta pierdere. Daca preluarea pe bilanturile bancilor a acestei pierdei inseamna o pierdere mai mica decat incadrarea in categoria creditelor neperformante a intreg portofoliului de credite in franci elvetieni, atunci asta poate sa fie o solutie buna."

Printr-o solutie similara a reusit sa-si rezolve Ungaria problema creditelor in franci elvetieni. La cererea guvernului condus de premierul Victor Orban, creditele au fost refinantate in forinti la un curs bun pentru clienti. Pierderile au fost suportate de catre banci, Guvern dar si clientii care au platit procente in plus fata de momentul imprumutului. Daca atunci masura a fost aspru criticata, acum Victor Orban e considerat un erou in Ungaria.

Darius Valcov: "Sa intelegem in ce stat traim. Nu stiu daca Romania este Ungaria, daca doreste sa mearga pe acest model. Sa vedem solutiile economice pe care le avem azi, fara a ingradi castigul dreptul altor jucatori pe piata."

Intr-un punct de vedere trimis Guvernului in noiembrie, BNR propunerea conversia creditelor la cursul pietei, nu la unul stabilit prin lege. Saptamana viitoare Ministrul Finantelor a anuntat ca se va intalni din nou cu conducerea BNR si cu cele 6 banci care au dat credite in franci elvetieni.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Solutia propusa de ministrul Finantelor pentru cei cu credite in franci elvetieni, dupa discutiile cu BNR
Solutia propusa de ministrul Finantelor pentru cei cu credite in franci elvetieni, dupa discutiile cu BNR

Francul elvetian a atins vineri un nou maxim istoric, de 4 lei si 42 de bani. Cotatia le-a dat frisoane romanilor cu credite in aceasta moneda, care si-au vazut ratele crescand de pe o zi pe alta cu sute de lei

Cine sunt romanii care s-au trezit peste noapte ca toti banii lor se duc pe rate.
Cine sunt romanii care s-au trezit peste noapte ca toti banii lor se duc pe rate. "Am plecat de la 1800lei, am ajuns la 3800"

"Nu mai putem sa platim ratele la imprumutul in franci elvetieni, nici cu ambele salarii din casa". In aceasta situatie fara iesire sunt acum din ce in ce mai multe familii.

Francul elvetian ar putea arunca lumea intr-o noua CRIZA ECONOMICA. Ce consecinte are
Francul elvetian ar putea arunca lumea intr-o noua CRIZA ECONOMICA. Ce consecinte are "Francogeddon-ul" declansat joi

Ziua de 15 ianuarie va ramane marcata cu negru in istoria economiei mondiale. Banca Nationala a Elvetiei a luat o masura care s-ar putea dovedi sinucigasa

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.