Cine sunt romanii care s-au trezit peste noapte ca toti banii lor se duc pe rate. "Am plecat de la 1800lei, am ajuns la 3800"
"Nu mai putem sa platim ratele la imprumutul in franci elvetieni, nici cu ambele salarii din casa". In aceasta situatie fara iesire sunt acum din ce in ce mai multe familii.
Brusc, sumele datorate bancilor au inceput sa creasca ametitor, iar vietile lor au fost date peste cap. Disperati, multi asteapta o solutie salvatoare.
Pentru ca nu s-ar fi calificat la un imprumut in lei sau euro, banca i-a recomandat lui Sorin sa parieze pe francul elvetian. Asa ca s-a indatorat pe 20 de ani. Ieri, omul a simtit ca ii fuge pamantul de sub picioare
"Eram la serviciu si am intrat pe internet si am vazut stirea. Am crezut ca e o gluma cu 6 lei la o banca francul. In casa asta am investit suflet, am investit bani si am vrea sa ramanem", spune Sorin Coman, imprumutat in franci.
Astazi omul a mers la banca, in ideea ca institutia careia i-a platit in ultimii 7 ani echivalentul a 100 de mii de euro, are deja o solutie pentru el.
"Mi-au zis sa fac o cerere catre ei, sa scriu acolo ce as vrea eu de la banca. Cred ca nu o sa mai platim rata, nu putem pentru ca am plecat cu o rata de 1.800 de lei, in 2008, Pe 10 ianuarie am platit 3100 dupa care am crescut la 3.800. Va dati seama ca situatia m-a depasit cu foarte la mult ambele salarii"
Absolvent de Finante Banci si manager de companie, Catalin se simte si el strans cu usa.
"Nu am niciun fel de restante, pana acum am facut sacrificii, incercam de acum sa nu mai facem la fel de mari, va inchipuiti ca am luat o rata de 1400 de lei in 2008, acum am 3.600 de lei, iar in urma cu doua zile aveam 2800 de lei deci oricum am facut sacrificii”
Si Florin ar vrea sa isi plateasca ratele insa asta ar insemna sa renunte inclusiv la mancare.
"Ar trebui sa renunt la orice alte cheltuieli decat sa ma concentrez doar pe partea de rata. Nu avem ce face ca altfel ne dau afara bancile din apartamente. Pur si simplu suntem disperati”
In toata tara sunt peste 150 de mii de familii indatorate in franci elvetieni. Peste 3 mii de persoane s-au strans deja intr-un grup pe Facebook, unde printr-o petitie incearca sa se faca auziti.
"E simplu sa zici ca facem o refinantare dar nimeni nu spune adevaratele probleme. Imobilele nu mai valoreaza ca in 2007-2008 plus ca regulile de creditare s-au inasprit foarte mult, gradul de indatorare a scazut dramatic"
Peste 140 de mii dintre creditele in Franci elvetieni sunt, potrivit Biroului de Credite, imprumuturi prin care au fost cumparate case ori terenuri.
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, finante, valuta, franci elvetieni, chf,
Dată publicare:
16-01-2015 18:12