Solutia propusa de ministrul Finantelor pentru cei cu credite in franci elvetieni, dupa discutiile cu BNR

×
Codul embed a fost copiat

Francul elvetian a atins vineri un nou maxim istoric, de 4 lei si 42 de bani. Cotatia le-a dat frisoane romanilor cu credite in aceasta moneda, care si-au vazut ratele crescand de pe o zi pe alta cu sute de lei

Ministrul Finantelor a plecat de la BNR cu doua posibile solutii pentru romanii care au credite in franci. Pe de-o parte, Darius Valcov le recomanda celor indatorati sa apeleze la asa zisa "electorata", programul lansat de guvern anul trecut, cu rate reduse timp de doi ani. Deocamdata nu este functional si pot spera la el doar romanii cu un venit brut sub doua mii de lei. O a doua solutie ar veni chiar din partea unei banci care e dispusa sa converteasca imprumuturile din franci in lei, iar apoi sa le ofere clientilor o reducere substantiala.

In acest moment bancile mai au in evidente 73.000 de persoane fizice cu unul sau mai multe credite in franci elvetieni - a precizat Banca Nationala. Ministrul Finantelor le recomanda programul supranumit electorata. Care, deocamdata, nu este functional, pentru ca nu are norme de aplicare.

Darius Valcov: "Pentru primii 2 ani va scadea rata foarte multi, iar in anii urmatori o mare parte din cheltuieli va fi preluata de catre stat."

Pot beneficia insa de program doar romanii care castiga sub 2 mii de lei brut pe luna. Adriana, unul dintre clientii ajunsi la capatul puterilor, s-ar incadra in acest plafon. A luat, in 2008, 120.000 de franci. In prezent, rata e mai mare decat salariul ei si cel al sotului. Ii ajuta parintii sa traiasca. Programul guvernului ofera o reducere de maximum 900 de lei pe luna timp de 2 ani.

Citește și
emblema Banca Nationala a Elvetiei
Francul elvetian ar putea arunca lumea intr-o noua CRIZA ECONOMICA. Ce consecinte are "Francogeddon-ul" declansat joi
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Electorata presupune insa si prelungirea duratei creditului. Astfel, suma datorata bancii creste, cu tot cu scutirea de impozit oferita de stat.

 Adriana Mircea: "Avand in vedere ca am experienta a trei restructurari, n-as dori sa intru in astfel de program, pentru ca din cele trei restructurari am strans dobanzi amanate de aproape 6000 de franci. Ceea ce inseamna ca la sfarsitul acestei perioade am devenit mai indatorata decat atunci cand am plecat cu el."

Ministrul Finantelor vrea sa mareasca plafonul pentru a se incadra mai multi romani. Noul plafon ar fi de 2500 de lei net. In paralel, saptamana viitoare guvernul se va intalni cu bancile pentru a gasi si alte solutii. O banca ar avea deja pregatita o oferta.

Darius Vlacov: "Va face convertirea din franc in leu si dupa aceea vor aplica un discount care sa reduca din crestere sau sa o anihileze cu totul."

O alta banca a anutat ca le va oferi clientilor cu datorii in franci o reducere a dobanzii de pana la 1,5% timp de 3 luni, iar apoi, in functie de ce se intampla, alte facilitati.

Specialistii sunt de parere ca bancile ar trebui sa-si ajute clientii in aceasta perioada. Un client care plateste mai putin este mai bun decat unul care nu mai plateste deloc.

In nici doua zile, cursul franc elvetian - leu a crescut cu aproape 1 leu. Un record ca viteza si amploare. Este greu de crezut, dar un franc a ajuns sa coste aproape la fel de mult ca un euro. In doua zile, o rata de 500 de franci s-a majorat cu 340 de lei doar din diferenta de curs.

Peste 150.000 de romani au credite in franci elvetieni. Nu doar ei sunt afectati ci si familiile lor. Premierul Victor Ponta spune ca este vacanta parlamentara, iar guvernul nu poate da ordonante de urgenta pentru a le veni in ajutor. Insa i-a cerut ministrului de Finante sa gaseasca solutii. Banca Nationala nu pare foarte cooperanta.

Dan Suciu - purtator de cuvant al BNR: "Daca e sa discutam de o solutie de sistem, nu cred ca acuma este momentul. Si in primul rand trebuie tinut cont de o eventuala discriminare care s-ar putea crea intre toti cei care au luat credite in valuta, nu doar in franci elvetieni."

Vineri seara insa, ministrul Finantelor a mers la BNR pentru discutii pe tema francului elvetian.

Darius Valcov, ministrul Finantelor: "Vorbim de 75.412 debitori. Este vorba de persoane fizice. Conform ordonantei 46/2014, Guvernul a aprobat si a sustinut rescadentarea creditelor pentru persoanele care aveau un nivel al veniturilor sub un anumit prag. Aceasta ordonanta merge in Parlament si va putea fi largita. Vor exista la BNR discutii si cu celelalte banci si cu Ministerul Finantelor, pentru ca deja punctual bancile vor putea sa aplice programe proprii."

Multi romani s-au imprumutat in franci elvetieni intre 2007 si 2009 si spun ca bancherii nu i-au avertizat cu privire la riscuri. Iar in urma cu doar cateva luni, presedintele unei banci din Romania le recomanda clientilor "sa-si pastreze creditele in franci pentru ca nu poate fi mai rau de atat."

Simona Lianu, director banca: "Nimeni nu se astepta la aceasta masura pe care a luat-o Banca Centrala a Elvetiei."

In parlament se afla in dezbatere doua proiecte de lege care prevad convertirea creditelor din valuta in lei. Unul la cursul la care au fost luate, altul la cursul zilei insa fara garantii si comisioane suplimentare. Pentru ca parlamentarii se afla inca in vacanta, PNL cere convocarea unei sesiuni extraordinare.

Andreea Paul - deputat PNL:"Partidul National Liberal cere o solutie pentru acesti romani indatorati in franci elvetieni. Cerem o solutie de la Parlamentului Romaniei si Bancii Nationale. Responsabilitatea este impartita intre parlament si BNR."

Deocamdata, creditele in franci sunt ca un cartof fierbinte pasat dintr-o parte in alta. Guvernul cauta solutii la BNR. Banca Nationala spune ca legile se modifica in guvern sau in parlament. Parlamentarii asteapta solutii de la BNR. Iar romanii cu datorii in franci se gandesc cu groaza ce va urma in zilele urmatoare.

La ce se refera solutia propusa de ministrul Finantelor?

Guvernul a aprobat in vara anului trecut o ordonanta de urgenta, denumita si "Electorata", pentru restructurarea creditelor care acorda persoanelor fizice o reducere fiscala daca acestea beneficiaza de scaderea dobanzii de catre banca cu pana la 35% pentru o perioada de doi ani. Una dintre conditii este ca venitul persoanelor care solicita restructurarea sa nu depaseasca 2.200 lei brut pe luna. Deducerea fiscala din venitul lunar impozabil a fost stabilita la 900 de lei si se aplica dupa perioada de doi ani de restructurare a creditului.

Ordonanta s-a dovedit insa neatractiva atat pentru banci, cat si pentru clienti, astfel ca, potrivit unor surse din sistemul bancar, pana la inceputul acestui an nu au fost inregistrate restructurari de credite pe baza actului normativ.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Cine sunt romanii care s-au trezit peste noapte ca toti banii lor se duc pe rate.
Cine sunt romanii care s-au trezit peste noapte ca toti banii lor se duc pe rate. "Am plecat de la 1800lei, am ajuns la 3800"

"Nu mai putem sa platim ratele la imprumutul in franci elvetieni, nici cu ambele salarii din casa". In aceasta situatie fara iesire sunt acum din ce in ce mai multe familii.

Francul elvetian ar putea arunca lumea intr-o noua CRIZA ECONOMICA. Ce consecinte are
Francul elvetian ar putea arunca lumea intr-o noua CRIZA ECONOMICA. Ce consecinte are "Francogeddon-ul" declansat joi

Ziua de 15 ianuarie va ramane marcata cu negru in istoria economiei mondiale. Banca Nationala a Elvetiei a luat o masura care s-ar putea dovedi sinucigasa

Criza francului elvetian, ziua 2. Cursul continua sa creasca. Ministrul Finantelor s-a intalnit cu Mugur Isarescu la BNR
Criza francului elvetian, ziua 2. Cursul continua sa creasca. Ministrul Finantelor s-a intalnit cu Mugur Isarescu la BNR

Decizia Bancii Nationale din Elvetia de a renunta la plafonul valutar a dat joi peste cap vietile a zeci de mii de romani. Vineri, autoritatile de la Bucuresti au inceput sa se implice

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.