Un organizator de evenimente din România și mama lui sunt acuzați de procurori că ar fi scos, ilegal, 16 milioane de dolari din contul unei companii offshore.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că femeia ar fi falsificat acte, cu ajutorul cărora a făcut plăţi în numele firmei respective.

Banii ajungeau la fiu, care se ocupa de „spălarea” lor, alături de alți suspecți.

Anul trecut, în luna august, membrii grupării au aflat că poprirea pusă pe contul din România al unei companii de tip offshore din Belize a fost ridicată.

Raisa Ladin, cea considerat liderul grupării, ar fi falsificat atunci mai multe mandate şi procuri, spun anchetatorii.

Cu ele a reuşit să păcălească o bancă din România că este împuternicită să retragă sume de bani din conturile companiei de tip offshore. Motivând că încheie contracte cu avocați pentru asistenţă juridică sau contracte de consultanţă financiară aceasta a reuşit, în doar o lună, să extragă 16 milioane de dolari din contul firmei. Potrivit anchetatorilor, banii erau apoi „albiţi” de fiul acesteia - Corneliu Ladin - care îi transfera în conturile altor persoane.

După aceea, sumele erau scoase din conturile respective şi folosite pentru cumpărarea de proprietăţi şi autoturisme de lux. Banii ar fi fost folosiți înclusiv pentru diverse împrumuturi fictive acordate unor cetăţeni români, moldoveni, ucraineni şi ruşi.

28 de percheziţii au avut loc în Bucureşti şi în 5 judeţe. În total, 11 persoane au fost aduse la audieri. Printre ele se numără și doi avocaţi, un executor judecătoresc și doi funcţionari ai unei bănci. Cei din urmă sunt bănuiţi că nu au verificat actele primite de liderul grupării.

Corneliu Ladin, bănuit acum de spălarea a 16 milioane de dolari, este un organizator de evenimente şi furnizor de echipamente pentru festivaluri muzicale.

Potrivit anchetatorilor, mama sa a reprezentat din 2015 până în 2017 compania de tip offshore din Belize. Ea ar fi avut atunci împuternicire pentru conturile firmei, deţinută la vremea aceea de un rus stabilit în Statele Unite.

Aşa ar fi aflat că în conturile respective există milioane de dolari.

Membrii grupării sunt cercetaţi acum pentru înşelăciune, spălare de bani, abuz în serviciu şi şantaj.