Senatul a respins prin vot controversatul proiect privind autonomia Ținutului Secuiesc

×
Codul embed a fost copiat

Senatul a respins miercuri cu majoritate de voturi legea privind autonomia Ținutului Secuiesc, adoptată anterior tacit de Camera Deputaților.

Cei mai mulți senatoril au anunţat în cursul dezbaterilor că votează pentru respingerea proiectului, cu excepţia UDMR, care a fost pentru adoptarea acestui proiect.

Senatorii au votat telefonic în favoarea raportului de respingere întocmit de Comisia de administraţie - 126 de voturi "pentru" şi 9 împotrivă, potrivit Agerpres.

Propunerea legislativă a trecut iniţial de Camera Deputaţilor, prin adoptare tacită, în forma depusă de iniţiatori - deputaţii UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy şi Biro Zsolt-Istvan.

Furați de grija coronavirusului, deputații au adoptat tacit proiectul privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, acesta urmând să intre în dezbaterea Senatului, care este for decizional.

Citește și
protest Targu Mures
Mii de persoane, la protestul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, în Târgu Mureş

Ca urmare a faptului că termenul de dezbatere şi vot a fost depăşit în Camera Deputaţilor, iar acest for a constatat adoptarea tacită a proiectului în şedinţa din 23 aprilie, propunerea legislativă a trecut în forma depusă de iniţiatori - deputaţii UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy şi Biro Zsolt-Istvan. Raportul Comisiei pentru administraţie a fost de respingere.

Proiectul prevedea ca "Ţinutul Secuiesc" să devină regiune autonomă cu personalitate juridică.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, miercuri, proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, susţinând că ”marele PSD se luptă în Parlament să dea Ardealul ungurilor”.

Corlăţean: Proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc - profund neconstituţional şi o provocare ruşinoasă

 

Senatorul PSD Titus Corlăţean a anunţat că parlamentarii social-democraţi votează împotriva proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc, care este "profund neconstituţional şi o provocare ruşinoasă".

"Proiectul de lege este, o spun de la început în numele grupului senatorial PSD, profund neconstituţional şi care reprezintă în egală măsură şi o provocare ruşinoasă. Este profund neconstituţional pentru că prin ceea ce propune în materie de delimitare administrativă, de instituţii noi, de competenţe, de situaţie lingvistică la nivel recunoscut oficial ca exerciţiu lingvistic şi constituţional în statul român, reprezintă un mod cert o iniţiativă care încalcă atributele fundamentale ale statului român. Este o provocare pentru că iniţiatorii proiectului au ştiut de la bun început că nu are nici cea mai mică şansă să primească aprobarea finală a Parlamentului aşa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani", a afirmat, în plenul Senatului, Corlăţean.

El a precizat că adoptarea tacită la Camera Deputaţilor a acestui proiect s-a întâmplat la 25 martie.

"Discuţia din Parlament de azi nu ar fi avut loc în aceşti parametri fără intervenţia nedemnă a pseudo-preşedintelui Iohannis. Trebuie să spun un lucru foarte clar peste care lumea a trecut. Adoptarea tacită la Camera Deputaţilor s-a întâmplat la 25 martie. Pseudo-preşedintele Iohannis şi patrioţii de conjunctură din PNL, ieri, 28 aprilie, au scos din sertar acest subiect, deşi adoptarea tacită a fost cunoscută încă de atunci, din 25 martie. De ce? Pentru a recurge la o diversiune şi la un joc politic absolut murdar. Aşa încât nu-mi rămâne decât să-mi exprim speranţa că discursul reprezentantului PNL de la Senat a fost urmărit de pseudo-preşedintele Iohannis cu atenţie, pseudo-preşedinte care astăzi a făcut exact ceea ce blama senatorul PNL - a politizat un demers legislativ despre care ştia că este sortit eşecului, astfel încât toate argumentele prezentate de mine sunt perfect valide, valabile şi fundamentate", a adăugat Corlăţean.

Tăriceanu: Iohannis să dovedească în Parlament că PSD s-a înţeles cu o putere străină să cedeze o parte din teritoriu

 

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat miercuri că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să vină în Parlament pentru a dovedi "acuzaţia gravă" că PSD ar fi avut "o înţelegere ascunsă" cu o putere străină pentru a ceda o parte din teritoriul naţional.

"Astăzi, domnul Iohannis a făcut cea mai gravă acuzaţie care s-a făcut în Romania după decembrie 1989. El a acuzat un partid parlamentar că are o înţelegere ascunsă cu o putere străină pentru a ceda o parte din teritoriul naţional. Acest lucru nu poate să rămână aşa. Domnul Iohannis trebuie să vină în Parlament să aducă dovezile pentru această acuzaţie gravă. Această acuzaţie poate avea doar două soluţii: ori acuzaţiile sunt adevărate şi partidul acuzat trebuie sa fie interzis ori Preşedintele României minte şi manipulează şi trebuie să-şi dea demisia şi să sufere rigorile legii", a scris miercuri Tăriceanu pe Facebook.

El susţine că "cei de la Camera Deputaţilor au făcut o greşeală nediscutând în plen această iniţiativă legislativă", dar aceasta va fi "îndreptată" în Senat.

"Greşeala o vom îndrepta în Senat. Genul acesta de lege nu a apărut pentru prima dată, dar întotdeauna a fost respinsă de Parlament. Dar să mergem şi mai departe şi să zicem că poate Parlamentul face o greşeală, deşi nu a făcut-o pană acum, şi admite o asemenea lege. De la Parlament legea merge spre promulgare la Preşedintele României, iar acolo, nu e aşa, este apărătorul românilor, Klaus Werner Iohannis", a mai scris Tăriceanu.

Ciolacu: PSD nu susţine legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc

 

PSD nu susţine proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, va vota împotriva acestuia şi îl va respinge urgent la Senat, care este cameră decizională, a declarat miercuri preşedintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu.

"PSD nu susţine legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc! PSD va vota împotriva acestui proiect de lege şi îl va respinge urgent la Senat, care e cameră decizională. De altfel, PSD a votat împotrivă şi în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor. Acest proiect are numai rapoarte de respingere şi avize negative. Acest proiect a fost introdus pe ordinea de zi cu raport de respingere. Mai mult, Guvernul a dat răspuns şi a trimis punct de vedere după mai bine de două luni de când i-a fost solicitat, după ce se împlinise deja termenul de adoptare tacită. Mai mult, Comisia pentru administraţie condusă de PNL a avut nevoie de 3 săptămâni ca să dea un raport pentru această lege. Mai mult, Biroul Permanent al Camerei a atenţionat Comisia de administraţie, printr-o adresă, că se împlineşte termenul de adoptare tacită şi că trebuie să facă ceva", a scris Ciolacu pe Facebook.

El a adăugat că, deşi reprezentanţii PNL "mimează acum naţionalismul, chiar ei sunt vinovaţi pentru neîntrunirea la timp a plenului care să respingă această lege".

"Pentru că au venit infectaţi în Parlament şi nu am putut ţine şedinţe fix în perioada în care s-a împlinit termenul de adoptare tacită pentru această lege", a menţionat Ciolacu.

Ponta: Pro România - împotriva proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc

 

Pro România este împotriva proiectului privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc şi va milita să fie respins în Senat, a declarat, miercuri, preşedintele partidului, Victor Ponta.

"Am aflat ieri seară, din presă, despre existenta acestui proiect. Deputaţii Pro România nu au votat o asemenea lege - iar senatorii Pro România vor vota împotrivă! Suntem convinşi că Senatul României va respinge această iniţiativă - iar Pro România va milita în acest sens", a scris Ponta, miercuri, pe Facebook.

El a spus că va cere în Camera Deputaţilor o informare publică referitoare la motivele pentru care actul normativ nu a fost supus dezbaterii plenului.

"Azi, la şedinţa Camerei Deputaţilor, vom cere o informare publică referitoare la depunerea acestui proiect şi la motivele pentru care proiectul nu a fost supus dezbaterii şi votului în Camera Deputaţilor! Trebuie să primim şi noi şi opinia publică răspuns! Noi suntem Pro România şi ţinem doar cu România!", a anunţat Victor Ponta.

PSD Harghita: Această scăpare de procedură nu poate fi justificată de epidemie

 

Proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc este neconstituţional şi această scăpare de procedură este "extrem de gravă", nu poate fi justificată de pandemie, iar Senatul este dator să repare greşeala, a declarat, miercuri, preşedintele PSD Harghita, Romeo Ţepeş-Focşa.

"Proiectul de lege pentru Autonomia Ţinutului Secuiesc, adoptat tacit în Camera Deputaţilor, este total neconstituţional. A primit avize negative de la 'Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale' şi de la 'Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului', de aceea consider că cele două comisii, prin preşedinţii lor, trebuiau să urmărească şi să amendeze public acest atentat la adresa suveranităţii statului român. Această scăpare de procedură, extrem de gravă, nu poate fi justificată de epidemie sau izolare. De aceea, Senatul este dator să repare această gravă greşeală. România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil", a precizat, într-un comunicat de presă, Romeo Ţepeş-Focşa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citește și...
Furați de grija coronavirusului, deputații au adoptat tacit autonomia Ținutului Secuiesc. Ce se va întâmpla acum
Furați de grija coronavirusului, deputații au adoptat tacit autonomia Ținutului Secuiesc. Ce se va întâmpla acum

Camera Deputaților a adoptat tacit pe 23 aprilie autonomia Ținutului Secuiesc, pentru că nu a dezbătut și votat în termenul legal de 45 de zile propunerea legislativă inițiată în acest sens de doi deputați UDMR. Senatul a devenit acum for decizional.

Mii de persoane, la protestul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, în Târgu Mureş
Mii de persoane, la protestul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, în Târgu Mureş

Peste 2 mii de maghiari au pornit duminică într-un marş pe străzile oraşului Târgu Mureş pentru a comemora Ziua Libertăţii Secuilor.

Congres UDMR: deciziile luate cu privire la steagul Ținutului Secuiesc și Transilvania
Congres UDMR: deciziile luate cu privire la steagul Ținutului Secuiesc și Transilvania

Congresul UDMR a adoptat, sâmbătă, cu unanimitate de voturi, o hotărâre privind folosirea unor simboluri de către comunitatea maghiară din România, printre acestea figurând imnul secuiesc, steagul secuiesc şi Imnul Ungariei.

Lovitură pentru UDMR. Deputații au respins propunerea privind Ținutul Secuiesc
Lovitură pentru UDMR. Deputații au respins propunerea privind Ținutul Secuiesc

Camera Deputaţilor a respins miercuri propunerea legislativă privind statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc, care a fost criticată de majoritatea parlamentarilor, cu excepţia UDMR.

Recomandări
Rușii au atacat în valuri de-a lungul frontului cu Ucraina. Ce ar plănui să facă până la sosirea tancurilor occidentale
Rușii au atacat în valuri de-a lungul frontului cu Ucraina. Ce ar plănui să facă până la sosirea tancurilor occidentale

Fostul premier britanic Boris Johnson spune că Vladimir Putin l-ar fi amenințat că poate fi ucis de o rachetă când au vorbit la telefon chiar înainte de invadarea Ucrainei.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul provocat de “gheața neagră”. Marius a murit după ce a sărit în gol zeci de metri
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul provocat de “gheața neagră”. Marius a murit după ce a sărit în gol zeci de metri

Apar detalii despre accidentul provocat de o ploaie înghețată, pe autostrada A1, în județul Sibiu, în urma căruia a murit un bărbat de 48 de ani.

De ce se blochează țara la fiecare ninsoare și ce soluții există. În Danemarca, în 15 minute drumul e negru
De ce se blochează țara la fiecare ninsoare și ce soluții există. În Danemarca, în 15 minute drumul e negru

Primul episod mai serios de ninsoare a arătat încă o dată cât de vulnerabili suntem.