Președintele Klaus Iohannis: Marele PSD se luptă în Parlament să dea Ardealul ungurilor

Ultima actualizare: 29-04-2020 15:15

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat în termeni duri, miercuri, proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Șeful statului a susţinut că PSD a ajutat UDMR să treacă acest act normativ în Camera Deputaţilor. 

"Jo napot kivanok, PSD. Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu. Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri?", a spus Iohannis într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

El a atras atenţia românilor că aceasta înseamnă o "majoritate toxică pesedistă".

"De aceea, dragii mei, se înţelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale naţiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României şi împotriva românilor. Este inadmisibil aşa ceva şi până când sunt eu preşedintele României o astfel de lege nu va exista", a conchis Iohannis.

Reacția președinteui vine după adoptarea tacită la Camera Deputaţilor a proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiescacesta urmând să intre în dezbaterea Senatului, care este for decizional.

Și premierul Ludovic Orban afirmă că PSD ar fi putut să blocheze acest proiect în Parlament.

"Preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele PSD, în loc să facă conferinţe de presă în care să lanseze ameninţări şi acuzaţii la adresa mea, ar fi trebuit în conformitate cu regulamentul Camerei Deputaţilor să pună pe ordinea de zi a plenului acest proiect de act normativ pentru a fi respins, cu atât mai mult cu cât procedura era îndeplinită, exista un raport negativ privitor la acest proiect de lege, cu avizele negative din partea comisiilor avizatoare şi nu exista niciun fel de impediment pentru a fi pus pe ordinea de zi şi pentru a fi respins”, a declarat Orban, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută în Dâmboviţa.

Declarația președintelui Klaus Iohannis:

 

”Jó napot kívánok, PSD!

Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament, ca sa dea Ardealul Ungurilor.

Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor. Este inadmisibil așa ceva și, până când sunt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista. Vă mulţumesc!”

Ședință la Palatul Cotroceni 

 

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlnește miercuri, de la ora 12.30, cu premierul Ludovic Orban pentru a discuta despre posibilitatea prelungirii stării de urgenţă sau dacă România trece la o stare de alertă după 15 mai.

La discuțiile de la ora 12.30 vor participa Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

"Pericolul nu a trecut şi o relaxare prematură ar fi fundamental greşită", a spus, marți, preşedintele Klaus Iohannis. Aşa că unele restricţii vor rămâne în vigoare şi după 15 mai.

Vom circula fără declaraţie, DOAR în interiorul localităţilor. Nu se deschid, însă, restaurantele şi mall-urile, şi nu vom putea să ne întâlnim în grupuri mai mari de 3 persoane.

"Nu am atins maximul în România și o relaxare prematură ar fi fundamental greșită -- pericolul nu a trecut -- faptul că din 15 mai e posibil să relaxăm anumite măsuri nu înseamnă în niciun caz că revenim la viață normală dinainte de epidemie.”

Asta a mai spus, marți, președintele, deși el însuși afirma în urmă cu doar o săptămâna că, după 15 mai, NU se vor prelungi restricțiile de deplasare.

Iată, totuși, că o parte dintre ele rămân în vigoare. Nu vom putea, spre exemplu, să călătorim la mare sau la munte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Lecții de viață
Lecții de viață - sez. 6, ep. 64

42:30
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!