Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență pentru plata diferențelor salariale ale profesorilor
Guvernul urmează să adopte, în şedinţa de joi, un proiect de ordonanţă de urgenţă (OUG) privind plata diferenţelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat pentru perioada 1 iulie 2017 - 31 august 2021.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, ordonanța prevede plata diferențelor salariale în cinci rate.
Prima rată, de 5%, este prevăzută pentru acest an.
Sumele necesare acordării diferenţelor de drepturi salariale stabilite prin proiectul de act normativ urmează să fie actualizate cu indicele de inflaţie şi se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.
”Suntem, de asemenea, în măsură ca astăzi să asigurăm plata diferențelor salariale pentru drepturile cuvenite și neîncasate de către personalul didactic din învățământ. Am reușit ca prin măsurile pe care le luăm, inclusiv să actualizăm plata acestor drepturi la rata inflației.” - a anunțat și premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern.
"Plata acestor diferenţe este o măsură reparatorie, necesară pentru a asigura salarizarea corectă şi echitabilă a personalului didactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, în conformitate cu Legea cadru 153 din 2017, dar având în vedere şi aplicarea deciziilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în sensul prevenirii oricărei discriminări a salariaţilor. Diferenţele de drepturi salariale, aş vrea să vă spun, vor fi acordate tuturor categoriilor de personal didactic. Acestea vor fi, de altminteri, şi actualizate cu indicele de inflaţie", a declarat Dan Cărbunaru într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Cum se vor face plățile, conform proiectului de OUG:
Art. 4 (1) Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale stabilite potrivit prevederilor art. 1 și art. 2 se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, și se plătesc eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, astfel:
a) în primul an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 5% din valoarea diferenţelor salariale;
b) în al doilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 10% din valoarea diferenţelor salariale;
c) în al treilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 25% din valoarea diferenţelor salariale;
d) în al patrulea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 25% din valoarea diferenţelor salariale;
e) în al cincilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 35% din valoarea diferenţelor salariale.
CITIȚI integral, mai jos, ce prevede proiectul de ordonanţă de urgenţă!