ANAF are în vizor profesorii care fac meditații, cosmeticienele și antrenorii personali. Inspectorii fac verificări
Fiscul le-a pus gând rău profesorilor care fac meditații și nu-și declară veniturile, dar și celor care își închiriază locuințele la negru. Inspectorii ANAF au în vizor și serviciile de cosmetică și întreținere corporală.
Operațiunea începe, totuși, delicat: posibilii evazioniști sunt invitați să-și declare de bună voie veniturile și să-și achite impozitele către stat. Abia apoi vin sancțiunile.
În România există 350 de mii de locuri de cazare neclasificate, iar aproape jumătate se află pe litoral, estimează patronatele din turism.
Pentru bună parte, proprietarii nu plătesc niciun fel de impozite, iar asta înseamnă pierderi de milioane de lei la bugetul de stat.
„Autoritățile estimeaza undeva la peste 50 la sută din industrie să poată să fie scoasă din această economie paralelă. Acest comerț care nu este înregistrat, nu este avizat, nu respectă cerințele legii”, a declarat un reprezentant al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității.
ANAF demarează un program pilot, în județele turistice ale țării - Brașov și Constanța - unde cei care obțin venituri din închirierea locuințelor vor fi notificați să-și achite dările.
Ca să îi identifice, inspectorii vor cere informații de la primării, asociațiile de proprietari, agențiile imobiliare și oficiile de cadastru.
Reporter: Dumneavoastră veți trimite cui informările acestea?
Reprezentant Direcția Fiscală Brașov: Contribuabililor care, de exemplu, dețin mai multe locuințe în proprietate, care poate au la agenții imobiliare contracte de închiriere și nu sunt declarate veniturile respective.
Și Ministerul Turismului îi obligă acum pe toți cei care închiriază în regim hotelier să obțină acordul vecinilor și certificat de clasificare.
Impozitul pe care-l au de plătit este de 10 la sută din norma de venit stabilită anual de același minister. În 2021, de pildă, proprietarii au plătit maximum 1500 de lei pentru fiecare cameră.
„Plătesc niște impozite foarte, foarte mici, care le asigură un confort moral. Stau liniștiți acasă, că nu vine nimeni peste ei să îi ia la întrebări de unde au banii”, a declarat un reprezentant al Federației Patronatelor din Turismul Românesc.
Și profesorii care dau meditații vor fi notificați. Potrivit unui studiu al organizației "Salvați Copiii", aproape 60 la sută dintre elevii români fac lecții în particular la cel puțin o materie. În ultimii 3 ani, costurile unei ședinte au crescut de la 60, la 100 de lei, în medie.
„Meditațiile au ajuns să fie făcute la aproape toate materiile în acest moment. Și avem situații chiar și de elevi de clasa a 2-a, a 3-a care fac meditații la materiile de bază”, a transmis președintele Consiliului Național al Elevilor.
Din datele ANAF rezultă că, în 2018, doar puțin peste 2 la sută dintre profesori și-au declarat veniturile din această activitate.
Reporter: Pe categoria meditații, profesori, ați avut sesizări sau controale în ultima perioadă?
Inspector ANAF Cluj: Au fost, organele fiscale au verificat.
Inspectorii ANAF vizează, în această campanie, și coafezele, cosmeticienele, manichiuristele, maseurii și antrenorii personali.