Coalitia de la guvernare, la un pas sa se destrame din cauza deciziei CC
UPDATE: UDMR ii ameninta pe democrat-liberali ca pleaca din echipa. Pentru a evita un astfel de deznodamant insusi presedintele Traian Basescu s-a implicat in aplanarea conflictului. A mers la Guvern pentru discutii de aproape doua ore.
Cei din UDMR i-au acuzat voalat pe democrat liberali de tradare si au calificat drept "politica" decizia curtii. Cinci judecatori sunt propusi de putere, iar patru vin din zona opozitiei. Magistratul care a inclinat balanta a fost Petre Lazaroiu, propus pentru Curtea Constitutionala chiar de catre presedintele Traian Basescu.
La Guvern, seful statului, premierul si liderii UDMR au discutat solutiile pentru adoptarea cat mai grabnica a Legii educatiei. Presedintele a venit cu explicatii intr-un interviu acordat postului public de radio si citat de agentia Mediafax:
"Temperatura este crescuta in interiorul coalitiei. Pe de alta parte, este si un test al coalitiei aceasta intamplare (...) nu cred ca putem intra intr-un derapaj de instabilitate politica pentru o intamplare. Trebuie gasite alte forme de a continua incercarea de a da Romaniei o lege moderna a sistemului de educatie", a precizat seful statului.
Scandalul dintre PD-L si UDMR a izbucnit chiar in ziua in care Traian Basescu implineste 59 de ani.
Soarta coalitiei s-ar putea decide chiar la inceputul saptamanii viitoare, cand liderii UDMR vor cere PDL angajamente si termene clare de adoptare a Legii educatiei.
De altfel, potrivit unor surse, dupa anuntul deciziei Curtii Constitutionale premierul Emil Boc ar fi intentionat sa-si depuna demisia, insa ar fi revenit la staruintele colegilor de partid. Purtatorul de cuvant al Guvernului a infirmat insa informatia.
Pana una alta, primul care ar putea suporta consecintele acestui scandal este PDL-istul Mihail Hardau, presedintele Comisiei de invatamant care a aplaudat decizia Curtii, iar pentru acest gest ar putea fi scos de la sefia organismului parlamentar.
UDMR a fost pana acum "piesa de rezistenta" a cabinetului Boc, deoarece, prin voturile sale din Parlament, Uniunea a reusit sa blocheze motiunile de cenzura, depuse de opozitie.
De altfel, chiar si liberalii le-au propus celor de la UDMR, in mod indirect, ca ii vor face parteneri de guvernare, daca voteaza una din motiunile de cenzura pentru demiterea guvernului Boc.
In proiectul de lege al educatiei exista unele prevederi care au provocat reactii negative din partea opozitiei. Acestea vizeaza, printre altele, si dreptul minoritatilor de a studia geografia si istoria in limba materna.
Astfel, liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa a declarat ca Legea educatiei in forma actuala "isi bate joc" de tinerii din Romania si ingradeste dreptul elevilor maghiari de a cunoaste limba oficiala a statului in care traiesc.