Elevi, aflati ce va asteapta! S-a schimbat Legea educatiei

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Proiectul de lege care tocmai a fost promulgat de presedintele Traian Basescu modernizeaza invatamantul romanesc si il pune in pas cu Europa, a spus ministrul educatiei, Daniel Funeriu. El a prezentat, pe scurt, principalele schimbari.


Cele mai importante schimbari din sistemul educational, prezentate de ministrul Educatiei, Daniel Funeriu:

- "In acest an si in anii care urmeaza examenele se vor desfasura exact ca in anul trecut. Primii care vor beneficia de prevederile noii legi vor fi elevii care incep clasa a IX-a in anul scolar 2012-2013".

- "Noul sistem de admitere in liceu va intra in vigoare doar pentru cei care incep anul scolar 2011-2012, clasa a V-a".

Citește și
FSLI
Secretar general FSLI: Noua Lege a educatiei privatizeaza invatamantul
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

- Invatamantul obligatoriu va dura 10 ani. Scoala va incepe prin clasa pregatitoare obligatorie, in care vor intra copiii care au implinit varsta de sase ani pana la inceperea scolii.

- Pentru cei care incep clasa a V-a in anul scolar 2011-2012, respectiv clasa a IX-a in anul scolar 2012-2013:

-► bacalaureatul sa va da din probe “transdisciplinare” – adica nu va mai exista acea separare “artificiala” intre materii. Va exista, de exemplu, o proba transdisciplinara la “stiinte”, in care un examen va fi compus din aspecte legate de chimie, fizica, biologie sau stiintele naturii.

-► admiterea la liceu sa va face in urmatorul mod: in proportie de 70% se vor lua in considerare “portofoliul educational” si rezultatele la evaluarea nationala, iar 30% va fi luat in considerare examenul care se da la nivelul fiecarui liceu.

In afara de note, se va tine cont si de comportament, absente, atitudine, dorinta de invatare, implicare la ore, toate trecute in ceea ce se va numi "portofoliu educational".

- "Aceasta lege nu desfiinteaza titularizarea in sistem pentru cei care au dobandit acest drept, toti vor ramane titulari pana la pensie".

Invatamantul primar va avea o durata de cinci ani, fiind format din clasele I-IV, plus clasa pregatitoare, care devine obligatorie.

In schimb, invatamantul general obligatoriu se va opri la clasa a IX-a, la finalul gimnaziului. Clasa a IX-a va trece la gimnaziu, dar abia peste patru ani. Cu alte cuvinte, niciun an de liceu nu va mai fi obligatoriu.

Invatamantul profesional (n.r. scolile de meserii) va avea o durata de la 6 luni la 2 ani.

Filiera teoretica a liceului va fi de 3 ani, iar cea tehnologica de 4 ani.

Legea face referire si la aglomeratia din unele clase, astfel ca s-a prevazut o medie, in invatamantul preuniversitar gimnazial si liceal, de 25 de elevi pe clasa.

Tot in avantajul elevului sunt si prevederile referitoare la bursele sociale si accesul gratuit la camine si cantine, in unitatile de invatamant din alta localitate decat aceea de domiciliu. In plus, elevul va fi finantat de la bugetul de stat si in invatamantul particular si confesional.

In proiect este prevazuta posibilitatea retragerii autorizarii/acreditarii oricarei unitati de invatamant, de stat sau private, la propunerea administratiei locale sau a Inspectoratelor Scolare.

La examenul de bacalaureat se mentin probele transdisciplinare (stiinte - fizica, chimie, biologie), in conformitate cu situatiile reale din viata.

Invatamantul pentru minoritati: se pot organiza grupe, clase sau unitati de invatamant preuniversitar, in orice localitate. De asemenea, in tot invatamantul preuniversitar, geografia si istoria se predau in limba minoritatii, cu obligatia transcrierii si insusirii toponimiei si in limba romana. Aceasta este una dintre prevederile Legii educatiei, care au incins spiritele in randul opozitiei.

Basescu: Se vor reduce orele de predare. Afla ce prevede Legea educatiei

Cele mai importante declaratii referitoare la schimbarile din sistemul educational din conferinta de presa sustinuta de presedintele Traian Basescu, marti seara:

- "Un lucru important pentru elevi, legea limiteaza numarul maxim de ore de predare, asa ca se va produce o descongestionare a presiunii asupra copilului. La cursul primar nu pot fi mai mult de 20 de ore pe saptamana, la cursul gimnazial maxim 25 si la liceu maxim 30 de ore pe saptamana, cu tot cu orele .. de dupa ore. After-school-ul";

- "Un alt obiectiv al legii este evitarea politizarii functiei de rector. Se incrimineaza plagiatul, nu mai sunt permise micile familiute cu sot, sotie, fini, pana la gradul III, in universitate...".

- "Universitatile vor fi de trei tipuri: care au ca obiectiv educatia si obtinerea unei diplome, apoi educatie si cercetare, si o a treia categorie: educatie si cercetare avansata".

- "Orice dascal va fi obligat sa aiba un masterat didactic pe o perioada de minimum doi ani".

- "Atunci cand sunt elevi care au o mai slaba performanta, dascalul isi poata adapta programa in functie de asta, de nivelul elevilor".

- "Principalele elemnte de modernizare sunt: sistemul de educatie se descentralizeaza, devenind parte a comunitatii locale, si, in acelasi timp, permite un control mai eficient al ministerului Educatiei asupra calitatii invatamantuilui";

- "De asemenea, noua lege asigura o mai buna stabilitate sistemului. O scoala cu o buna reputatie va atrage elevi, ceea ce inseamna ca va atrage si finantare, urmand ca o scoala fara elevi ..si fara reputatie sa atraga in final inchiderea. Parintii vor avea un cuvant de spus in organizarea scolii";

- "Cei care castiga contractul de management al scolii, la randul lor organizeaza concurs si angajaeaza cadre didactice performante. Se face transferul de la un invatamant care avea la baza acumularea de informatii, la un invatamant care are la baza performanta. 20% dintre materii vor fi optionale";

- "Legea pune accent pe educatia timpurie".

Implementarea schimbarilor

Cele mai importante masuri pe care le propune noua Lege a educatiei nu vor intra in vigoare imediat, ci vor fi introduse treptat, pentru a nu bulversa sistemul de invatamant.

Astfel, masura introducerii clasei a IX-a la invatamantul gimnazial se aplica incepand cu 2013. De asemenea, metodologia examenului de bacalaureat se va schimba abia din 2012. Pana atunci, examenul se va desfasura, ca si acum, dupa prevederile legii in vigoare.

In ceea ce priveste invatamantul superior, alegerea rectorului si a structurilor de conducere din institutiile de invatamant superior se va face in conformitate cu prevederile noii legi, incepand din anul 2012.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Basescu: Se vor reduce orele de predare. Afla ce prevede Legea educatiei
Basescu: Se vor reduce orele de predare. Afla ce prevede Legea educatiei

Dupa ce a promulgat Legea educatiei, Traian Basescu a facut o scurta prezentare a avantajelor pe care le aduce in invatamantul romanesc acest document. Presedintele a spus ca elevii nu vor mai fi atat de presati de programa, iar educatia se va moderniza.

Secretar general FSLI: Noua Lege a educatiei privatizeaza invatamantul
Secretar general FSLI: Noua Lege a educatiei privatizeaza invatamantul

Liviu Marian Pop a declarat ca noua Lege a educatiei "privatizeaza" invatamantul, iar prin introducerea principiului de finantare pe elev, coroborat cu Legea salarizarii unitare, "se face o concurenta neloiala invatamantului de stat".

CC: Asumarea Legii educatiei este constitutionala
CC: Asumarea Legii educatiei este constitutionala

UPDATE: Judecatorii Curtii Constitutionale au decis miercuri ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Executiv si Parlament si au decis ca poate continua procesul asumarii pe Legea educatiei.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.