Scandal la ședința despre desființarea SIIJ. Preşedinţii CSM şi ÎCCJ au plecat din sală
Şedinţa Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor pe tema proiectului privind desfiinţarea Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a început, joi, cu un scandal.
Preşedintele Comisiei, Alexandru Badea, deputat USR-PLUS a avut un schimb de replici tensionat cu reprezentanţii PSD, care au reclamat nerespectarea procedurii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astfel, la scurt timp după începerea ședinței, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, şi preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, au părăsit sala în care se afla și ministrul Justiţiei, Stelian Ion.
"Un astfel de comportament eu îl regret în Parlamentul României. Punctul nostru de vedere este scris. Optează CSM pentru o soluţie de echilibru Trebuie încetată polarizarea societăţii şi polarizarea magistraturii. (...) Polarizarea din societate trebuie oprită, situaţia actuală nu este una fericită, însă nici situaţia anterioară nu a fost perfectă, în ciuda progreselor fantastice pe care le-au făcut instituţiile judiciare", a declarat președintele CSM după ce a ieşit din sala de şedinţe, potrivit Agerpres, apreciind "că n-a fost loc pentru discuţii".
Ce s-a întâmplat în timpul ședinței
Totul a început după ce preşedintele Comisiei, Alexandru Badea, carfe este deputat USR-PLUS, a afirmat că această secţie a fost înfiinţată la iniţiativa lui Liviu Dragnea, "într-o perioadă de mari regrese pentru sistemul de justiţie din România".
"Din punctul meu de vedere au fost două scopuri: primul a fost controlul politic al urmăririi penale a magistraţilor, adică să se decidă în Kisseleff, ca pe timpul doamnei Stănoiu, cine este anchetat şi cine beneficiază de impunitate. Şi desigur, redirecţionare a unor dosare penale ale unor politicieni în general de la DNA către această secţie specială prin simpla implicare a unui magistrat, printr-un denunţ, printr-o plângere", a afirmat Badea.
El a adăugat că o consecinţă a acestei secţii a fost redeschiderea discuţiilor asupra unor recomandări din MCV, fiind "nişte regrese". Badea a mai menţionat că majoritatea judecătorilor s-au opus înfiinţării acestei secţii.
Discursul preşedintelui comisiei a fost întrerupt de mai multe ori de reprezentanţii PSD.
Deputatul PSD Nicuşor Halici a spus că nu se respectă procedura.
"Nu vă e ruşine? Nu suntem la declaraţii politice. De ce nu aţi supus la vot procedura? Aţi făcut o pledoarie politicianistă", a spus Halici.
A intervenit şi deputatul Steluţa Cătăniciu, care a adus aceleaşi reproşuri. "Nu vă este jenă să faceţi declaraţii politice", a spus Cătăniciu.
După discursul lui Badea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, şi preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, au părăsit lucrările Comisiei.