Certuri în Parlament pe banii europeni care nu au ajuns încă. „Ce, dacă sunteţi la guvernare faceţi toate regulile?”
Aleșii s-au certat pentru banii europeni, în Parlamentul României. Deputații l-au întrebat pe ministrul fondurilor europene, cum se vor cheltui banii dați de Uniune, pentru relansarea economiei, după pandemie.
Sunt aproape 30 de miliarde de euro, pe care țara noastră îi va primi, ca să ne modernizăm drumurile și spitalele. Discuțiile s-a transformat însă, în atacuri politice.
Sorin Grindeanu: „Ce faceţi, mă certaţi pe mine? Ce, dacă sunteţi la guvernare faceţi toate regulile?
Cu 30 de miliarde de euro în aşteptare de la Uniunea Europeană, social democraţii au trecut la ameninţări. Spun că nu vor vota contribuțiile României la UE dacă planul prin care guvernul împarte aceşti bani nu va ajunge şi în Parlament.
Ionel Dancă: „E nu doar un analfabetism economic, ci un șantaj absolut dezavuat"
Marcel Ciolacu: „Nu e un şantaj, e o forţare a comunicării"
Negocierile de la Bruxelles încă nu s-au finalizat, dar guvernul a trasat deja principalele domenii pentru investiţii.
De pildă, aproape 3 miliarde de euro vor merge pentru modernizarea spitalelor din ţara noastră, copleşite în pandemie. Multe sunt vechi şi nesigure pentru pacienţi.
Vlad Voiculescu, ministrul sănătăţii: „Va exista un capitol separat cu fonduri semnificative pentru tot ce înseamnă siguranţa pacientului, riscul seismic, siguranţa la incendiu şi la riscul infecţiilor nosocomiale."
Peste 8 miliarde de euro vor fi folosiţi pentru construcția de drumuri şi autostrăzi, modernizarea infrastructurii feroviare şi de metrou. Aici, Uniunea Europeană a pus o condiție: mediul înconjurător să fie protejat şi nu vor fi susţinute proiectele care pot genera poluare, inclusiv de la maşini. România a primit o derogare pentru că stă atât de rău cu drumurile şi vor fi alocate 4,5 miliarde de euro pentru autostrăzi.
Cătălin Drulă, ministrul transporturilor: „Nu fac rău drumurile moderne în România pentru că nu le avem. Vom avea banii PNRR pentru zona rutieră pemtru că România e în altă etapă de dezvoltare a acestor reţele."
Cu mii de şcoli fără cabinet şcolar şi cu toaleta în curte, educaţia va primi o sumă consistentă: aproape 3,3 miliarde de euro.
Reporter: Doar 18% din şcolile din mediul rural au cabinet medical. În această zonă este prevăzută vreo finanațare? Și wc-urile din curtea şcolilor?
Sorin Cîmpeanu, ministrul educaţiei: „Cu siguranţă da, toate aceste proiecte se află în curs de negociere ca să fie incluse în PNRR."
Bani europeni vor fi daţi şi pentru digitalizarea administrației, capitol la care ţara noastră este codaşă, la fel şi la protejarea pădurilor şi construcția de perdele forestiere. Cu fondurile europene vor fi făcute investiţii şi în cultura, turism şi proiecte sociale. Până în 2022, proiectele de investiţii care vor fi aprobate trebuie să şi demareze, iar termenul de finalizare nu poate fi mai târziu de 2026.