Carmen Dan, despre dispariţia lui Morgenstern: Nu îmi dau demisia
Ministrul de Interne, Carmen Dan, spune că nu este în această funcţie pentru a-şi da demisia atunci când un poliţist judiciar ”dintr-o oricare secţie de poliţie din România” nu-şi duce la îndeplinire sarcinile pe care le are conform fişei postului”.
Carmen Dan susţine că, de acum înainte, superiorii direcţi ai celor care nu-şi îndeplinesc atribuţiile trebuie ”să iasă personal cu explicaţii în faţa publicului, să îşi asume erorile sau abaterile şi să suporte consecinţele”. Carmen Dan răspunde astfel solicitării deputatului PNL Ovidiu Raeţchi de a demisiona din cauza cirscumstanţelor dispariţiei omului de afaceri Avraham Morgenstern, condamnat vineri la opt ani de închisoare.
Alegeri 2024
12:53
Candidați președinție 2024. Ordinea pe buletinele de vot la alegerile prezindețiale din 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Această precizare este făcută de Carmen Dan într-un P.S. la o postare pe Facebook în care vorbeşte despre mandatul său de ministru al Afacerilor Interne: ”Domnule Raeţchi, nu sunt aici pentru a-mi da demisia atunci când un poliţist judiciar dintr-o oricare secţie de poliţie din România nu-şi duce la îndeplinire sarcinile pe care le are conform fişei postului. Vă asigur că nici nu voi lăsa lucrurile aşa, într-o notă discretă, însă e cazul ca de acum înainte superiorii direcţi ai celor care nu-şi îndeplinesc atribuţiile de serviciu să iasă personal cu explicaţii în faţa publicului, să îşi asume erorile sau abaterile şi să suporte consecinţele”.
În postarea de pe pagina sa de Facebook, Carmen Dan menţionează că este ”un om pragmatic”, care crede cu tărie în sintagma potrivit căreia suntem consecinţa propriilor fapte. ”Spun asta pentru că, cel puţin mie, viaţa mi-a dovedit că suntem singurii responsabili pentru ceea ce ni se întâmplă. Exclud aici, desigur, evenimentele nefericite, cum ar fi bolile sau accidentele, deşi, şi aici, apare o notă relativă în discuţie”, completează ea.
Ministrul continuă: ”Există tendinţa de a ne încadra în celebrul triunghi victimă-salvator-agresor. Nu o spun eu, o spun cei care, ştiinţific vorbind, s-au aplecat asupra comportamentelor umane. Dacă realizezi că niciuna dintre cele trei poziţii nu este cea pe care trebuie să o ocupi, dacă te autoevaluezi într-o manieră corectă şi asumată, atunci constaţi că stările de neutralitate şi de echilibru între ce spui şi ce faci conduc către rezultatul dorit”.
”Am fost construită să gândesc, să simt şi să lucrez în echipă pentru că masa rotundă, arta dialogului şi puterea fiecărei minţi mi-au arătat ca totul e posibil şi chiar simplu atunci când conlucrezi”, susţine Carmen Dan.
Menţionând că de mai bine de şapte luni se află în poziţia de ministru de Interne, cu peste 130.000 de oameni în subordine, Carmen Dan afirmă: ”Ministru de Interne şi nu secretarul de şcoală de pe vremea când aveam 20 de ani (nu secretară, cum ţin unii morţis să o spună), nici subprefectul sau prefectul (nu subprefecta sau prefecta) din Teleorman, din trecut, deşi toate posturile pe care le-am ocupat au reprezentat pentru mine locuri de muncă onorabile, care m-au învăţat suficient, astfel încât acum să pot ocupa acest portofoliu din Guvernul României”.
Ea spune că mandatul său nu a fost şi nu este unul uşor şi că a acceptat această funcţie înţelegând perfect rolul pe care MAI îl are în arcul guvernamental, dar mai ales în profunzimea societăţii româneşti.
”Toate situaţiile speciale cu care ne-am confruntat în aceste luni, de la fenomenele meteorologice extreme, până la probleme sociale (proteste şi mitinguri, dispute sindicale, situaţia stadionului Dinamo) m-au găsit la masa rotundă despre care spuneam mai sus, căutând şi găsind soluţii, astfel încât riscurile de orice natură pentru cei în slujba cărora muncim să fie cât mai reduse. Da, am făcut-o! Nu eu! Noi, Ministerul Afacerilor Interne”, precizează Dan.
”Deşi, situaţiile pe care le-am traversat nu au fost, cu ajutorul lui Dumnezeu, de natură a destabiliza siguranţa de zi cu zi a românilor, mi s-a cerut demisia de câteva zeci de ori, din diverse motive, plauzibile sau nu, de cele mai multe ori din partea unor adversari politici sau a altora, interesaţi să transforme unele decizii LEGALE într-un scandal mediatic. Fie că am angajat oameni cu experienţă, dar pensionari, la cabinetul meu (aşa cum au făcut-o şi alţi miniştri înaintea mea şi la fel cum regăsim şi la cabinetele altor demnitari ai statului), fie că, din păcate, au avut loc tragedii…, fie că infrastructura rutieră nu permite să ajungem rezonabil dintr-un punct în altul al ţării, fie că a durat o zi întreagă salvarea unei vieţi de copil căzut într-un puţ, fie că mi-am dorit să le transmit unor elevi de gimnaziu părerea mea ca mamă şi ca om responsabil că jocurile pe calculator nu sunt întotdeauna utile, sau, pur şi simplu, pentru că sunt din Teleorman - pentru toate aceste lucruri mi s-a cerut să demisionez, dar lucrurile astea mă întăresc!”, susţine ministrul de Interne.
Carmen Dan subliniază că îşi doreşte ca toţi cetăţeni să ştie că este în această funcţie pentru a aprecia competenţa şi profesionalismul, pentru a îndrepta greşelile sau erorile din sistemul de ordine şi siguranţă publică, dar şi pentru a sancţiona abaterile, indiferent de gradul sau funcţia celui care greşeşte.
Curtea de Apel Bucureşti a decis vineri condamnarea omului de afaceri Avraham Morgenstern la 8 ani de închisoare, iar firma sa, SC SHAPIR STRUCTURES SRL va trebui să achite statului suma de 320.000 de lei, decizia fiind definitivă. Morgenstern este, însă, dispărut, în data de 8 mai el prezentându-se pentru ultima dată la poliţie, conform termenilor controlului judiciar, iar în 13 iunie Curtea de Apel Bucureşti a emis mandat european de arestare pe numele său.
Dosarul de supraveghere a omului de afaceri Avraham Morgenstern, dispărut deşi se afla sub control judiciar, a fost repartizat unui poliţist al Compartimentului de supravegheri judiciare, care nu a sesizat instanţa despre lipsa acestuia şi despre încălcarea obligaţiei de a se prezenta la Poliţie. Corpul de Control al MAI a sesizat DNA în cazul poliţistului, suspectat de favorizarea făptuitorului. În plan administrativ, s-a dispus cercetarea prealabilă a conducerii Secţiei 6. De asemenea, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii Poliţiei Capitalei au anunţat că şeful Secţiei 6 de Poliţie şi adjunctul său au fost sancţionaţi, fiind trecuţi pe posturi inferioare.