Noul statut al Politistului, cerut de premier si sindicate. Carmen Dan vrea modificarea reglementarii privind uzul de arma

×
Codul embed a fost copiat

Moartea politistului de la Suceava, injunghiat de un tanar pe peron, scoate la suprafata problemele grave din sistem. Statistic, sunt 80.000 de politisti, insa mai putin de jumatate lucreaza cu si pentru cetateni.

Restul sunt in alte departamente ori sunt sportivi sau artisti in ansambluri folclorice. Sindicatele din politie au cerut ca agentii sa fie mutati in strada ca sa isi ajute colegii, iar pentru asta trebuie modificat Statutul politistului.

Sindicalistii vor in primul rand ca politistii sa patruleze cate doi, ca sa evite incidentele tragice. Lipsa de personal din politie se apropie de 20 de mii de lucratori, iar toate posturile sunt in zona operativa, adica a celor care lucreaza pe strada. Lipsesc agenti care sa patruleze, care sa dirjireze traficul, dar si cei specializati care sa rezolve dosare de talharii sau omoruri, ori cei care controleaza societati comerciale in cautare de evazionisti.

Gresit este si faptul ca sunt considerati politisti si cei care, in realitate nu au nicio legatura cu aceasta munca. "De fapt, sunt 40 de mii de politisti si restul sunt servicii suport”, explica premierul Tudose.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, luni, ca statutul politistului va fi elaborat in prima faza de catre reprezentantii politistilor si sindicate, urmand sa fie prezentat inspectorului general al Politiei Romane, ca mai apoi, pana in luna octombrie, proiectul sa fie pus in dezbatere publica. Ministrul a adaugat ca politistii care nu fac parte dintr-un sindicat pot veni cu propuneri si opinii la o adresa de e-mail creata special.

Citește și
mihai tudose
Premierul Tudose, intalnire de urgenta cu sindicatul politistilor dupa tragedia de la Suceava: "Nu vor mai patrula singuri"

"In ceea ce priveste statutul politistului, nu este aceasta prima incercare de a promova un act normativ. De fiecare data, acest proces de consultare s-a blocat la minister si de fiecare data oamenii din conducerea ministerului au fost acuzati ca blocheaza demersurile. Este motivul pentru care am decis ca de data aceasta, statutul politistului sa fie elaborat in prima faza de catre reprezentantii politistilor, organizatii profesionale si sindicate. Am solicitat astazi fiecarui sindicat sa participe direct la aceste discutii, iar forma finala sa fie una agreata de toti. In a doua etapa, forma care va rezulta va fi prezentata inspectorului general al Politiei Romane. In a treia etapa, MAI va duce acest proiect in dezbatere publica si il va promova in Guvern si Parlament", a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan.

Ea a spus ca, pana in luna octombrie, proiectul va fi pus in dezbatere publica, pentru ca el trebuie sustinut si de catre cetateni si societatea civila.

Ministrul de Interne a adaugat ca politistii care nu fac parte dintr-un sindicat pot trimite propuneri la adresa de e-mail [email protected].

Iulian Surugiu, liderul Sindicatului National al Agentilor de Politie din Romania, a anuntat, dupa discutiile avute de o delegatie a SNAP cu primul-ministru Mihai Tudose, ca s-a convenit elaborarea rapida a unui nou Statut al politistului si angajarea a cel putin 4.000 de persoane in cursul acestui an.

De asemenea, Guvernul a anuntat ca premierul va cere Ministerului de Interne o analiza a necesitatilor de dotare a politistilor, pe baza careia va prezenta o solutie ”in cel mai scurt timp”.

Iulian Surugiu a precizat ca elaborarea unui nou Statut al politistului va trebui facuta urgent, in doua luni, iar noua forma sa includa si un ghid al carierei.

O alta urgenta este reducerea deficitului de personal din cadrul Ministerului de Interne.

Am discutat despre elevii care au absolvit un an de zile de scoala militara de la Campina si unde mai avem scoli de politie, sa reusim sa-i incadram anul acesta pentru ca eu spun un copil care a facut un an de zile scoala militara e mai pregatit decat sa iau unul de pe strada si sa-l imbraci pur si simplu in uniforma”, a declarat Surugiu.

El a precizat ca SNAP a cerut incadrarea a 4.000 de persoane, lucru cu care Mihai Tudose s-a declarat de acord.

De asemenea, sindicalistii au discutat cu seful Guvernului si despre schimbarea modului in care functioneaza actualmente politia.

”Am discutat despre faptul ca, odata cu Statutul politistului va avea loc si o reforma in cadrul politiei pentru ca trebuie sa gasim mai multi oameni in strada. Este o problema veche pe care am mai spus-o si nu s-a intamplat pana acum. Gasim putini politisti in strada si multi in birouri”, a afirmat Surugiu.

O alta chestiune asupra careia sindicalistii au insistat a fost achitionarea a 10.000 de autoturisme, lucru care ar trebui facut rapid, intr-o luna sau doua. In ce priveste componenta patrulelor de politie, Surugiu a insistat ca trebuie respectat ordinul de ministru care prevede ca patrulele de politie trebuie sa aiba doi politisti in alclatuire. ”Pe mine ma intereseaza ca politistul sa nu fie unul singur. Exista un ordin care spune foarte clar ca patrula de politie este formata din doi politisti, nu dintr-un politist si un politist local s.a.m.d.”, a afirmat sindicalistul.

Surugiu a cerut si intocmirea unei situatii cu dosarele penale aflate in cercetare.

”I-am cerut premierului sa ceara Parchetului General sa faca, impreuna cu Ministerul de Interne, o situatie a dosarelor penale existente in Romania si acolo unde au depasit un termen rezonabil sa ceara explicatii de ce nu s-a intamplat nimic in dosarul respectiv. Intelegem ca unele dosare sunt complexe, dar nu putem sa toleram asa pentru ca dosarele care nu sunt rezolvate intr-un termen rezonabil duc catre coruptie si noi nu dorim lucrul acesta”, a mai spus Iulian Surugiu.

Sindicalistii din politie au o alta intrevedere, la sediul Ministerului de Interne, cu ministrul Carmen Dan.

Ministrul de Interne spune ca vrea ca politistii sa nu mai aiba restrageri in a utiliza arma din dotare

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, luni, ca va discuta cu ministrul Justitiei despre inasprirea legislatiei penale pentru faptele de ultraj impotriva politistilor, astfel incat sa fie luata in vedere propunerea facuta in 2015, care nu s-a materializat, privind majorarea limitei pedepselor pentru faptele de ultraj, atunci cand victima acestor fapte este un politist sau un jandarm.

"In 2015, dupa moartea politistului Ionescu, de la Brigada Politiei Rutiere, Ministerul Afacerilor Interne a inaintat o propunere ministrului Justitiei. Propunerea viza majorarea limitei pedepselor pentru faptele de ultraj, atunci cand victima acestor fapte este un politist sau un jandarm. Voi discuta personal cu ministrul Justitiei pentru ca aceasta propunere care nu s-a materializat sa fie avuta in atentie si considerata o prioritate in pachetul legislativ care va viza modificarea legislatiei penale", a declarat ministrul de Interne.

Ea a mai spus ca a decis ca procesul de modificare a reglementarii privind uzul de arma sa fie realizat la nivelul ministerului, astfel incat politistii sa nu mai aiba restrangeri in a utiliza echipamentul din dotare.

Carmen Dan a adaugat ca in cadrul intalnirii pe care a avut-o cu sindicatele s-a discutat si despre anumite reglementari care nu sunt respectate la nivel local de catre sefi, astfel ca vor fi formate echipe din care vor face parte si reprezentanti ai sindicatelor politistilor, pentru a verifica situatiile semnalate.

"Vom avea in vedere respectarea ideii de a nu se mai face patrulare de catre un singur om", a subliniat Carmen Dan.

Politistul Sorin Vezeteu, in varsta de 38 de ani, a fost ucis in Gara Burdujeni din Suceava, joi seara, fiind injunghiat cu zeci de lovituri de cutit de un tanar de 23 de ani.

Agresorul a fost arestat preventiv vineri dupa-amiaza, dupa ce, in aceeasi zi, fusese retinut de catre procurori. in timpul audierii, agresorul si-a recunoscut fapta, insa a spus ca nu o regreta.

Politistul a fost inmormantat, duminica, cu onoruri militare, iar la funeralii a participat si ministrul de Interne, Carmen Dan, care a convocat o intalnire cu sindicatele din politie, pentru a discuta despre problemele acestora.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, sambata, decretul de decorare post-mortem a subinspectorului de politie Sorin Vezeteu cu Ordinul National ”Pentru Merit”.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Concurenta mare la admiterea la Academia de Politie. Care sunt cele mai cautate facultati anul acesta
Concurenta mare la admiterea la Academia de Politie. Care sunt cele mai cautate facultati anul acesta

Politist, traducator, analist la SRI sau specialist IT - iata ce si-ar dori sa devina, cei mai multi dintre absolventii de liceu, care s-au inscris in numar mare la aceste facultati.

Premierul Tudose, intalnire de urgenta cu sindicatul politistilor dupa tragedia de la Suceava:
Premierul Tudose, intalnire de urgenta cu sindicatul politistilor dupa tragedia de la Suceava: "Nu vor mai patrula singuri"

Premierul Mihai Tudose se intalneste, luni dimineata, cu reprezentantii Sindicatului National al Agentilor de Politie pentru a discuta despre statutul politistilor, drepturile si obligatiile acestora.

Politistul ucis in Suceava, decorat post mortem:
Politistul ucis in Suceava, decorat post mortem: "Cati dintre noi trebuie sa murim ca sa se ia niste masuri concrete"

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, sambata, decretul de decorare post-mortem a subinspectorului de politie Sorin Vezeteu, care a fost ucis joi in Gara Burdujeni din Suceava de catre un tanar care l-a injunghiat cu un cutit.

Record absolut de muscaturi de capusa. Un politist de frontiera a ajuns la spital cu 27 de insecte pe el
Record absolut de muscaturi de capusa. Un politist de frontiera a ajuns la spital cu 27 de insecte pe el

Caz uluitor la Spitalul Municipal din Sighet.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.