Răspunsul lui Klaus Iohannis când a fost întrebat ce salariu ar trebui să aibă astăzi un profesor
Profesorii au anunțat că vor continua greva și săptămâna următoare, după ce Guvernul a adoptat ordonanța prin care le-au fost mărite salariile. Președintele Iohannis spune însă că dascălii au primit tot ce au cerut și speră ca de marți să revină la ore.
"Eu sper să se înţeleagă bine această chestiune la nivelul sistemului şi oamenii să se întoarcă de marţi la şcoală, fiindcă nu mai au pentru ce să facă greva. Pe termen mediu şi lung s-a garantat, pe termen scurt s-au dat creşteri, iar pentru anul 2024 s-au dat în scris, prin ordonanţă, garanţii că Guvernul se va ţine de ce a promis. Şi atunci eu cred că foarte mulţi dascăli, care oricum au considerat că este prea mult ce a fost, se vor întoarce pur şi simplu la şcoală şi bine fac. În afară de asta, cum îndrăzneşte cineva să pună dificultate examenele naţionale? Este o generaţie întreagă care trebuie să dea Bacalaureatul şi să meargă la universităţi, deci îi punem un dificultate? E o generaţie întreagă care dă examenul de capacitate. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut - încă o dată, le-a dat tot ce au cerut - acum în ce temei să mai continue greva? Şi dacă liderii de sindicat naţionalI şi judeţeni nu se înţeleg între ei, dascălii vor înţelege foarte bine acest semnal", a spus, joi, Iohannis.
Întrebat ce salariu consideră că ar trebui să aibă un cadru didactic ca să se poată descurca, având în vedere și nivelul ridicat al inflației, președintele a răspuns că: „Sunt exact salariile care au fost discutate și promise că vor exista în noua lege a salarizării unice, unde grila, știți, probabil, grila se construiește începând de la cel mai mic salariu, este cel al debutantului, dacă acesta va fi ridicat la salariul mediu brut pe economie, atunci, grila se construiește de acolo în sus și, evident, locul dascălului în societate va fi mai bine definit și prin această nouă grilă prin care se calculează salariile.”
Executivul a adoptat, în şedinţa de joi, o ordonanţă de urgenţă care prevede creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creşterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, care va fi aplicabilă de la 1 ianuarie 2024. Şi cadrele didactice auxiliare vor avea o majorare tot de 1.000 de lei. Pentru personalul nedidactic din învățământ, creşterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar. Măsurile incluse în ordonanţa de urgenţă sunt aplicate de la 1 iunie.