Presedintele Basescu acuza: "avem cel mai slab invatamant din UE"
Prezent la dezbaterea pe tema legii educatiei de la Palatul Parlamentului, presedintele Traian Basescu a explicat de ce este nevoie de reforma in invatamant: Avem "cel mai slab" sistem educational din Uniunea Europeana!
La Palatul Parlamentului are loc o dezbatere pe tema proiectului de lege privind educatia, la care participa inclusiv presedintele Romaniei, Traian Basescu.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Seful Statului si-a inceputul discursul cu afirmatii dure despre modul in care invata elevii in scolile romanesti.
"Realitatea este ca sistemul de educatie din Romania este unul dintre cele mai slabe din Europa si, indraznesc sa spun, cel mai slab din interiorul Uniunii Europene", a declarat Traian Basescu
Presedintele spune ca "acest lucru este demonstrat nu numai de analizele specialistilor, ci si de testele europene, care s-au facut in Romania in perioada 2001-2006, 2007."
In ceea ce-i priveste pe cei care sustin ca de la Revolutie pana acum au avut loc foarte multe schimbari in invatamanatul romanesc, seful Statului are un alt punct de vedere:
"Am mai vazut abordari de genul celora care sustin ca proiectul de lege este 'schimbarea schimbarii'. Dati-mi voie sa spun ca pana acum nu s-a facut nicio schimbare, ci doar o carpire."
Traian Basescu a mai precizat ca la ultimul Consiliu European au fost dezbatute cinci obiective in cadrul Agendei 2020. Doua dintre acestea vizeaza sistemul educational: rata parasirii timpurii a scolii sa se reduca cu 10%, iar populatia cu varsta cuprinsa intre 30 si 34 ani sa fie absolventa de studii superioare. De asemenea, celelalte trei tinte, adica reducerea saraciei, alocarea a 3% din PIB cercetarii si rata de ocupare a populatiei cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 de ani ... vizeaza educatia.
Presedintele a explicat ca acum, in 2010, este absolut necesar ca sistemul romanesc sa se adapteze la realitatile "economiei si competitiei", pentru a putea asigura un nivel de trai acceptatbil. Traian Basescu a precizat ca "o reforma in sistemul de educatie poate ajuta la iesirea Romaniei din criza si in mod cert este solutia care sa previna intrarea Romaniei in astfel de situatii."
Pe de alta parte, Partidul Social Democrat a anuntat ca nu vrea sa vina la aceasta "dezbatere formala."
"Nu este deloc utila participarea noastra la dezbaterea formala de astazi. Profesorii, studentii, elevii, parintii nu sunt invitati la aceasta dezbatere, este absolut formala. Liderii partidelor au cinci minute sa spuna cum vad educatia in Romania - mi se pare total neserios sa tratezi o problema asa." - a declarat presedintele PSD, Victor Ponta.
Aceeasi atitudine a fost adoptata si de Partidul National Liberal, care a decis sa nu participe la dezbaterea de la Palatul Parlamentului.
In aceste conditii, PSD a cerut demisia ministrului educatiei, Daniel Funeriu, deoarece este total incapabil sa gestioneze procesul de reforma din invatamant.
Sursa: Pro TV
Etichete: PSD, invatamant, PNL, proiect, traian basescu, legea educației,
Dată publicare:
29-03-2010 00:00