Sistemul educational, ca un ghiveci! Vezi ce "ingrediente" a adus Funeriu!

×
Codul embed a fost copiat

Asa cum se intampla aproape de fiecare data la venirea unui nou ministru al educatiei... se schimba si legea educatiei. Si de aceasta data “regula” se respecta: ministrul Daniel Funeriu a prezentat ultimele noutati ale viitoarei legi.

 


Ultima data bac-ul a fost modificat de Andrei Marga. Tot atunci au fost inlocuite notele cu niste calificative si a aparut examenul de capacitate.

Trei ani mai tarziu, testele nationale au dat uitarii "capacitatea", iar admiterea la liceu s-a facut prin repartizare computerizata, la initiativa Ecaterinei Andronescu.

In 2007, Cristian Adomnitei a facut si el o noua admitere, in care s-a tinut cont de tezele nationale.

Citește și
Elevi
A inceput inscrierea copiilor in clasa I. Scolile se "bat" pe elevi
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Toate aceste schimbari au dus la numeroase proteste din partea profesorilor. De altfel dascalii vor sa intre in greva generala pe 22 aprilie.

In prezent, proaspatul proiect al legii educatiei a primit unda verde in sedinta de Guvern si va fi supus dezbaterii publice timp de doua saptamani, urmand a fi postat pe site-ul Ministerului Educatiei.

Iata care sunt cele mai importante prevederi ale proiectului legii educatiei:

- invatamantul preuniversitar va include grupa pregatitoare, care devine obligatorie si va fi numita clasa pregatitoare

- invatamantul obligatoriu va avea 10 clase, iar intrarea la liceu se va face la finalul clasei a IX-a.

- in invatamantul primar va scadea numarul maxim de ore de la o medie de 25 de ore pe saptamana, la 20 de ore, iar in invatamantul gimnazial de la o medie de 30, la 25 de ore. Aceste masuri vor fi aplicate in paralel cu un alt Program guvernamental „scoala dupa scoala”.

- de asemenea, in invatamantul liceal 30% din programa va fi stabilita de Consiliul de Administratie al scolii – forul de conducere al scolilor, care va avea in componenta, in proportii egale, profesori, parinti si reprezentanti ai comunitatilor locale.

- Rectorul unei universitati va fi stabilit pe baza unui concurs public la care pot participa personalitati stiintifice sau academice din tara sau din strainatate

- Pensionarea personalului didactic si de cercetare se face la 65 de ani, fiind interzisa ocuparea oricarei functii de conducere dupa pensionare.

- Prin proiectul de lege sunt instituite si raportarile publice pe care trebuie sa le realizeze atat directorii unitatilor scolare, cat si rectorii universitatilor. In baza acestor raportari vor fi realizate atat clasificarea respectivelor unitati si institutii de invatamant, cat si finantarea acestora.

- Proiectul mai prevede clasificarea universitatilor in trei categorii: 1.de educatie; 2.de educatie, cercetare stiintifica si creatie artistica; 3.de cercetare avansata si educatie. Finantarea se va face in functie de programele de excelenta ale fiecarei categorii de universitati.

- Totodata, actul normativ introduce si Registrul Matricol Unic, o baza de date electronice in care vor fi inregistrati toti studentii din Romania, atat cei din universitatile publice, cat si cei din institutii de invatamant superior private acreditate.

- Prin crearea Registrului Matricol Unic se va putea face un control riguros al diplomelor universitare si vor fi eliminate fraudele intelectuale, arata initiatorii proiectului de lege.

In ceea ce priveste evaluarea elevilor la finalul invatamantului obligatoriu, primul-ministru, Emil Boc, a aratat ca se va trece la evaluarea nationala transcurriculara.
„Evaluarea transcurriculara inseamna ca nu se mai da un examen pe discipline separate. Se da o evaluare transcuriculara, adica din mai multe discipline, iar scopul acestei examinari este sa evalueze competentele elevului, capacitatea lui de a se descurca in viata. Deci, este o mutatie fundamentala a modului in care este abordata educatia si evaluarea”, a precizat primul-ministru.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Vacanta ad-hoc pentru 50.000 de elevi din Buzau
Vacanta ad-hoc pentru 50.000 de elevi din Buzau

Furiosi ca Guvernul nu tine cont de majorarea salariala castigata de ei in justitie ci, mai mult, le-a trimis lefuri micsorate, profesorii i-au indrumat pe scolari acasa.

A inceput inscrierea copiilor in clasa I. Scolile se
A inceput inscrierea copiilor in clasa I. Scolile se "bat" pe elevi

Lupta pentru un loc bun in clasa intai este mai crancena ca niciodata. Pe de o parte parintii care stau cu ochii pe invatatoarele cu recomandari si experienta au dat navala la scolile de renume in prima zi in care se fac oficial inscrieri.

Zeci de scoli din Arad, inchise din toamna, 322 de posturi desfiintate
Zeci de scoli din Arad, inchise din toamna, 322 de posturi desfiintate

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Arad a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa ca 60 de structuri vor fi inchise, respectiv 56 de scoli primare, doua scoli generale si doua gradinite, majoritatea fiind din mediul rural.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.