PSD ar putea vota moțiunea de cenzură după 14 septembrie, când elevii încep școala

Ultima actualizare: 25-08-2020 18:04

Social-democrații au citit joia trecută moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, iar pentru momentul votului iau în calcul 3 scenarii. 

Scenariul nr. 1

Unii dintre membrii PSD susțin că ar fi oportun să amâne dezbaterea și votul textului până spre mijlocul lunii septembrie.

Social-democrații consideră că începutul de an școlar va veni cu multe probleme pentru Executiv și va furniza noi arme de atac împotriva lui Ludovic Orban.

Scenariul nr. 2

Înainte de congresul PSD, Marcel Ciolacu a declarat că și-ar dori că votul să fie programat cât mai repede. Dacă ținem seama de acest scenariu, PSD ar trebui să mai convoce o ședință a comitetului Executiv și, împreună cu toți liderii din țară să stabilească votul pentru începutul săptămânii viitoare.

Ce a declarat Marcel Ciolacu pare, însă, tot mai departe de a se împlini. Nu există nicio convocare a Cex-ului PSD și, cu atât mai puțin, a conducerii Parlamentului care să îi cheme pe aleși din concedii.

În plus, acest scenariu ar însemna că PSD nu mai așteaptă decizia Curții Constituționale. Cei 9 magistrați CCR sunt în concediu în acest moment, iar sesizarea Guvernului prin care reclamă că PSD nu poate depune moțiune de cenzură în vacanță de vara nu a primit încă termen de judecată.

Scenariul nr. 3

Mai este și un al 3-lea scenariu, care are foarte multe necunoscute. Aleșii conduși de Marcel Ciolacu au discutat și au luat în calcul să redepună moțiunea de cenzură în sesiunea ordinară care va începe de la 1 septembrie. Potrivit Constituției, un partid nu are dreptul decât la o singură moțiune de cenzură într-o sesiune.

Dacă CCR ar da undă verde moțiunii depusă în 17 august, partidul lui Marcel Ciolacu s-ar află în situația inedită în care ar avea două moțiuni de cenzură într-o sesiune.

Potrivit Constituției, Parlamentul ar trebui să voteze moțiunea de cenzură după 3 zile de la momentul prezentării sale în plenul reunit. Deoarece legea fundamentală nu prevede și un termen maxim până la care poate fi întârziat acest moment, juriștii PSD consideră că este constituțional și legal să reprogrameze votul fără limită.

Victor Negrescu: PSD va propune un premier cu ”pregătire în domeniul economic și financiar”

 

De altfel, europarlamentarul PSD Victor Negrescu  declarat pentru Știrile ProTV că social-democrații sunt pregătiți să propună un premier cu ”pregătire în domeniul economic și financiar”, în cazul în care moțiunea de cenzură va fi adoptată, iar Guvernul Orban demis.

”Suntem pregătiți pentru moțiune. Ne dorim să schimbăm acest Guvern, pentru că a fost incapabil să gestioneze pandemia. Scopul nu este să schimbăm un Guvern doar de dragul de a schimba un Guvern, ci să înlocuim acest Guvern cu un Guvern mai performant. De aceea avem și o propunere de premier, un om care are o pregătire în domeniul economic și financiar, pentru că noi credem că în perioada următoare, mai ales în contextul unei posibile crize economice, avem nevoie de o persoană care se pricepe la economie și poate gândi un plan de relansare pentru țară.” - a declarat Negrescu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO