PSD a cerut în coaliție plafonarea prețurilor la alimentele de bază. Ce produse ar putea fi mai ieftine din aprilie
Laptele, ouăle, făina, zahărul, uleiul și câteva tipuri de carne ar putea fi mai ieftine din aprilie. Cel puțin asta își doresc social democrații, care cer în coaliție plafonarea prețurilor la alimentele de bază.
Surse politice spun că a fost discutată și o limită pentru cumpărături pentru a combate o eventuală speculă. Iar liberalii vorbesc despre o plafonare a prețului pentru toate produsele.
Pe fondul scumpirilor la energie și la gaze, social-democrații vorbesc despre plafonarea prețului la alimentele de bază, după modelul Ungariei. O astfel de măsură ar putea fi luată doar pe o perioadă de maximum 6 luni, după ce și prețul la energie pentru producători ar fi reglementat de stat. Ba mai mult, pentru a nu provoca o criză a alimentelor esențiale, liderii PSD s-au gândit și la o eventuală limită pentru fiecare consumator.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Marcel Ciolacu, președinte PSD: "Am văzut ce a ieşit, că revenim la raţionalizări, cupoane. E exclus! Dar statul trebuie să ia anumite măsuri să nu speculeze unii această lege”.
Reporter: Limita pentru un consumator?
Ciolacu: ”Vom constitui un grup de lucru şi acolo venim cu o propunere concretă pe o perioadă limitată o limită de vânzare şi e normal dacă e o cerere dacă nu se reglează piaţa".
În ședința coaliției, nu a fost stabilită și o listă de alimente. Potrivit unor surse, social-democrații au făcut referire la coșul minim indicat de Institutul Național de Statistică, adică lapte, ulei, făină, zahăr, ouă și câteva tipuri de carne. Liberalii sunt însă greu de convins ca statul să intervină doar pentru anumite produse.
Florin Cîțu, preşedinte PNL: "Nu putem să alegem noi, Guvernul, ce produse să alegem ca să nu crească prețurile. Oamenii au diferite interese și atunci, ori le plafonezi pe toate, ori găsim alte variante. În momentul în care plafonezi un preț, rezultatul este penurie, pentru că va mai exista motivație să produci mai mult".
Discuțiile din coaliție nu s-au încheiat. De altfel, liderii coaliției nu au ajuns la un consens nici pentru creșterea pensiilor sau reforma salariilor.