Parlamentarii și-au tăiat pensiile speciale, dar foștii aleși atacă legea la CCR. Sumele uriașe pe care le încasau

×
Codul embed a fost copiat

Parlamentarii și-au tăiat pensiile speciale. Plenul comun a decis cu 382 de voturi ”pentru” și 3 abțineri ca aleșii să primească doar sumele cuvenite, pentru cât au contribuit, în perioada în care au ocupat fotoliile din Legislativ.

Demnitarii au vrut astfel să arate că sunt dispuși să reformeze sistemul de pensii, lucru cerut cu insistență de Bruxelles și de care depinde accesul României la fondurile europene, alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

În plenul reunit, liderii deputaților și senatorilor din coaliția aflată la guvernare au explicat că eliminarea pensiilor speciale este absolut necesară. Odată pentru accesarea fondurilor alocate prin PNRR, dar și pentru a avea un sistem de pensii sustenabil, bazat pe contributivitate și fără discriminări.

Nicolae Ciucă, președintele PNL: ”Mesajul clar este că începem reforma pensiilor speciale cu noi înșine. Arătăm în acest fel că avem voința și determinarea să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor înainte de a face același lucru cu alte categorii de pensii speciale. O astfel de reformă ar așeza sistemul de pensii din țara noastră pe baze corecte, cu reguli aplicabile tuturor. Asta ne va permite să avem un sistem echitabil și sustenabil pe termen lung”.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: ”E un lucru corect. Nu poți să ceri altor categorii, dacă tu îți menții aceste privilegii. Ați văzut cu o largă majoritate, 382 de voturi, am terminat cu pensiile speciale ale parlamentarilolr, urmează cumulul pensiei cu salariul. Și închidem în această săptămână, așa cum am promis, până la sfârșitul sesiunii și discuțiile cu pensiile speciale”.

Citește și
Klaus Iohannis: Campania de vaccinare este chestiune de securitate naţională
Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Opoziția a reproșat totuși puterii că a tergiversat prea mult proiectele privind eliminarea pensiilor speciale.

Cătălin Drulă, președintele USR: ”Sunteți cei, pentru că aveți responsabilitate împărțită, care ați blocat proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale timp de un an și două luni. Ceea ce ați făcut a fost să permiteți acestor pensii să mai fie plătite timp de încă un an și două luni. Am făcut un calcul, erați la o masă recent cu Adrian Năstase, Tăriceanu, Văcăroiu, Florin Georgescu. Ne-au mai costat de atunci 600.000 de lei pensiile acestor domni”.

Foștii parlamentari atacă legea la CCR

În prezent, 841 de foști parlamentari beneficiază de indemnizație pentru limită de vârstă, așa cum sunt denumite oficial pensiile speciale ale deputaților și senatorilor.

INDEMNIZAȚIA PENTRU LIMITĂ DE VÂRSTĂ:

841 DE FOȘTI PARLAMENTARI
259 SENATORI
582 DEPUTAȚI

După un mandat, atunci când un parlamentar îndeplinește vârsta de pensionare și nu este ales din nou, primește o pensie specială de peste 4.500 de lei net lunar. Dacă are două mandate încheiate, atunci suma aproape se dublează, iar după trei sau mai multe mandate ia aproape 11.000 de lei lunar. În total, statul plătește pe lună 1 milion de euro pentru cei peste 800 de foști parlamentari.

INDEMNIZAȚIA PENTRU LIMITĂ DE VÂRSTĂ

UN MANDAT – 4.563 LEI
DOUĂ MANDATE – 8.566 LEI
TREI SAU MAI MULTE MANDATE – 10.951 LEI

Proiectul votat luni trebuie să treacă și de Curtea Constituțională a României, pentru că Asociația Foștilor Parlamentari a anunțat că va ataca legea în instanță.

Tot luni, deputații au votat proiectul pentru reforma pensiilor speciale și pentru celelalte categorii, cum sunt magistrații sau militarii, urmând ca marți senatorii să dea votul final asupra legii.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Camera Deputaţilor şi Senatul, reunite în şedinţă comună, au adoptat proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.  

Proiectul a fost adoptat cu 382 de voturi "pentru", 3 abțineri, iar trei parlamentari nu au votat.

”Dorim o reaşezare pe baze solide, atât a sistemului de pensii de serviciu, cât şi a sistemului de indemnizaţii pentru limită de vârstă acordate parlamentarilor care şi-au încheiat exercitarea unuia sau mai multor mandate. De aceea, e nevoie de măsuri legislative care să şteargă inechităţile din sistem, eliminarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă a parlamentarilor fiind una din aceste măsuri de înlăturare a discriminării faţă de persoanele care beneficiază de pensii pe criteriul contributivităţii”, se arată în Expunerea de motive a proiectului legislativ, potrivit News.ro.

”Totodată având în vedere situaţia de criză prin care trece ţara noastră ca urmare a efectelor economice post-pandemie, dar şi a conflictului din Ucraina cu consecinţe economice majore şi asupra ţării, considerăm că parlamentarii ar trebui să fie primii care dau dovadă de solidaritate şi respect în cheltuirea banului public în vederea redobândirii încrederii populaţiei în instituţiile publice în general şi în instituţia parlamentului, în special”, se mai arată în documentul citat.

Iniţiatorii consideră că ”parlamentarii ar trebui să beneficieze, la fel ca toţi cetăţenii acestei ţări, exclusiv de pensie în sistemul public de pensii, pe bază de contributivitate”.

”Prezenta iniţiativă legislativă constituie un pas în vederea asigurării echităţii între cetăţeni, prin abrogarea articolelor referitoare la indemnizaţiile speciale ale parlamentarilor. Totodată, prin abrogarea acestor prevederi, se va înregistra un impact bugetar pozitiv, asigurând degrevarea bugetului de stat de plata unor sume consistente”, se mai arată în Expunerea de motive.

Potrivit acestui document, la nivelul anului 2022, după data de 10 iunie (odată cu aplicarea Deciziei CCR, nr. 261/2022) au fost achitate un număr de 583 de indemnizaţii, cu o valoare totală de 19.370.146,80 lei.

”Menţinerea în plată a acestor indemnizaţii ar pune presiune suplimentară pe bugetul de stat într-un context economic pus la grea încercare de crizele succesive sanitare, economice, geopolitice care s-au abătut asupra ţării noastre în ultimii ani”, mai arată iniţiatorii.

Comisia permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, organizarea şi funcţionarea şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului a emis raport în vederea adoptării  proiectului, cu 7 voturi ”pentru” şi o abţinere.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Ciucă nu dă înapoi: Pensiile militare nu intră la capitolul pensii speciale, ci pensii de serviciu
Ciucă nu dă înapoi: Pensiile militare nu intră la capitolul pensii speciale, ci pensii de serviciu

Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri că pensiile militarilor nu intră la capitolul de pensii speciale, ci la categoria pensii de serviciu.

Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor
Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor

Este supărare mare în rândul foștilor parlamentari, ieșiți la pensie. Șeful statului a promulgat legea prin care se elimina așa numitele pensii speciale, pentru senatori și deputați. În total, erau 827 de beneficiari.

Liderul UDMR: Să impozităm pensiile speciale cu 99% ce depășește indemnizația președintelui României
Liderul UDMR: Să impozităm pensiile speciale cu 99% ce depășește indemnizația președintelui României

Vicepremierul Kelemen Hunor propune impozitarea pensiilor speciale la un nivel raportat la indemnizația președintelui României, astfel încât să nu mai existe pensii de 70.000 de lei.

Ministrul Muncii: România are 9.500 de pensii speciale, valoarea medie este de 9.600 lei
Ministrul Muncii: România are 9.500 de pensii speciale, valoarea medie este de 9.600 lei

România are, în prezent, 9.500 de beneficiari de pensii speciale, iar pensia medie pentru aceştia este de aproximativ 9.600 de lei în timp ce pentru cei aproximativ 4,9 milioane de pensionari din sistemul public pensia medie este de 1.500 de lei.

Circ în Parlament. Aleșii s-au întrecut în a-și da demisiile pentru a nu primi pensii speciale
Circ în Parlament. Aleșii s-au întrecut în a-și da demisiile pentru a nu primi pensii speciale

Din nou a fost circ în Parlamentul României, pe tema pensiilor speciale. Aleșii s-au întrecut în a-și da demisiile, pe motiv că nu mai doresc să beneficieze de privilegii speciale, care le aduc sume uriașe pe viață.

Recomandări
Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți
Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți

Biroul Electoral Central (BEC) a publicat, luni, 29 aprilie, lista candidaturilor rămase definitive pentru alegerile europarlamentare din 2024.

Atac sângeros în apropierea unei stații de metrou din Londra. Un individ a lovit cu maceta mai multe persoane
Atac sângeros în apropierea unei stații de metrou din Londra. Un individ a lovit cu maceta mai multe persoane

Atac sângeros în apropierea unei stații de metrou din Londra. Mai multe persoane au fost lovite cu o macetă de un individ furios.  

Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO
Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO

Bilanţul atacului rus cu rachetă în Odesa a crescut marţi la cinci morţi, în urma unui deces la spital, anunţă oficiali, iar dintre cele 28 de persoane rănite în atacul de luni, 23 erau spitalizate în continuare, unele în stare gravă.