Circ în Parlament. Aleșii s-au întrecut în a-și da demisiile pentru a nu primi pensii speciale
Din nou a fost circ în Parlamentul României, pe tema pensiilor speciale. Aleșii s-au întrecut în a-și da demisiile, pe motiv că nu mai doresc să beneficieze de privilegii speciale, care le aduc sume uriașe pe viață.
Desigur, ar fi putut face asta printr-o simplă cerere, la început de mandat, și nu înainte de alegeri, într-un moment în care miza se mută pe viitorul legislativ.
Timp de 4 ani, spune Dan Barna, USR a solicitat eliminarea tuturor pensiilor speciale, dar niciun partid nu a dorit acest lucru. Parlamentarii USR au susţinut mereu că nu își doresc privilegiile funcției și, în virtutea acestei retorici, au venit la ultima ședință de plen a acestui legislativ cu demisiile scrise.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dan Barna, președinte USR: "Grupul USR e aici cu demisiile în mână şi ne vom aşeza la coadă acolo la Cameră şi Senat pentru a renunţat la pensiile speciale. Cer acelaşi lucru şi de la ceilalţi parlamentari ca să demonstreze că ce declară nu e decât retorică politică."
Demisiile aleşilor USR ar trebui să intre în vigoare din 18 decembrie, cu trei zile înainte ca acest legislativ să îşi termine mandatul. Acest fapt a stârnit o dispută în plen între liderul PNL şi liderul USR.
Florin Roman: „Vă solicit să prezentaţi plenului demisiile deputaţilor anunţate în urmă cu o oră, înregistrate astăzi, să-i întrebaţi dacă îşi menţin demisia şi să procedaţi la vacantarea locurilor de deputat."
Dan Barna, "Probabil, domnul Roman, din eroare, ca să nu spun ignoranţă, cum e realitatea, nu a apucat să citească că aceste demisii sunt începând cu data de 18 decembrie.”
Şi preşedintele Camerei Deputaţilor dar şi al PSD, Marcel Ciolacu, şi-a anunţat demisia pe Facebook: "Asta înseamnă că PNL şi USR să nu mai chiulească şi să deblocheze urgent activitatea Senatului. Până atunci, tot ce fac se numeşte minciună şi populism ieftin."
Exemplul liderului PSD a fost urmat de zece colegi de partid care şi-au anunţat demisiile tot pe Facebook. Prezenţi în sala de plen, nu au anunţat totuşi public că renunţă la funcţie. Ba chiar i-au acuzat pe cei de la USR şi PNL că au transformat gestul într-un război.
Alfred Simonis, liderul PSD din Camera Deputaţilor: „O discuţie despre nişte oameni care au demisionat s-a transformat într-un război între USR siPPNL despre cum să-şi închidă mandatele mai repede ceea ce este ruşinos.”
Liberalii i-au acuzat pe cei de la PSD că au pus la cale "o cacealma", susţinând că demisiile aleşilor nu devin efective decât după ce sunt publicate în Monitorul Oficial.
Florin Roman: "Practic, asistăm la o reacţie la indigo a ceea ce s-a întâmplat în 2016 când domnul Ciolacu şi domnul Dragnea au jucat o mare cacealma. Şi-au depus în data de 19 demisiile, însă acestea nu au fost finalizate, conform statutului, cu vot în plen, ci doar printr-un memorandum la nivelul Biroului permanent. Acest memorandum este insuficient pentru a finaliza procedura parlamentară prin demisie".
În funcţie de numărul de mandate, pensia unui parlamentar poate fi între 4.000 de lei şi aproape 11.000 de lei.
1 mandat 4.448 lei
2 mandate 8.896 lei
3 mandate 10.951 lei
Potrivit legii, se poate renunţa la pensiile speciale ale parlamentarilor în trei situaţii: condamnare penală, cerere scrisă sau abrogarea actului normativ. Aleşii ar fi putut evita aşadar acest scandal, indiferent din ce partid provin, şi ar fi putut renunţa la privilegii printr-o simplă cerere.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: pensii speciale, parlamentari, demisii,
Dată publicare:
24-11-2020 18:37