Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor

Dată publicare: 24-02-2021 10:37
Dată actualizare: 24-02-2021 19:30


Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină pen...
Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină pen...

Este supărare mare în rândul foștilor parlamentari, ieșiți la pensie. Șeful statului a promulgat legea prin care se elimina așa numitele pensii speciale, pentru senatori și deputați. În total, erau 827 de beneficiari.

Este vorba despre decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor.

Toate partidele, cu excepția UDMR, au votat în 17 februarie pentru eliminarea acestor pensii speciale.

Efectele decretului se resfrâng și asupra celor care primesc bani în plus peste pensiile primite ca urmare a contributivității.

Aceste pensii speciale se acordă din 2015, la propunerea unor aleși PSD, și de atunci până în prezent, cuantumul este mai mult decât dublu: un parlamentar care a avut un singur mandat în legislativ a primit lunar aproximativ 4500 de lei, dacă a fost în Senat sau în Camera Deputaților timp de două mandate, a primit aproape 8900 de lei, iar cei care au avut mai mult de trei mandate au primit aproape 11.000 de lei.

Printre cei care au beneficiat sunt și nume foarte cunoscute. Unii dintre aceștia s-au asociat și au cerut, fără succes, Avocatului Poporului să conteste legea pe motiv că nu este constituțional că legiuitorul să le abroge un drept primit.

Acum intenționează să se adreseze instanței. Până atunci, drepturile li se suspendă. Liberalii s-au angajat în programul de guvernare să elimine toate pensiile speciale.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a susţinut că proiectul privind desfiinţarea pensiilor speciale pentru parlamentari adoptat este "perfect constituţional".

Deputatul PNL Florin Roman a susţinut că proiectul va avea mari probleme de constituţionalitate.

La rândul său, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a afirmat că amendamentele posibil neconstituţionale din proiectul legii de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor au fost depuse de USR şi PNL. 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO