Iohannis, despre rezultatele alegerilor locale: PNL și USR devin forțele schimbării, iar PSD trece în opoziție

Ultima actualizare: 28-09-2020 19:09

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că victoria de la alegerile locale este a democraţiei româneşti, punctând că a fost şi o victorie a dreptei.

"În urma scrutinului pentru locale, victoria aparţine, în primul rând, democraţiei româneşti. Totodată, a fost şi o victorie a dreptei. S-a conturat, astfel, o nouă realitate politică, cea în care PNL şi USR devin forţele schimbării în bine, iar PSD trece în Opoziţie cu unul dintre cele mai slabe rezultate", a spus şeful statului într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

El a felicitat PNL şi USR PLUS pentru scorurile obţinute.

Şeful statului le-a mulţumit cetăţenilor care au mers la urne.

"Contribuţia voastră, dragi români, face ca România să fie o democraţie vie şi puternică. Am avut o prezenţă bună la vot, cu atât mai mult cu cât, repet, ne aflăm într-o criză sanitară. Aceasta arată că societatea românească acţionează cu maturitate şi înţelepciune. Implicarea fiecăruia dintre noi în momentele de decizie majoră privind viitorul nostru este cea care va transforma România în ţara pe care ne-o dorim", a declarat Iohannis.

Acesta a afirmat că în majoritatea covârşitoare a secţiilor de vot a fost o mobilizare exemplară şi a felicitat autorităţile implicate şi pe membrii birourilor electorale.

"Procesul de vot s-a desfăşurat fără probleme majore şi avem, iată, un nou exemplu că, atunci când autorităţile acţionează cu răspundere, rezultatele se văd", a mai spus Iohannis.

Sinteza declarațiilor susținute de Klaus Iohannis:

- Felicit autoritățile implicate care au făcut posibil ca alegătorii să-și exprime opiniile. Procesul de vot s-a desfășurat fără probleme majore. De asemenea, mulțumesc tuturor cetățenilor care au mers la urne.

- Am avut o prezență bună la vot, în condițiile în care ne aflăm într-o criză sanitară. Acest lucru arată că societatea acționează cu maturitate și înțelepciune. În urma alegerilor, victoria aparține în primul rând democrației românești.

- A fost și o victorie majoră a dreptei. S-a conturat o nouă realitate politică, în care PNL și USR devin forțele schimbării în bine, iar PSD trece în opoziție cu unul dintre cele mai slabe rezultate.

- Pentru PNL e un scor istoric. Rezultatele arată că administrațiile liberale de succes sunt exemple pe care oamenii le doresc preluate. 

- Pentru USR-PLUS e de asemenea un scor foarte bun. Votul de duminică a fost unul pentru seriozitate în viața politică și un semnal clar al cetățenilor pentru colaborarea și în viitor a formațiunilor de dreapta.

- Românii au votat pentru bunul simț, pentru respect față de cetățean, pentru democrație. Administrația locală trebuie reconstruită pe o serie de piloni precum transparență, integritate și profesionalism.

- Mă bucură foarte mult participarea în număr mare a tinerilor.

- Indiferent de culoarea politică, cei care au câștigat sunt obligați să livreze o adminsitrație publică eficientă, performantă.

- Votul a reprezentat și un vot de blam la adresa minciunii, a dezinformării, stagnării și incompetenței PSD, care a pierdut inclusiv acolo unde mulți baroni PSD se credeau invincibili. Pentru ca România să se modernizeze, epoca PSD trebuie să se încheie definitiv.

- Victoria de la locale trebuie confirmate la parlamentare, când majoritatea toxică ce a acaparat Parlamentul va putea fi oprită prin votul cetățenilor. Doar atunci vom avea toate premisele pentru modernizarea României cu adevărat. Aici se numără și modificarea legii pentru alegerea primarilor în două tururi.

- Fac un apel către autoritățile locale să organizeze tranziția de putere cât mai rapid și fluent. Ne aflăm în plină criză sanitară și de implicarea tuturor factorilor depinde gestionarea acestei situații complicate.

Vedeți aici rezultatele parţiale alegeri locale 2020 Bucureşti. Nicuşor Dan, noul primar general, USR are 3 sectoare.

Vedeți aici ce scrie presa internațională despre rezultatele alegerilor locale din 2020.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO