Presedintele Klaus Iohannis se intalneste cu o delegatie a Bancii Mondiale. Anuntul FMI despre un nou acord

Ultima actualizare: 20-09-2015 07:02
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei FOTO PRESEDINTIE

Presedintele Klaus Iohannis se intalneste, joi dupa-amiaza, la Palatul Cotroceni, cu o delegatie a Bancii Mondiale, a informat Administratia Prezidentiala.

Conform Agerpres, delegatia este condusa de directorul executiv Frank Heemskerk.

Premierul Victor Ponta afirma, miercuri, ca Romania nu are nevoie sa imprumute bani de la Fondul Monetar International sau de la Comisia Europeana, insa a apreciat ca acordurile cu institutiile financiare internationale sunt un lucru bun.

Acordul Romaniei cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala expira la finalul acestei luni.

FMI: Romania trebuie sa solicite negocierea unui nou acord si apoi se discuta optiunile

Romania trebuie sa solicite Fondului Monetar International (FMI) negocierea unui nou acord, in cazul in care doreste acest lucru, si apoi se va analiza tipul de acord care se poate incheia, a declarat joi reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa, la un eveniment pe teme financiar-bancare.

"Trebuie sa primim o solicitare, si apoi vom discuta cu Guvernul toate optiunile posibile", a explicat Tolosa, precizand ca o astfel de solicitare nu a fost inca primita de institutia financiara internationala.

Referitor la misiunea tehnica a FMI la Bucuresti din octombrie, reprezentantul institutiei a spus ca nu va fi o misiune de evaluare ci una tehnica cu privire la bugetul pe 2016.

Tolosa a confirmat si declaratiile premierului Victor Ponta cu privire la faptul ca Guvernul Romaniei si-a achitat integral datoria catre FMI. "Romania are doua categorii de datorii catre FMI. O parte trebuie platite de Guvern si o parte de catre Banca Nationala. Guvernul a platit integral datoria, iar BNR mai are de platit trei rate, ultima urmand sa fie achitata in ianuarie", a subliniat Guillermo Tolosa.

La inceputul acestei luni, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, pentru Bloomberg, ca Romania intentioneaza sa demareze discutiile cu creditorii internationali pentru un nou acord de asistenta inca din acest an, ca urmare a sprijinului oferit de principalele partide politice.

Ministrul de Finante a precizat ca Guvernul de la Bucuresti ar putea ajunge la un nou acord cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana in 2016, pentru a se proteja impotriva socurilor de pe piata.

Incepand din 2009 si pana in prezent Romania a incheiat trei acorduri consecutive de imprumut cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, care au servit ca o ancora pentru politicile guvernamentale in domeniul bugetului, privatizarii companiilor de stat si economiei.

Revizuirea actualului acord in valoare de patru miliarde de euro cu creditorii internationali nu a putut fi finalizata incepand din luna iunie 2014 si pana in prezent din cauza lipsei unui acord cu privire la planurile fiscale ale Guvernului.

Acordul in derulare cu FMI are o valoare de doua miliarde de euro insa autoritatile de la Bucuresti nu au accesat fonduri pana in prezent. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare.

Actualul acord stand-by este cel de-al 10-lea incheiat de Romania cu Fondul Monetar International din ultimii 23 de ani si al treilea acord solicitat FMI, de la declansarea crizei economice, in 2009.

Aranjamentul a fost incheiat in septembrie 2013 pentru 24 de luni si urmeaza sa expire in 26 septembrie 2015.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO