Klaus Iohannis s-a intalnit cu presedintele Serbiei. Care au fost punctele principale discutate cu omologul sau sarb
Presedintele Klaus Iohannis le-a transmis joi reprezentantilor minoritatii romanesti din Serbia ca progresele inregistrate in ultimii ani in directia respectarii drepturilor acestora trebuie continuate.
"Unul dintre punctele principale pe care le-am avut astazi pe agenda discutiilor cu oficialitatile sarbe l-a constituit statutul minoritatii romane din Serbia. Stiu ca s-au facut in ultimii ani unele progrese, dar acestea trebuie continuate pentru a veni in intampinarea asteptarilor dumneavoastra. Am evidentiat clar acest lucru in dialogul cu interlocutorii mei de astazi, exprimandu-mi increderea ca autoritatile sarbe vor intreprinde masurile necesare in acest sens, masuri care decurg, de altfel, din angajamentele asumate chiar de aceste autoritati", a declarat presedintele, la intalnirea pe care a avut-o la Belgrad cu minoritatea romana, potrivit Agerpres.
Iohannis a mai afirmat, la intalnire, ca se afla din nou in regiunea Balcanilor in decurs de o luna si acest fapt arata importanta pe care o acorda statul roman acestei zone si comunitatilor de romani care traiesc aici.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
"Avem in vedere, in demersurile noastre, faptul ca toti cetatenii sarbi care isi asuma spiritualitatea romaneasca si legaturile culturale, religioase si de limba cu Romania, indiferent de regiunea din Serbia in care locuiesc sau de denumirea sub care sunt cunoscuti, romani sau vlahi, apartin minoritatii romane. Comunitatea dumneavoastra trebuie sa se bucure de toate drepturile fundamentale prevazute in documentele internationale. Fie ca vorbim de reprezentare, acces la educatie, serviciu religios sau presa in limba materna, acestea sunt lucruri la care dumneavoastra trebuie sa aveti acces. Subliniez, in acest context, si importanta pe care o acordam identificarii unor solutii constructive pentru facilitarea accesului elevilor romani din nord-estul Serbiei la cursurile de limba romana", a afirmat seful statului.
Klaus Iohannis le-a transmis romanilor din Serbia sa fie uniti pentru a-si pastra identitatea.
"Forta dumneavoastra si capacitatea de a va pastra identitatea vin din solidaritate si intelegere. De aceea, mesajul meu pentru toti romanii din Serbia este acesta: fiti uniti! Este calea prin care romanii, loiali statului in care traiesc, se pot face auziti ca o voce unitara si puternica. in actualul context regional, solidaritatea a devenit o valoare extrem de pretioasa. Cred in nevoia de mai multa solidaritate la nivelul Uniunii Europene, pentru a avea o regiune sigura si prospera. Romania isi manifesta aceasta solidaritate inclusiv prin sustinerea parcursului european al Serbiei, proces care implica si promovarea drepturilor omului si protectia minoritatilor", a precizat presedintele, dand asigurari, totodata, ca minoritatea romana din Serbia va gasi in el "un partener si un sprijin".
Klaus Iohannis a discutat cu premierul sarb Aleksandar Vucic despre cooperarea bilaterala si regionala
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, aflat joi intr-o vizita oficiala in Serbia, a avut o intrevedere cu premierul sarb Aleksandar Vucic, cu care a discutat despre relatiile bilaterale, cooperarea la nivel regional si integrarea europeana a Serbiei, transmite agentia Tanjug, citand un comunicat de presa al Guvernului de la Belgrad.
Klaus Iohannis si Aleksandar Vucic au fost de acord asupra necesitatii ca Romania si Serbia sa consolideze cooperarea economica bilaterala, al carei potential este insuficient exploatat.
Potrivit comunicatului, cei doi lideri au discutat despre cooperarea in domeniul energiei si cu privire la construirea autostrazii Belgrad-Timisoara.
Klaus Iohannis si Aleksandar Vucic au convenit ca toate problemele referitoare la situatia minoritatii romanesti din Serbia si a celei sarbe din Romania trebuie solutionate la nivelul Comisiei Mixte Interguvernamentale intre Romania si Republica Serbia privind minoritatile nationale, se arata in comunicatul oficial de la Belgrad.
Acesta mai mentioneaza ca premierul Vucic a subliniat importanta relatiilor intre Romania si Serbia pentru intreaga regiune a Balcanilor de Vest si a exprimat recunostinta Belgradului pentru sprjinul acordat de Romania fata de integrarea europeana a Serbiei. El a exprimat, de asemenea, speranta ca eforturile depuse de Serbia, Romania si Bulgaria in cadrul Grupului de la Craiova vor contribui la accelerarea procesului de aderare a Belgradului la Uniunea Europeana.
Presedintele sarb: Romania si Serbia nu au nimic intre ele care sa fie iertat si uitat
Presedintele sarb Tomislav Nikolic a declarat joi, la Belgrad, dupa intalnirea cu presedintele roman Klaus Iohannis, ca Serbia si Romania sunt pregatite sa lupte, ca prieteni si aliati, pentru ca Balcanii sa traiasca in pace si in relatii de buna vecinatate, adaugand ca cele doua tari nu au nimic intre ele ele care 'sa fie iertat si uitat', transmite agentia Tanjug.
Serbia nu va raspunde provocarilor si va depune toate eforturile pentru ca Balcanii sa devina o oaza permanenta de pace si stabilitate, a spus Nikolic, intr-o conferinta de presa dupa intrevederea cu omologul sau roman, aflat in vizita la Belgrad.
In pofida tuturor eforturilor de a face ca aceasta parte a Europei sa mearga inainte si sa asigure standarde mai bune de viata, exista inca tentatii si bariere ridicate de unele persoane care si-ar dori sa ne impinga inapoi in conflict si in trecut, a adaugat seful statului sarb, potrivit Tanjug.
El a oferit ca exemple conflictele din Macedonia, afluxul de imigranti care a determinat Ungaria sa ia decizia de a ridica un gard la frontiera cu Serbia si 'recenta incercare de linsaj impotriva premierului sarb' Aleksandar Vucic la comemorarea victimelor de la Srebrenica.
Nikolic a mai subliniat ca tarile din Balcani nu ar trebui sa urmeze doar exemplul Europei, ci sa stabileasca ele insele un exemplu aratand ca pot colabora ca buni vecini si isi pot rezolva problemele prin dialog.
Potrivit presedintelui sarb, Romania si Serbia nu au nimic intre ele care sa fie iertat si uitat. "Asa a fost mereu si vom face tot ce putem pentru a pastra acest lucru", a spus Nikolic.
Declaratiile facute de Klaus Iohannis la plecarea de pe aeroportul Otopeni
- Voi avea desigur o intalnire cu reprezentanti ai comunitatii romanesti in Serbia.
- Vom discuta despre stabilitatea si cooperarea regionala si despre teme de actualitate din agenda internationala.
- Dorim sa reiteram interesul Romaniei pentru aceasta zona.
- Trei sunt mesajele principale pe care le voi transmite. In primul rand, Romania considera Serbia un partener cheie in regiune. Dorim ca Romania si Serbia sa ofere un model de colaborare in regiune. Exista de pilda interes de ambele parti intere pentru proiecte de infrastructura.
- Aderarea Sebtiei la UE este o etapa esentiala, iar Romania sustine inceperea efectiva a negocierilor de aderare pana la sfarsitul acestui an.
- Al 3-lea mesaj este ca dorim o colaborare mai stransa pe tema minoritatilor nationale. Existenta minoritatii sarbe pe teritoriul Romaniei si a celei romane pe teritoriul Serbiei este un avantaj care trebuie valorificat. Este de datoria autoritatilor romane si sarbe sa gaseasca cele mai bune solutii pentru intarirea rolului acestor comunitati. Romania si Serbia au datorita proximitatii vocatia unei relatii bilaterale speciale.