Ungaria ridica un gard de 4 metri pe 175 de kilometri de granita. Reactia Serbiei: "Suntem surprinsi si socati"
Ungaria a decis miercuri sa inchida “fizic” granita cu Serbia si intentioneaza sa construiasca un gard inalt de patru metri de-a lungul celor 175 de kilometri de granita comuna intre cele doua tari.
Ungaria va construi un gard inalt de 4 metri de-a lungul granitei cu Serbia pentru a opri afluxul de imigranti ilegali, a declarat miercuri ministrul de externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, dupa sedinta de guvern, transmit Reuters si MTI.
“Imigratia este una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta Uniunea Europeana astazi. Statele UE sunt in cautarea unei solutii (...), insa Ungaria nu isi poate permite sa mai astepte”, a afirmat Szijjarto, citat de Reuters.
“Vorbim despre o intindere de frontiera cu o lungime de 175 km, a carei inchidere fizica se poate produce cu un gard de patru metri”, a indicat seful diplomatiei ungare, precizand ca “Ministerul de Interne a primit instructiuni de a pregati” aceasta masura.
Pregatirile ar urma sa fie finalizate pana miercurea viitoarea. Potrivit ministrului ungar, masura nu contravine obligatiilor internationale asumate de Budapesta si nu incalca niciunul din tratatele internationale.
Premierul sarb, Aleksandar Vucic, "surprins si socat"
Premierul sarb, Aleksandar Vucic, s-a declarat "surprins si socat" de aceasta decizie, intr-o interventie in direct la postul national de televiziune (RTS), de la Oslo, unde efectueaza o vizita oficiala.
"Solutia nu este sa ridici ziduri. Serbia nu poate fi vinovata de situatia creata de imigranti, nu suntem decat o tara de tranzit. Este Serbia vinovata de situatia din Siria?", s-a intrebat el.
Premierul a mai pus intrebarea daca tara sa trebuie, "la randul ei, sa ridice ziduri la granita cu Macedonia si Bulgaria?", tari vecine de unde ajung in Serbia imigranti clandestini care vor sa ajunga in tarile occidentale din UE.
"Serbia nu va ridica ziduri, nu se va izola, nu inteleg aceasta decizie si intentionez sa discut despre asta cu partenerii nostri din cadrul UE", a raspuns el.
Aleksandar Vucic a tinut sa sublinieze ca imigrantii patrund in Serbia "din tari ale UE", referindu-se la Bulgaria si Grecia.
"Le oferim ajutor, hrana, dar acesti oameni nu vor sa ramana in Serbia, sunt doar in trecere", a insistat seful executivului de la Belgrad.
Ungaria, tara cel mai greu afectata de imigratia ilegala dintre toate statele membre
Numarul refugiatilor care au patruns in Ungaria a crescut de la 2.000 in 2012 la 54.000 din luna ianuarie a acestui an, astfel ca, dupa Suedia, este tara membra a UE cu cel mai mare numar de refugiati raportat la totalul populatiei.
Potrivit guvernului de la Budapesta, 95% dintre acestia trec granita cu Serbia, care nu este membra a UE. Aproape 75% din refugiatii care au patruns in Ungaria sosesc din Siria, Irak si Afganistan, de unde au fugit din cauza razboaielor.
Deputatii unguri dezbat in parlamentul de la Budapesta un amendament inaintat de guvern la legea imigratiei, care va inaspri conditiile de primire a statutului de refugiat in Ungaria, adauga MTI.