Ponta vrea ca Romania, Bulgaria si Serbia sa devina "Grupul de la Craiova". Despre ce au discutat premierii celor trei tari

×
Codul embed a fost copiat

Oficiali din Romania, Bulgaria si Serbia s-au intalnit, vineri, la Craiova, pentru a discuta despre cooperarea dintre cele trei tari din regiune.

Vizita oficialilor straini a dat peste cap traficul de pe aeroportul Olteniei. Unul dintre avioanele care au aterizat vineri a fost tinut in aer 20 de minute, din cauza aeronavei premierului bulgar. Iar pasagerii s-au speriat cand au aflat ca avionul s-ar fi oprit intr-o groapa de pe pista. Oficialii aeroportului sustin insa ca este vorba doar de o denivelare si ca pilotii prefera sa opreasca avionul acolo pentru a fi tractat, economisind in acest fel combustibil.

Citeste in acest articol:
Reuniune a oficialilor romani, bulgari si sarbi la Craiova
► Bulgaria si Serbia vor sa colaboreze cu Romania
De ce a ales Ponta ca intalnirea sa aiba loc la Craiova
Romania, Bulgaria si Serbia ar putea deveni "Grupul de la Craiova"

Ponta sustinut ca energia este cea mai importanta arma de dezolvare, vineri, la Craiova, la finalul intalnirii pe care a avut-o cu omologii sai bulgar, Boyko Borisov, si sarb, Aleksandar Vucic.

"Spuneam in intalnirea cu cei doi prim-ministri ca, azi, energia este de fapt cea mai eficienta arma si cel mai important mijloc de dezvoltare si impreuna, Bulgaria, Serbia si Romania trebuie sa accelereze proiectele de infrastructura energetica care sa ne permita sa fim conectati, sa avem acces la piata europeana si mondiala, si sa oferim economiei din cele trei tari energie sigura si la preturi competitive", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

Citește și
Kelemen Hunor
Presedintele UDMR, despre o eventuala motiune de cenzura: "Acest guvern este mai solid ca oricand"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Totodata, premierul roman a evocat importanta infrastructurii energetice si cea a dezvoltarii infrastructurii de transport care leaga cele trei tari, prin proiecte comune, si a facut referire la faptul ca un rol important trebuie sa il aiba Strategia Dunarii.

"Ne leaga Dunarea si Strategia Dunarii care poate atrage investitii si proiecte importante, dar trebuie sa avem proiect comune in ceea ce priveste transportul, infrastructura rutiera, autostrazi, drumuri, poduri care sa lege cele trei tari", a mai spus Ponta.

Bulgaria si Serbia vor sa colaboreze cu Romania

Premierul bulgar, Boyko Borisov, si cel sarb, Aleksandar Vucic, s-au declarat interesati de dezvoltarea infrastructurii de transport si energie cu Romania, inclusiv de o autostrada care sa lege capitatele celor trei tari, tínand cont ca, in 2016, se va finaliza o autostrada intre Sofia si Belgrad.

"Dorinta mea este sa vad o autostrada care sa lege Bucurestiul cu Sofia si Belgrad", a declarat premierul Bulgariei, Boyko Borisov, vineri, la Craiova, la finalul intalnirii cu omologii sai roman, Victor Ponta, si sarb, Aleksandar Vucic.

Premierul Bulgariei a subliniat, in acest context, ca anul viitor va fi finalizata autostrada Sofia-Beglrad, pe care se va putea merge cu o viteza de 160 km/ ora. Borisov a mai aratat ca in tara sa se lucreaza la mai multe autostrazi, precum Hemus sau Struma, care leaga Bulgaria cu tarile din regiune, inclusiv Serbia sau Romania. Potrivit premierului Borisov, Bulgaria este implicata in mai multe proiecte de transport al resurselor de gaz si petrol dinspre Asia sau Rusia, proiecte regionale care ofera sansa Romaniei de a-si valorifica resursele energetice, precum cele de gaz pe care OMV le va exploata in Marea Neagra.

La randul sau, premierul sarb, Aleksandar Vucic, a precizat ca s-a primit acceptul Bruxelles-ului pentru o autostrada Burgas-Varset-Timsoara si spera ca lucrarile la aceasta sa inceapa anul viitor. Vucic a remarcat si necesitatea colaborarii in proiecte ce privesc transportul pe Dunare, in timp ce Borisov a propus ca viitoare intalnire a "Grupului de la Craiova" sa aiba loc in Bulgaria, la Varna.

Victor Ponta explica de ce a ales Craiova ca loc de intalnire

Premierul Ponta a declarat ca a ales Craiova pentru desfasurarea sedintei de guvern romano-bulgare deoarece in acest oras au semnat cele doua tari Tratatul din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, aratand totodata ca ar fi o mare greseala ca Bulgaria si Romania sa se lase impinse in concurenta.

"Nu intamplator am ales Craiova pentru aceasta sedinta comuna de guvern. In urma cu 75 de ani eram in razboi. Acum, dupa 75 de ani, suntem doua tari democratice, membre ale Uniunii Europene si ale NATO, prietene si avand interese comune", a spus Ponta la finalul sedintei celor doua guverne, intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de omologul sau bulgar, Boyko Borisov.

Premierul roman a tinut sa aprecieze pragmatismul si eficienta premierului bulgar si a precizat ca Bulgaria si Romania au interese comune si nu trebuie sa intre in competitie si concurenta.

Romania - Bulgaria - Serbia = "Grupul de la Craiova"

Romania, Bulgaria si Serbia trebuie sa se reuneasca in "Grupul de la Craiova", asa cum Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria sunt reunite in "Grupul de la Visegrad", nu pentru a fi impotriva a ceva, ci pentru a se sfatui si colabora in cazul proiectelor si intereselor comune, a afirmat premierul Ponta.

Seful Executivului de la Bucuresti a declarat, vineri, la Craiova, la finalul intrevederii cu omologii sai din Bulgaria si Serbia, ca actiunile celor trei state trebuie sa fie "mai unite si mai coordonate" ca pana in prezent in demersurile pe care le fac pe plan european. In contextul discutiilor, el a precizat ca s-a ajuns la concluzia ca un exemplu de coordonare si cooperare este "Grupul de la Visegrad"

"Avem un exemplu de succes al unor altor tari vecine din Europa, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, care, reunite in grupul de la Visegrad de mult timp deja, au fost foarte eficiente si sunt in continuare foarte eficiente in promovarea intereselor lor si in proiectele lor regionale. In egala masura, mi-as dori ca azi, la Craiova, sa punem bazele unei colaborari accentuate intre Bulgaria, Serbia si Romania, daca vreti, in timp sa fie «Grupul de la Craiova» la fel ca si «Grupul de la Visegrad», un grup de trei tari care se sfatuiesc, care au pozitii comune, care au proiecte comune si care se sprijina. Asa cum spunea in discuta anterioara domnul Borisov (premierul Bulgariei-n.r.), este un grup care nu e impotriva nimanui, nu ne aliem impotriva a ceva, ci vrem doar sa ne promovam interesele comune ale celor trei tari, un grup deschis catre toti vecinii nostrii din zona, bineinteles catre zona Balcanilor de Vest, Romania se gandeste intotdeauna la Moldova, catre Ungaria, catre celelalte tari din regiune, pentru ca uniti putem sa avem mai mult succes", a conchis Ponta.

La randul lor, premierii Bulgariei si Serbiei au fost de acord cu acest punct de vedere. Ponta a mai aratat ca Romania si Bulgaria si-au aratat sustinerea pentru sprijinirea Serbiei in procesul de integrare europeana.

Reuniune comuna Romania - Bulgaria - Serbia

Guvernele Romaniei si Bulgariei s-au reunit, vineri, la Craiova, intr-o noua sedinta comuna, pentru discutii privind proiecte de colaborare in energie, transporturi, dezvoltare regionala, turism, precum si despre Strategia UE pentru regiunea Dunarii.

"O atentie deosebita va fi acordata coordonarii in plan european, avand in vedere obiectivele comune si pozitiile apropiate pe multiple dosare de actualitate, precum consolidarea Uniunii Economice si Monetare, Planul Juncker, aderarea la spatiul Schengen, Parteneriatul Estic", se arata intr-un comunicat al Guvernului de la Bucuresti, citat de Mediafax.

Cu ocazia reuniunii, va fi andosata o Declarație politica la nivel celor doua guverne si vor fi semnate, intre ministerele de resort din Romania si Bulgaria, o serie de acorduri si protocoale in domeniul afacerilor interne, energiei, sanatatii si situatiilor de urgenta, fiscalitatii (evitarea dublei impuneri), turismului.

Sedinta comuna de guvern romano-bulgara va fi precedata de o reuniune trilaterala, la nivel de prim-ministri, intre Romania, Bulgaria si Serbia.

Agenda de discutii a reuniunii trilaterale cuprinde stadiul si perspectivele cooperarii in domeniile: energie, transporturi, afaceri interne, agenda digitala/telecomunicatii si proiectele care vor fi promovate in cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii.

Va fi analizata situatia interconectarii infrastructurii celor trei tari (rutiera, cale ferata, conectare retele de electricitate si gaze), precum si modalitatile de atragere de fonduri pentru finantarea acestora.

Procesul de aderare a Serbiei la UE și evolutiile regionale de interes (Balcanii de Vest, Parteneriatul Estic) vor figura, de asemenea, pe agenda de discutii. In martie anul trecut, Guvernele roman si bulgar s-au reunit in sedinta comuna la Ruse (Bulgaria), la reuniune fiind prezent si atunci prim-ministrul Serbiei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Revolutia bacsisurilor e oficiala si ajunge si la taximetristi. Ce se va intampla de-acum incolo cu fiecare leu lasat in plus
Revolutia bacsisurilor e oficiala si ajunge si la taximetristi. Ce se va intampla de-acum incolo cu fiecare leu lasat in plus

Toate bacsisurile vor fi impozitate cu 16 la suta. Decizia a fost aprobata de Guvern si va intra in vigoare cel tarziu pe 1 mai, spune ministrul finantelor.

Presedintele UDMR, despre o eventuala motiune de cenzura:
Presedintele UDMR, despre o eventuala motiune de cenzura: "Acest guvern este mai solid ca oricand"

Presedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat, marti, ca formatiunea pe care o conduce nu exclude sustinerea unei motiuni de cenzura a liberalilor, impotriva cabinetului Ponta.

Primaria sectorului 1 cere amendarea lui Victor Ponta si a ministrului Mediului cu 20% din salariul minim pe economie
Primaria sectorului 1 cere amendarea lui Victor Ponta si a ministrului Mediului cu 20% din salariul minim pe economie

Primaria sectorului 1 cere instantei amendarea premierului Victor Ponta si a ministrului Mediului cu 20% din salariul minim pe economie pentru fiecare zi de intarziere in aplicarea unei hotarari judecatoresti.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.