Ponta vrea ca Romania, Bulgaria si Serbia sa devina "Grupul de la Craiova". Despre ce au discutat premierii celor trei tari
Oficiali din Romania, Bulgaria si Serbia s-au intalnit, vineri, la Craiova, pentru a discuta despre cooperarea dintre cele trei tari din regiune.
Vizita oficialilor straini a dat peste cap traficul de pe aeroportul Olteniei. Unul dintre avioanele care au aterizat vineri a fost tinut in aer 20 de minute, din cauza aeronavei premierului bulgar. Iar pasagerii s-au speriat cand au aflat ca avionul s-ar fi oprit intr-o groapa de pe pista. Oficialii aeroportului sustin insa ca este vorba doar de o denivelare si ca pilotii prefera sa opreasca avionul acolo pentru a fi tractat, economisind in acest fel combustibil.
Citeste in acest articol:
► Reuniune a oficialilor romani, bulgari si sarbi la Craiova
► Bulgaria si Serbia vor sa colaboreze cu Romania
► De ce a ales Ponta ca intalnirea sa aiba loc la Craiova
► Romania, Bulgaria si Serbia ar putea deveni "Grupul de la Craiova"
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Ponta sustinut ca energia este cea mai importanta arma de dezolvare, vineri, la Craiova, la finalul intalnirii pe care a avut-o cu omologii sai bulgar, Boyko Borisov, si sarb, Aleksandar Vucic.
"Spuneam in intalnirea cu cei doi prim-ministri ca, azi, energia este de fapt cea mai eficienta arma si cel mai important mijloc de dezvoltare si impreuna, Bulgaria, Serbia si Romania trebuie sa accelereze proiectele de infrastructura energetica care sa ne permita sa fim conectati, sa avem acces la piata europeana si mondiala, si sa oferim economiei din cele trei tari energie sigura si la preturi competitive", a spus Ponta, potrivit Mediafax.
Totodata, premierul roman a evocat importanta infrastructurii energetice si cea a dezvoltarii infrastructurii de transport care leaga cele trei tari, prin proiecte comune, si a facut referire la faptul ca un rol important trebuie sa il aiba Strategia Dunarii.
"Ne leaga Dunarea si Strategia Dunarii care poate atrage investitii si proiecte importante, dar trebuie sa avem proiect comune in ceea ce priveste transportul, infrastructura rutiera, autostrazi, drumuri, poduri care sa lege cele trei tari", a mai spus Ponta.
Bulgaria si Serbia vor sa colaboreze cu Romania
Premierul bulgar, Boyko Borisov, si cel sarb, Aleksandar Vucic, s-au declarat interesati de dezvoltarea infrastructurii de transport si energie cu Romania, inclusiv de o autostrada care sa lege capitatele celor trei tari, tínand cont ca, in 2016, se va finaliza o autostrada intre Sofia si Belgrad.
"Dorinta mea este sa vad o autostrada care sa lege Bucurestiul cu Sofia si Belgrad", a declarat premierul Bulgariei, Boyko Borisov, vineri, la Craiova, la finalul intalnirii cu omologii sai roman, Victor Ponta, si sarb, Aleksandar Vucic.
Premierul Bulgariei a subliniat, in acest context, ca anul viitor va fi finalizata autostrada Sofia-Beglrad, pe care se va putea merge cu o viteza de 160 km/ ora. Borisov a mai aratat ca in tara sa se lucreaza la mai multe autostrazi, precum Hemus sau Struma, care leaga Bulgaria cu tarile din regiune, inclusiv Serbia sau Romania. Potrivit premierului Borisov, Bulgaria este implicata in mai multe proiecte de transport al resurselor de gaz si petrol dinspre Asia sau Rusia, proiecte regionale care ofera sansa Romaniei de a-si valorifica resursele energetice, precum cele de gaz pe care OMV le va exploata in Marea Neagra.
La randul sau, premierul sarb, Aleksandar Vucic, a precizat ca s-a primit acceptul Bruxelles-ului pentru o autostrada Burgas-Varset-Timsoara si spera ca lucrarile la aceasta sa inceapa anul viitor. Vucic a remarcat si necesitatea colaborarii in proiecte ce privesc transportul pe Dunare, in timp ce Borisov a propus ca viitoare intalnire a "Grupului de la Craiova" sa aiba loc in Bulgaria, la Varna.
Victor Ponta explica de ce a ales Craiova ca loc de intalnire
Premierul Ponta a declarat ca a ales Craiova pentru desfasurarea sedintei de guvern romano-bulgare deoarece in acest oras au semnat cele doua tari Tratatul din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, aratand totodata ca ar fi o mare greseala ca Bulgaria si Romania sa se lase impinse in concurenta.
"Nu intamplator am ales Craiova pentru aceasta sedinta comuna de guvern. In urma cu 75 de ani eram in razboi. Acum, dupa 75 de ani, suntem doua tari democratice, membre ale Uniunii Europene si ale NATO, prietene si avand interese comune", a spus Ponta la finalul sedintei celor doua guverne, intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de omologul sau bulgar, Boyko Borisov.
Premierul roman a tinut sa aprecieze pragmatismul si eficienta premierului bulgar si a precizat ca Bulgaria si Romania au interese comune si nu trebuie sa intre in competitie si concurenta.
Romania - Bulgaria - Serbia = "Grupul de la Craiova"
Romania, Bulgaria si Serbia trebuie sa se reuneasca in "Grupul de la Craiova", asa cum Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria sunt reunite in "Grupul de la Visegrad", nu pentru a fi impotriva a ceva, ci pentru a se sfatui si colabora in cazul proiectelor si intereselor comune, a afirmat premierul Ponta.
Seful Executivului de la Bucuresti a declarat, vineri, la Craiova, la finalul intrevederii cu omologii sai din Bulgaria si Serbia, ca actiunile celor trei state trebuie sa fie "mai unite si mai coordonate" ca pana in prezent in demersurile pe care le fac pe plan european. In contextul discutiilor, el a precizat ca s-a ajuns la concluzia ca un exemplu de coordonare si cooperare este "Grupul de la Visegrad"
"Avem un exemplu de succes al unor altor tari vecine din Europa, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, care, reunite in grupul de la Visegrad de mult timp deja, au fost foarte eficiente si sunt in continuare foarte eficiente in promovarea intereselor lor si in proiectele lor regionale. In egala masura, mi-as dori ca azi, la Craiova, sa punem bazele unei colaborari accentuate intre Bulgaria, Serbia si Romania, daca vreti, in timp sa fie «Grupul de la Craiova» la fel ca si «Grupul de la Visegrad», un grup de trei tari care se sfatuiesc, care au pozitii comune, care au proiecte comune si care se sprijina. Asa cum spunea in discuta anterioara domnul Borisov (premierul Bulgariei-n.r.), este un grup care nu e impotriva nimanui, nu ne aliem impotriva a ceva, ci vrem doar sa ne promovam interesele comune ale celor trei tari, un grup deschis catre toti vecinii nostrii din zona, bineinteles catre zona Balcanilor de Vest, Romania se gandeste intotdeauna la Moldova, catre Ungaria, catre celelalte tari din regiune, pentru ca uniti putem sa avem mai mult succes", a conchis Ponta.
La randul lor, premierii Bulgariei si Serbiei au fost de acord cu acest punct de vedere. Ponta a mai aratat ca Romania si Bulgaria si-au aratat sustinerea pentru sprijinirea Serbiei in procesul de integrare europeana.
Reuniune comuna Romania - Bulgaria - Serbia
Guvernele Romaniei si Bulgariei s-au reunit, vineri, la Craiova, intr-o noua sedinta comuna, pentru discutii privind proiecte de colaborare in energie, transporturi, dezvoltare regionala, turism, precum si despre Strategia UE pentru regiunea Dunarii.
"O atentie deosebita va fi acordata coordonarii in plan european, avand in vedere obiectivele comune si pozitiile apropiate pe multiple dosare de actualitate, precum consolidarea Uniunii Economice si Monetare, Planul Juncker, aderarea la spatiul Schengen, Parteneriatul Estic", se arata intr-un comunicat al Guvernului de la Bucuresti, citat de Mediafax.
Cu ocazia reuniunii, va fi andosata o Declarație politica la nivel celor doua guverne si vor fi semnate, intre ministerele de resort din Romania si Bulgaria, o serie de acorduri si protocoale in domeniul afacerilor interne, energiei, sanatatii si situatiilor de urgenta, fiscalitatii (evitarea dublei impuneri), turismului.
Sedinta comuna de guvern romano-bulgara va fi precedata de o reuniune trilaterala, la nivel de prim-ministri, intre Romania, Bulgaria si Serbia.
Agenda de discutii a reuniunii trilaterale cuprinde stadiul si perspectivele cooperarii in domeniile: energie, transporturi, afaceri interne, agenda digitala/telecomunicatii si proiectele care vor fi promovate in cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii.
Va fi analizata situatia interconectarii infrastructurii celor trei tari (rutiera, cale ferata, conectare retele de electricitate si gaze), precum si modalitatile de atragere de fonduri pentru finantarea acestora.
Procesul de aderare a Serbiei la UE și evolutiile regionale de interes (Balcanii de Vest, Parteneriatul Estic) vor figura, de asemenea, pe agenda de discutii. In martie anul trecut, Guvernele roman si bulgar s-au reunit in sedinta comuna la Ruse (Bulgaria), la reuniune fiind prezent si atunci prim-ministrul Serbiei.
Sursa: Mediafax
Etichete: Bulgaria, craiova, victor ponta, guvern romania,
Dată publicare:
24-04-2015 08:09