Iohannis, declarații despre coronavirus și decizia CCR. „Nu voi desemna un premier PSD”

Dată publicare: 24-02-2020 18:06
Dată actualizare: 24-02-2020 19:17


Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, de la ora 18,00, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni.

Declarațiile șefului statului vin după decizia judecătorilor Curții Constituționale, care au admis sesizarea făcută de PSD privind existența unui conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcţia de premier.

De asemenea, ședința plenului Parlamentului pentru învestirea Guvernului Orban II a fost anulată din cauza lipsei de cvorum.

Întrunirea plenului și respingerea prin vot a învestirii noului cabinet Orban reprezintă un pas esențial pentru declanșarea alegerilor anticipate, așa cum doresc liderii PNL și președintele Klaus Iohannis.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis despre epidemia de coronavirus

 - Situația din Italia a generat multă îngrijorare în rândul cetățenilor români.

- Președintele e în contact permanent cu instituțiile pentru a monitoriza ce se întâmplă în zonele în care trăiesc români.

- Nu avem niciun caz de coronavirus înregistrat în România până în acest moment, dar trebuie să fim pregătiți dacă lucrurile evoluează.

- CSAT va fi convocat miercuri

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis despre decizia CCR

- PSD se joacă cu destinul României. După ce a produs una dintre cele mai dezastruoase guvernări de după revoluție, după ce a demis Guvernul Orban, PSD a creat o nouă criză.

- Nu voi comenta decizia CCR, voi aștepta motivarea.

- Vedem un Guvern demis pentru că a încercat să democratizeze administrația locală. Pe dealtă parte, vedem un PSD obsedat de putere care refuză să accepte că și-a pierdut abilitatea de a guverna.

- Situația e extrem de serioasă, nu comentez decizia Curții, dar evident că voi pregăti câteva demersuri concrete pe care le voi anunța imediat după ce iau aceste decizii.

- Nu voi desemna un premier PSD. Nu voi desemna un premier decât atunci când voi considera că aceasta e soluția justă pentru această criză în care ne aflăm acum.

- Șansele organizării alegerilor anticipate au scăzut sub 50%.

- Ne găsim în situații complicate, noi ne pregătim ca să gestionăm situația foarte bine. Alegerile sunt baza democrației, alegerile se fac și rezolvă problema conducerii unei țări. Există o sigură situație, pe care sper să nu o prindem niciodată, în care se pot amâna alegerile: în caz de război.

- Un guvern, fie și interimar, are capacitatea de a gestiona situații de criză. Nu poate da ordonanțe de urgență, nu poate să își asume răspunderea, dar poate guverna.

- Mi s-ar părea periculos să perpetuăm acest interimat până în decembrie.

- PNL nu a greșit. PNL guvernează responsabil, rezonabil. Anticipatele nu țin de mine.

Declarațiile LIVE pot fi urmărite aici

 


VIDEO PROTVPLUS.RO