Iohannis: ”Dacă situația se înrăutățește, putem să revenim la măsuri mai restrictive”

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că este o zi tristă în România, din cauza numărului ”record” de îmbolnăviri cu COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore.

"Astăzi este o zi tristă. Avem un număr record de persoane găsite pozitiv cu noul coronavirus. Peste 550 de persoane care au fost detectate de ieri până azi", a spus Iohannis.

El a făcut apel la purtarea măştii de protecţie, la distanţă fizică şi la spălarea mâinilor.

”Dacă situația se înrăutățește, putem să revenim la măsuri mai restrictive” - a avertizat Iohannis, după ce a vizitat Institutul Cantacuzino.

Iohannis: Solicit Parlamentului să dezbată în regim de urgenţă legea care clarifică carantina şi izolarea

 

Citește și
Orban
Orban, despre revenirea elevilor în școli: Nu știm cum va evolua pandemia, ne pregătim pentru orice
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Șeful statului a solicitat Parlamentului să ia în dezbatere în regim de urgenţă legea care clarifică carantina şi izolarea.

"Este momentul să lăsăm divergenţele politice deoparte şi să ne concentrăm pe soluţii care sunt absolut absolut necesare în această perioadă, iar, în acest sens, solicit Parlamentului să ia în dezbatere în regim de urgenţă legea care clarifică carantina şi izolarea pentru a reda autorităţilor acest instrument extrem de important în perioadă de pandemie", a afirmat şeful statului.

Potrivit acestuia, unii politicieni "încearcă să exploateze electoral" pandemia COVID-19.

"Trebuie să fim foarte atenţi la ce ne spun unii şi alţii, fiindcă, în această perioadă, în loc să fim toţi de aceeaşi parte, politicienii să sprijine Guvernul şi împreună să-i convingem pe români că este o treabă foarte, foarte serioasă, vedem că sunt politicieni care încearcă să exploateze electoral această pandemie. Este o cale eronată şi, din acest punct de vedere, vreau să mă adresez şi politicienilor şi Parlamentului. Suntem într-o situaţie foarte complicată", a completat Iohannis.

"Răspunderea în acest moment este partajată între autorităţi şi cetăţeni. A fost o perioadă foarte dificilă şi ar fi foarte păcat să dăm cu piciorul la ce am realizat până acum", a afirmat şeful statului.

După vizita la Institutul Cantacuzino, el a spus că a găsit o echipă foarte motivată, foarte profesionistă şi că aproape 45.000 de teste de pentru coronavirus au fost prelucrate în ultimele zile.

Iohannis: Alegerile locale se pot organiza în septembrie

 

Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat că alegerile locale pot fi organizate în luna septembrie, însă a subliniat că este necesar să fie respectate normele în contextul pandemiei.

"După părerea mea, alegerile locale în septembrie se pot organiza", a spus Iohannis.

Sinteza declarațiilor președintelui Klaus Iohannis:

- Se pregătește producție de diferite materiale, deci o mișcare foarte pozitivă. Vă felicit și vă îndemn să continuați.

- Este evident că trebuie să vorbim și despre pandemie. Din acest punct de vedere stăzi e o zi tristă, e un număr record de persoane găsite cu noul coronavirus: peste 550 de persoane. În acest context trebuie să fac câteva remarci.

- Dragi români, suntem din martie în plină pandemie și până acum câteva săptămâni lucrurile au mers destul de bine. Am luat mpsuri dure și am reușit să ținem evoluți sub control. Lucrurile din păcate, lucrurile nu au evluat așa cum ne-am fi dorit cu toții.

- Răspunderea în acest moment este partajată între autorități și cetățeni. Ar fi păcat să dăm cu piciorul la măsurile luate până acum.

- Trebuie să  fim atenți la ce ne spun unii și alții, pentru că în loc să fim alpturi unii de alții vedem că sunt politicieni care încearcă să exploateze această perioadă. Este momentul să lăsăm divergențele politice deoparte. Solicit Parlamentului să ia în dezbatere în regim de urgență legea privind izolarea și carantina.

- Nu este momentul să disperăm, dar nici să lăsam garda jos. Haideți să facem un  efort să continuăm, nu lăsați garda jos. Nu vorbim de politică de opțiuni personale, ci de o boală care din păcate a rămas în societate.

- Virusul nu ține cont de granițe, nu ține cont de legi. Dar noi avem cel mai important instrument să ne protejăm, conștiința noastră .

- Să nu  ne imaginăm că dacă este vară și plecăm la munte sau la mare scăpăm de virus. Din păcate virusul pleacă cu noi. Nu ne-am dorit acestă boală, ea ar fi venit indiferent cine era la guvernare.

- Suntem încă în pandemie și va mai dura. Nu putem să închidem țara și să plecăm undeva, aici este viața noastră, economia noastră. Trebuie să respectăm aceste norme. 

- Situația este îngrijorătoare și avem încredere că putem să respectăm normele. Dacă situația se înrăutățește, putem sa revenim la măsuri mai restrictive.

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Mesajul preşedintelui Iohannis de Ziua Justiţiei.
Mesajul preşedintelui Iohannis de Ziua Justiţiei. "O democraţie mai funcţională"

Şeful statului a transmis un mesaj de Ziua Justiţiei, "felicitând întregul personal din sistemul judiciar".

Orban, despre revenirea elevilor în școli: Nu știm cum va evolua pandemia, ne pregătim pentru orice
Orban, despre revenirea elevilor în școli: Nu știm cum va evolua pandemia, ne pregătim pentru orice

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri că noul an şcolar trebuie pregătit "cu mare migală", iar autorităţile din domeniu trebuie să ia în calcul orice situaţie, pentru ca toţi copiii să aibă acces la educaţie.

OncoGen: „Vaccinul anti-Covid e gata şi acum”. De ce nu poate fi folosit încă
OncoGen: „Vaccinul anti-Covid e gata şi acum”. De ce nu poate fi folosit încă

Centrul OncoGen din Timişoara, împreună cu Institutul Cantacuzino din București, au primit o finanțare de 3,5 milioane de lei pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva SARS-COV2.

Noutăți despre vaccinul anti-COVID-19, produs în România:
Noutăți despre vaccinul anti-COVID-19, produs în România: "Va fi administrat intranazal"

Mircea Ioan Popa, cercetător la Institutul Cantacuzino, a declarat joi că se doreşte ca vaccinul împotriva COVID-19 să poată fi administrat pe cale intranazală.

Premierul Orban: Institutul Cantacuzino va începe să producă ”din nou” vaccin antigripal
Premierul Orban: Institutul Cantacuzino va începe să producă ”din nou” vaccin antigripal

Laboratorul de la Institutul Naţional "Cantacuzino" va relua în câteva luni producția de vaccin antigripal, a anunțat, joi, premierul Ludovic Orban.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.