Iohannis: ”Dacă situația se înrăutățește, putem să revenim la măsuri mai restrictive”

Dată publicare: 08-07-2020 15:38
Dată actualizare: 08-07-2020 21:08


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că este o zi tristă în România, din cauza numărului ”record” de îmbolnăviri cu COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore.

"Astăzi este o zi tristă. Avem un număr record de persoane găsite pozitiv cu noul coronavirus. Peste 550 de persoane care au fost detectate de ieri până azi", a spus Iohannis.

El a făcut apel la purtarea măştii de protecţie, la distanţă fizică şi la spălarea mâinilor.

”Dacă situația se înrăutățește, putem să revenim la măsuri mai restrictive” - a avertizat Iohannis, după ce a vizitat Institutul Cantacuzino.

Iohannis: Solicit Parlamentului să dezbată în regim de urgenţă legea care clarifică carantina şi izolarea

 

Șeful statului a solicitat Parlamentului să ia în dezbatere în regim de urgenţă legea care clarifică carantina şi izolarea.

"Este momentul să lăsăm divergenţele politice deoparte şi să ne concentrăm pe soluţii care sunt absolut absolut necesare în această perioadă, iar, în acest sens, solicit Parlamentului să ia în dezbatere în regim de urgenţă legea care clarifică carantina şi izolarea pentru a reda autorităţilor acest instrument extrem de important în perioadă de pandemie", a afirmat şeful statului.

Potrivit acestuia, unii politicieni "încearcă să exploateze electoral" pandemia COVID-19.

"Trebuie să fim foarte atenţi la ce ne spun unii şi alţii, fiindcă, în această perioadă, în loc să fim toţi de aceeaşi parte, politicienii să sprijine Guvernul şi împreună să-i convingem pe români că este o treabă foarte, foarte serioasă, vedem că sunt politicieni care încearcă să exploateze electoral această pandemie. Este o cale eronată şi, din acest punct de vedere, vreau să mă adresez şi politicienilor şi Parlamentului. Suntem într-o situaţie foarte complicată", a completat Iohannis.

"Răspunderea în acest moment este partajată între autorităţi şi cetăţeni. A fost o perioadă foarte dificilă şi ar fi foarte păcat să dăm cu piciorul la ce am realizat până acum", a afirmat şeful statului.

După vizita la Institutul Cantacuzino, el a spus că a găsit o echipă foarte motivată, foarte profesionistă şi că aproape 45.000 de teste de pentru coronavirus au fost prelucrate în ultimele zile.

Iohannis: Alegerile locale se pot organiza în septembrie

 

Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat că alegerile locale pot fi organizate în luna septembrie, însă a subliniat că este necesar să fie respectate normele în contextul pandemiei.

"După părerea mea, alegerile locale în septembrie se pot organiza", a spus Iohannis.

Sinteza declarațiilor președintelui Klaus Iohannis:

- Se pregătește producție de diferite materiale, deci o mișcare foarte pozitivă. Vă felicit și vă îndemn să continuați.

- Este evident că trebuie să vorbim și despre pandemie. Din acest punct de vedere stăzi e o zi tristă, e un număr record de persoane găsite cu noul coronavirus: peste 550 de persoane. În acest context trebuie să fac câteva remarci.

- Dragi români, suntem din martie în plină pandemie și până acum câteva săptămâni lucrurile au mers destul de bine. Am luat mpsuri dure și am reușit să ținem evoluți sub control. Lucrurile din păcate, lucrurile nu au evluat așa cum ne-am fi dorit cu toții.

- Răspunderea în acest moment este partajată între autorități și cetățeni. Ar fi păcat să dăm cu piciorul la măsurile luate până acum.

- Trebuie să  fim atenți la ce ne spun unii și alții, pentru că în loc să fim alpturi unii de alții vedem că sunt politicieni care încearcă să exploateze această perioadă. Este momentul să lăsăm divergențele politice deoparte. Solicit Parlamentului să ia în dezbatere în regim de urgență legea privind izolarea și carantina.

- Nu este momentul să disperăm, dar nici să lăsam garda jos. Haideți să facem un  efort să continuăm, nu lăsați garda jos. Nu vorbim de politică de opțiuni personale, ci de o boală care din păcate a rămas în societate.

- Virusul nu ține cont de granițe, nu ține cont de legi. Dar noi avem cel mai important instrument să ne protejăm, conștiința noastră .

- Să nu  ne imaginăm că dacă este vară și plecăm la munte sau la mare scăpăm de virus. Din păcate virusul pleacă cu noi. Nu ne-am dorit acestă boală, ea ar fi venit indiferent cine era la guvernare.

- Suntem încă în pandemie și va mai dura. Nu putem să închidem țara și să plecăm undeva, aici este viața noastră, economia noastră. Trebuie să respectăm aceste norme. 

- Situația este îngrijorătoare și avem încredere că putem să respectăm normele. Dacă situația se înrăutățește, putem sa revenim la măsuri mai restrictive.

 

 

 

 

 

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO