Premierul Orban: Institutul Cantacuzino va începe să producă ”din nou” vaccin antigripal

×
Codul embed a fost copiat

Laboratorul de la Institutul Naţional "Cantacuzino" va relua în câteva luni producția de vaccin antigripal, a anunțat, joi, premierul Ludovic Orban.

Știre în curs de actualizare!

”Există mai multe proiecte la Cantacuzino, reluarea producției vaccinului antigripal, practic mai există doar un element lipsă. Odată cu achiziționarea acestui echipament se poate trece la pregătirea liniei de fabricație pentru a produce din nou vaccin antigripal. Este în pregătire un nou produs, un imunomodulator, care reglează nivelul de anticorpi din organism.” - a declarat premierul.

Pe de altă parte, Orban a subliiat faptul că primul vaccin de la Cantacuzino ar putea ajunge la populație abia peste câteva luni, prorbabil  la anul, din cauza procedurilor care trebuie respectate.

”În ceea ce privește producția vaccinului antigripal, nu va fi produs anul acesta, pentru că vă spun din capul locului, aici e vorba de o serie de proceduri, de testare, de validare. E vorba de punerea în funcțiune a unei linii de producție. Cel mai probabil va fi gata anul viitor. Dar aici am avut discuții la nivelul Ministerului Sănătății și încercăm să găsim soluții pentru o vaccinare cât mai amplă antigripă a cetățenilor, pentru că asta ne va ajuta în cazul venirii unui al doilea val de coronavirus, pentru că cine s-a vaccinat de gripă, dacă are simptome, mai mult ca sigur că are coronavirus, că nu are gripă.” - a spus premierul.

Citește și
Motivul halucinant pentru care doi miri au fost nevoiți să anuleze nunta
Vela: După 15 mai nu va fi o relaxare să se poată organiza nunţi cu sute de persoane
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Când vine valul 2 de Covid-19

 

Întreat de jurnaliști dacă Executivul are informații despre un eventual val 2 de Covid-19 în octombrie, Ludovic Orban a spus  că specialiștii nu au ajuns la o concluzie comună în privința acestui subiect: 

”Nu știm. Sincer, urmărim cu mare atenție estimările specialiștilor, nu numai din România, ci și din alte țări. Părerile încă nu coincid, nu sunt 100 %, dar ne pregătim pentru orice variantă posibilă.”

De altfel, șeful Guvernului a anunțat că Institutul Cantacuzino a debulat capacitatatea de testare zilnică pentru Covid-19.

"Am efectuat o vizită la Institutul 'Cantacuzino' pentru a vedea, alături de domnul ministru al Apărării şi de domnul ministru al Sănătăţii, situaţia de la institut. Ne-am pus la curent cu situaţia şi cu proiectele Institutului 'Cantacuzino'. (...) În privinţa laboratorului unde se fac testări pentru COVID, laboratorul are o capacitate de 500 de teste pe zi, care poate fi crescută în funcţie de necesităţi", a afirmat Orban.

El a precizat că această capacitate de testare ar putea creşte până la 1.000 de teste pe zi.

Premierul Ludovic Orban a ajuns joi dimineață la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", fiind însoţit de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Sinteza declarațiilor:

- Ne-am pus la curent cu situația. Vă voi spune pe scurt. În privința laboratorului, are o capacitate de 500 de teste pe zi, care poate fi crescută în funcție de necesități.

- Există mai multe proiecte la Cantacuzino, reluarea producției vaccinului antigripal, practic mai există doar un element lipsă. Odată cu achiziționarea acestui echipament se poate trece la pregătirea liniei de fabricație pentru a produce din nou vaccin antigripal.

- Este în pregătire un nou produs, un imunomodulator, care reglează nivelul de anticorpi din organism.

- Este un proiect care urmează să fie finanțat din fonduri europene.

- Apreciez activitatea febrilă care se petrece aici.

Măștile de protecție

 

- Am discutat această chestiune cu privire la purtarea măștii. Este importantă pentru că reduce posibilitatea de infectare. Preocuparea noastră a fost să susținem producția internă de măști chirurgicale. Facem inventarierea tuturor companiilor care au primit acordul. Vom încerca să asigurăm capacitatea deplină. Pentru persoanele cu posibilități reduse vom încerca să asigurăm, nu contra cost.

- Eu sper să creștem această capxcitate. Va trebui ca până la 15 mai să producem cantități semnificative. Unifarm de exemplu are deja canitități mari, peste 4 milioane de măști chirurgicale. La ora actuală stăm mult mai bine. Sigur, obligația de a purta măști va crește cererea.

Planul de relansare a economiei

 

- Stabilim un plan de evaluare a fiecărei măsuri restrictive care a fost impusă. Când vom avea o evaluare privind impactul economic, evident vom anunța. Oricum, vom anunța eliminarea restricțiilor cu un timp înainte.

Există o dezbatere serioasă privind utilizarea de aplicații. Oricum ne îndreptăm spre finalul stării de urgență, urmează să se facă analize cu privire la contextul epidemiologic. Și dacă vor exista aplicații, că sunt 19 țări care le folosesc, ele vor fi folosite cu acordul expres al cetățenilor.

- Orice decizie pe care o ia România trebuie văzută în context european. 

Șomajul tehnic nu mai e de actualitate

 

- Șomajul tehnic nu mai e de actualitate, pentru că ne apropiem de finalul perioade de urgență, iar mare parte din bugetari sunt în prima linie. Pentru prima perioadă noi avem resursele, ele vor fi susținute de bugetul UE alocat pentru România.

- Trebuie să evaluăm toate reursele pe care le putem utiliza. 

Reluarea cursurilor de învățământ

 

- Această decizie o vom lua împreună cu ministrul Sănătății, cu președintele, după 15 mai.

Institutul Cantacuzino, în lupta cu coronavirusul

 

Institutul Cantacuzino poate să sprijine autoritățile locale - atât Ministerul Sănătății cât și direcțiile de sănătate publică - în diagnosticarea infecției cu SARS-COV2.

Într-un interviu acordat recent pentru emisiunea Pro Patria, colonelul Florin Oancea, comandantul Institutului Cantacuzino, spunea că specialiștii de la acest institut ar putea procesa aproximativ 250 de probe pe zi. Acum, această capcitate a ajuns la 500 de teste pe zi, iar premierul Orban a subliniat că, în caz de nevoie, s-ar putea mpri la 1000 de teste zilnice.

Pe de altă parte, comandantul Institutului Cantacuzino a subliniat faptul că producerea unui vaccin împotriva epidemiei cu noul coronavirus este un proces destul de complicat.

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Ce presupune relaxarea restricțiilor începând cu 15 mai. Mesajul lui Vela pentru vârstnici
Ce presupune relaxarea restricțiilor începând cu 15 mai. Mesajul lui Vela pentru vârstnici

Șeful MAI, Marcel Vela, a făcut miercuri un apel către români să respecte actualele reglementări referitoare la epidemia de coronavirus, de acestea depinzând mai departe sănătatea populaţiei, dar şi măsurile de relaxare din 15 mai.

Vela: După 15 mai nu va fi o relaxare să se poată organiza nunţi cu sute de persoane
Vela: După 15 mai nu va fi o relaxare să se poată organiza nunţi cu sute de persoane

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a precizat, miercuri, că după 15 mai nu se vor putea organiza nunţi cu sute de persoane.

Băsescu:
Băsescu: "Testarea, o crimă organizată. Mulţi mor sufocaţi în case şi nu-i ştie nimeni"

Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că numărul mic de teste pentru COVID-19 este o "crimă organizată", afirmând că din cauza testărilor puţine sunt oameni care "mor sufocaţi în casele lor şi nu-i ştie nimeni că au murit de coronavirus".

Institutul Cantacuzino, în lupta cu coronavirusul. Procesează ”250 de probe pe zi”
Institutul Cantacuzino, în lupta cu coronavirusul. Procesează ”250 de probe pe zi”

Institutul Cantacuzino poate să sprijine autoritățile locale - atât Ministerul Sănătății cât și direcțiile de sănătate publică - în diagnosticarea infecției cu SARS-COV2.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.