Presa internationala: Guvernul roman a devenit vineri ultima victima a crizei economice din Europa
Inlaturarea de la putere a Guvernului roman condus de Mihai Razvan Ungureanu, vineri, in urma unei motiuni de cenzura, este considerata de presa internationala drept o consecinta a masurilor de austeritate adoptate din cauza crizei economice..
Guvernul Romaniei a cazut in urma unei motiuni de cenzura, in timp ce Executivul ceh a rezistat unui vot similar, afirma la unison marile agentii de presa internationale.
Presedintele roman Traian Basescu l-a numit vineri pe liderul opozitiei de stanga Victor Ponta in functia de premier desemnat, afisandu-si dorinta de a asigura pietele, ingrijorate de riscul de instabilitate politica, scrie AFP.
Alegeri 2024
03:24
Rezultate alegeri prezidențiale în Bihor. Kelemen Hunor, cel mai votat candidat în judeţul condus de Ilie Bolojan
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
Guvernul Ungureanu a fost demis cu votul a 235 de deputati, cu patru mai mult decat minimul necesar, relateaza Reuters, adaugand ca masurile de austeritate adoptate de Romania au afectat patura cea mai saraca a populatiei. Exemplul Romaniei serveste drept avertisment pentru premierul ceh Petr Necas, adauga agentia britanica.
Romania a imprumutat 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala in 2009, aminteste Associated Press. Guvernul a crescut TVA la 24 la suta si a taiat salariile bugetarilor cu 25 la suta in 2010 pentru a intruni conditiile de imprumut, nemultumind o mare parte din populatie.
FMI si Comisia Europeana au declarat ca se astepata ca Romania sa "continue sa isi respecte angajamentele de politica economica pe care si le-a asumat in fata partenerilor sai internationali."
Postul de radio RFI considera ca Guvernul Ungureanu a cazut vineri din cauza politicii sale economice, opozitia de centru-stanga pronuntandu-se in special impotriva unei serii de privatizari. In ultimele zile, mai multi deputati din cadrul majoritatii guvernamentale s-au alaturat opozitiei, ceea ce explica inlaturarea de la putere a Executivului, adauga RFI.
Valul de dezertari a condus la tensiuni in cadrul coalitiei guvernamentale, reprezentate de Partidul Liberal-Democrat, etnicii maghiari si grupul minoritatilor, subliniaza, in aceeasi linie, CNN. Acesta ar urma sa aiba un impact semnificativ in peisajul politic romanesc, in timp ce tara organizeaza alegeri locale in iunie si parlamentare in noiembrie.
Deutsche Welle aminteste ca de la inceputul crizei, 16 tari membre UE au cunoscut o schimbare de Guvern, in majoritatea cazurilor putandu-se stabili o legatura directa intre caderea guvernului si masurile de austeritate adoptate din cauza situatiei economice.
Dupa Marea Britanie, Spania si Italia, Franta ar putea fi urmatoarea mare tara membra UE care va cunoaste o schimbare de garda, socialistul Francois Hollande avand sanse mari sa castige al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 6 mai.
Doar Germania, Polonia si tarile mai mici - incluzand Lituania, Estonia, Austria, Luxemburg si Malta - se bucura de partide sau coalitii guvernamentale stabile. Liderii din restul UE au devenit victimele crizei economice, afirma agentia germana.
Guvernele au inceput sa cada in Europa pe fondul apelurilor Germaniei si al altora de austeritate dura pentru restabilirea increderii in zona euro, chiar daca unii critici se plang ca taierile agresive submineaza cresterea economica si genereaza proteste, adauga si cotidianul american New York Times.
Sursa: Mediafax
Etichete: guvern, PNL, traian basescu, PDL, UDMR, motiune de cenzura, victor ponta, unpr, Mihai Razvan Ungureanu,
Dată publicare:
28-04-2012 10:17