MOTIUNEA DE CENZURA a fost adoptata cu 235 de voturi. Guvernul Ungureanu a cazut

×
Codul embed a fost copiat

In ciuda tuturor declaratiilor optimiste ale reprezentantilor PDL din aceatsa dimineata, Parlamentul Romaniei a adoptat cu 235 de voturi motiunea de cenzura depusa impotriva Guvernului Ungureanu.

Cronologia evenimentelor, vineri, 27 aprilie 2012:

Ora 16:00 Cursul a trecut de 4,4 lei/euro. BNR a intervenit agresiv in piata pentru a-l tempera - surse

ora 15.30 Premierul Mihai Razvan Ungureanu si ministrii s-au reunit la Guvern imediat dupa votul din Parlament pentru motiunea de cenzura, pentru a discuta masurile aferente perioadei urmatoare. La Guvern au venit toti ministrii si au intrat imediat in sedinta. Motiunea de cenzura a opozitiei a trecut cu 235 de voturi "pentru", Guvernul Ungureanu fiind demis.

ora 15.25 Emil Boc: "Este o victorie a traseismului. O victorie a lipsei de caracter politic. Fara voturile unui partener din coalitie motiunea nu ar fi trecut. daca grupul minoritatilor nu ar fi votat, Guvernul ar fi ramas in exercitiu. Am stat atata vreme la masa coalitiei iar daca era o problema trebuia sa spuna."

Citește și
Calin-Popescu Tariceanu
Tariceanu: Daca trece motiunea, solutia cea mai eficienta este un guvern de tranzitie

"Este un gest de profunda ineleganta. Vreau sa le multumesc colegilor din PDL care au avut forta si taria sa ramana alturi de noi. Vreau sa le multumesc colegilor din UDMR care ce au spus aia au facut. De asemenea, le multumesc colegilor din UNPR."

"Punctul de vedere al PDL-ului il voi spune dupa ce ma consult cu colegii din partid. In masura in care oportunismul si traseismul au castigat imi asum si eu acest lucru."

ora 15.15 Mihai Razvan Ungureanu"Aceasta este democratia. Eu personal nu mi-am spus ultimul cuvant."

ora 15.11 Victor Ponta: "Uneori se mai face dreptate. Astazi s-a facut dreptate. Le multumesc tuturor celor care au avut curajul de a vota. Cred ca au facut un lucru bun pentru Romania. Sase luni mai devreme in care sa incepem reconstructia Romaniei. Eu, Victor Ponta, voi fi propunerea USL pentru a conduce acest Guvern."

"Exista insa procedura constitutionala pe care suntem dispusi sa o respectam, de a avea un Guvern care sa nu fie sprijinit."

"Eu mi-am facut datoria fara a sti rezultatul motiunii de cenzura. va asigur un singur lucru. Niciodata, noi cei de la USL, nu vom cere parlamentarilor sa plece din sala."

"Avem o lista a viitorului Guvern. Da, eu, sunt cel desemnat de USL pentru a fi propus pentru aceatsa functie."

ora 15.07 Anunt oficial al rezultatului votului: 235 de voturi "pentru" adoptarea motiunii de cenzura.

Rezultatul votului la motiunea de cenzura a fost anuntat oficial in plenul Parlamentului, fiind exprimate 235 de voturi "pentru", 9 "impotriva" iar patru voturi fiind anulate, Guvernul Ungureanu fiind astfel demis. Membrii Guvernului Ungureanu nu au fost prezenti in sala la momentul anuntului oficial al rezultatului votului la motiune.

Potrivit procesului verbal prezentat in plen de deputatul PSD Georgian Pop, din totalul de 460 de parlamentari au fost prezenti 259, fiind exprimate 248 de voturi, patru fiind anulate. Dintre voturile valabil exprimate, 235 au fost "pentru" si 9 "impotriva".

ora 15.00 Liberalul Dan Radu Rusanu a anuntat ca motiunea de cenzura a fost adoptata cu 235 de voturi "pentru".

ora 14.55 Liberalul Puiu Hasotti a declarat pe holul Parlamentului ca motiunea de cenzura a fost adoptata, si, prin urmare, Guvernul Ungureanu a cazut. Rezultatul este, deocamdata, NEOFICIAL.

ora 14.50 Urnele de vot s-au intors la plen, pentru ca parlamentarul Georgian Pop, cel care a facut apelul nominal al parlamentarilor, sustine ca nu a votat, el aflandu-se la tribuna. El a sustinut ca atunci cand a terminat de citit lista parlamentarilor si s-a intors sa voteze, cei de la PDL "au fugit cu urnele". Pana la acel moment, votasera 245 de parlamentari. Georgian Pop a votat, iar urnele sunt duse din nou la Biroul Permanent al Camerei pentru numararea voturilor.

ora 14.45 Un numar de 245 parlamentari si-au exprimat votul la motiunea de cenzura, in conditiile in care pentru adoptarea acesteia si caderea Guvernului sunt necesare 231 de voturi "pentru". Votarea s-a incheiat in aplauzele parlamentarilor opozitiei. Votul a fost secret, exprimat cu bile, insa aproape toti parlamentarii le-au aratat colegilor bilele inainte de a le introduce in urne, pentru a se vedea cum voteaza.

De altfel, parlamentarii opozitiei, dar si reprezentanti ai puterii au stat in picioare, in fata salii de plen, in apropierea urnelor, pe tot parcursul desfasurarii votului. La ora transmiterii acestei stiri, sunt numarate voturile.

ora 14.08 Crin Antonescu, pe holurile Parlamentului: "Toti oamenii care au o optiune, indiferent care e aceea, sa si-o asume."

"Noi nu am purtat niciun fel de negociere, doamna Placinta a decis sa voteze singura aceasta motiune si ati vazut ce s-a intamplat in plenul Parlamentului. Sunt colegi care au vazut acolo dialogul.."

"Noi nu am purtat negocieri cu nimeni. nu am avut discutii eu cu doamna Placinta si nici altcineva din Partidul Liberal. Nu vad de ce, in legatura cu votul unui om trebuie purtate astfel de discutii acum. "

ora 14.05 Presedintele PDL, Emil Boc, a declarat ca stia de plecarea din partid a lui Catalin Croitoru, precizand ca acesta este "o pierdere asumata" si ca "oportunistii pleaca, caracterele adevarate raman". Fostul premier a precizat ca si in aceste conditii motiunea nu va trece. "Domnul Croitoru era asumat ca vot pentru motiune, dar si in aceste conditii opozitia nu are voturile necesare pentru trecerea motiunii", a precizat Emil Boc.

El a salutat decizia lui Marius Dugulescu de a vota impotriva motiunii de cenzura.

ora 14.00 Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, anunta ca se poate incepe votarea. Primul care voteaza este deputatul PSD Ioan Chisalita, deoarece este foarte bolnav.

Votul este secret, exprimat cu bile, insa reprezentantii opozitiei au anuntat ca voteaza la vedere. Pentru adoptarea motiunii de cenzura si, implicit, demiterea Guvernului sunt necesare 231 de voturi favorabile.

ora 13.45 Presedintele PSD, Victor Ponta, a sustinut, de la tribuna, ca senatorul Sorina Placinta a fost amenintata, in plen de catre liderul PDL Bucuresti, Elena Udrea. El i-a cerut premierului Ungureanu sa ia act de faptul ca senatorul Sorina Placinta a fost amenintata, in plen, de catre Elena Udrea. "Sorina Placinta a fost amenintata de doamna in alb, doamna Alba ca Zapada Elena Udrea, sub privirile noastre, chiar in sala de plen", a spus Ponta.

El a continuat, cerandu-i deputatului PDL, Sever Voinescu, sa ii ia apararea colegei sale Sorina Placinta, "cu eleganta care il caracterizeaza". De asemenea, deputatul Lia Olguta Vasilescu a urcat dupa Ponta la tribuna si a spus ca Sorina Placinta a fost sechestrata, fiind incuiata in cabinetul deputatei PDL, Raluca Turcan.

Vasilescu a cerut presedintelui Camerei, Roberta Anastase, sa ceara secretarului sa o elibereze pe Placinta. Lia Vasilescu a fost contrazisa de la microfon de catre Anastase, care i-a cerut sa mai verifice o data daca Placinta este intr-adevar sechestrata, dupa care a cerut inceperea procedurii de vot.

ora 13.30 Presedintele PDL, Emil Boc, a declarat ca personal nu a discutat cu senatorul Sorina Placinta, ca "presedinta organizatiei Bucuresti discuta". "Ce-ati vazut dumneavoastra am vazut si eu. In acest moment. Sunt convins ca lucrurile vor ramane sub control", a spus Boc, pe holurile Parlamentului.

Presedintele PDL a mai fost intrebat daca el stie care sunt problemele care au afectat-o pe Sorin Placinta si daca a discutat cu aceasta. "Eu, personal, nu. Doamna presedinta a organizatiei Bucuresti discuta in acest moment, sa vedem care sunt problemele", a mai spus Emil Boc.

ora 13.20 Camerele echipelor de televiziune din Parlament au aratat-o pe senatoarea PDL Sorina Placinta, care statea in bancile plenului Parlamentului, impreuna cu Elena Udrea si ...plangea. In timpul discutiei dintre cele doua membre ale PDL, senatoarea Placinta a inceput sa planga, spunand de mai multe ori: "Nu mai pot", potrivit Mediafax.

Dupa aproximativ zece minute de discutii cu Udrea, timp in care Placinta a plans, la cele doua a venit si Radu F.Alexandru. El a condus-o pe Sorina Placinta pana la iesirea din sala, iar Udrea a ramas in plen si a mers sa discute cu alti parlamentari.

Dupa acest incident, la iesirea din sala, Placinta a declarat ca va vota la motiune. Ea a spus ca nu este amenintata de nimeni, raspunzand unei intrebari.

Inainte de a intra in sala de plen, Elena Udrea a fost intrebata de ziaristi daca senatorul PDL Sorina Placinta va trece la PNL. Udrea a spus ca senatoarea PDL a condamnat ferm plecarile din partid si a precizat ca nu crede ca aceasta a abandonat "principiile de ieri pana astazi".

"Ea face parte din echipa de campanie de la Bucuresti si si-a afirmat explicit punctul de vedere legat de plecarile din partid pe care le-a condamnat ferm si a vorbit foarte mult despre principiile organizatiei. Deci, nu cred ca doamna Placinta a abandonat principiile de ieri pana astazi", a spus Elena Udrea, dupa ce a fost intrebata despre zvonul ca Sorina Placinta ar pleca din partid.

Imediat dupa ce a dat declaratii, Elena Udrea a intrat in sala de plen si a mers direct la banca in care se afla Sorina Placinta.

ora 13.08 Elena Udrea: "Motiunea nu va trece."

"Nu am alte informatii despre parlamentari care ar trece la PNL. Clasa politica a cazut mult prea mult si am avea nevoie probabil de un cutremur ca sa o limpezeasca. Motiunea nu va trece si este bine asa, in primul rand pentru Romania."

ora 12.50 Deputatul de Timis Marius Dugulescu, care si-a anuntat recent trecerea de la PDL la PNL, a declarat ca nu isi va exprima votul la motiunea de cenzura, spunand ca nu poate vota "caderea unui om de dreapta ca sa vina un om de stanga in locul sau".

"Nu voi vota motiunea din Parlament. Nu pot sa votez caderea unui om de dreapta ca sa vina un om de stanga in locul sau. E contrar principiilor mele. Nu mi-am semnat inca adeziunea la PNL, nu am anuntat trecerea mea la PNL in plenul Parlamentului, asa cum se procedeaza, asa ca voi actiona independent", a declarat Dugulescu, citat de Mediafax.

intrebat daca se teme de vreo sanctiune, in urma acestei decizii, Dugulescu a raspuns: "Nu ma tem de nimic, actionez conform principiilor mele".

ora 12.36 Presedintele PNL, Crin Antonescu: "Domnule prim-ministru trebuie sa plecati, iar la plecare sa ne spuneti ale cui ordine le respectati".

"Nu va trimit la scoala, nu imi permit acest lucru, si nici nu va dau sfaturi. Ma tem domnule prim-ministru, nu atat de dvs. personal, cat de capacitatea sistemului in care traim de a va regenera si de a produce la infinit ungureni."

"Cum v-ati simtit domnule prim-ministru, dvs, care pretindeti si bine ar fi sa fie o schimbare in politica romaneasca, cu 20 de sustinatori in sala. Pe cine reprezentati? Si atunci va intreb cum de nu plecati singur? Cand se dovedeste clar ca marea dvs pricepere, a ungurenilor, nu este de a va face ascultati, ci de a asculta. Lasati-l pe domnul Paleologu, care a fost ascultat de sala, unii au ras, altii au criticat.. Mergeti si jucati-va de-a facerea lumii, dar nu pe banii publici, nu pe soarta tarii si a limbii romane.

Dragii nostri colegi, Romania a fost si este neinchipuit de generoasa atunci cand e vorba de orice minoritate etnica. Aveti toate aceste drepturi, ati primit toate aceste drepturi. Azi nu USL, nu PNL sau PSD au nevoie de dvs. azi Romania care v-a investit in acest mandat, va cheama in ajutor. Unul singur nu aveti, sa hotarati soarta a 20 de milioane de romani si sa va ascundeti. Cei care nu va exercitati un vot inseamna ca va dati demisia definitiv din meseria de parlamentar."

ora 12.30 Presedintele PNL, Crin Antonescu: "As vrea sa mai fie clare, scrise sau nu pe site-ul PNL, doua lucruri, domnule prim-ministru. Dvs. intr-un mod deplasat, ca sa nu zic obraznic, l-ati trimis la scoala, fara sa spuneti care, pe unul dintre liderii opozitiei. Exista in mod evident domnule prim-ministru scoli pe care nu le-ati facut sau le-ati facut prost. Originea adevarata a puterii in democratie este la cetetean, la cetateni, nu la telefon."

ora 12.25 Deputatul PDL, Catalin Croitoru: "Eu refuz sa stau in banca si sa inghit umilinta. Am constat ca vorbesc la pereti. Este motivul pentru care astazi voi vota si voi vota cu bilele la vedere. As fi vrut ca aici, in grupul din care fac parte sa fie si colegii ardeleni pe care ii am si sa-i rog sa voteze asa cum le dicteaza constiinta."

"Pentru a scuti inclusiv pe colegul Voinescu si pe altii de un efort care nu isi are rostul, eu, Catalin Croitoru, imediat dupa ce voi exercita votul o sa-mi incetez activitatea in cadrul grupului parlamentar al PDL si de aici incolo voi activa in cadrul grupului parlamentar al partidului Social Democrat."

ora 12.20 Victor Ponta: "Informatiile pe surse nu sunt specialitatea mea. Noi avem 227 de voturi."

ora 11.55 Premierul Mihai Razvan Ungureanu, precum si liderii PDL Vasile Blaga, Roberta Anastase, Ioan Oltean si Emil Boc s-au reunit, la ora transmiterii acestei stiri, in biroul presedintelui Camerei, in timp ce in plen se dezbate motiunea de cenzura. Dupa discursul liderului PSD, Victor Ponta, premierul Ungureanu a iesit din sala de plen. El a fost urmat imediat de catre presedintele Senatului, Vasile Blaga. Acestia au intrat in biroul presedintelui Camerei, unde erau asteptati de Emil Boc, Roberta Anastase si Ioan Oltean.

ora 11.50 Victor Ponta: "Nu stiu rezultatul acestei motiuni, dar stiu un singur lucru. Ca toti cei care vor vota astazi isi vor face datoria fata de cei care i-au ales. Va multumesc si sper sa avem succes."

ora 12.05 Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat la dezbaterea motiunii de cenzura ca deputatul PDL Silviu Prigoana i-a spus ca va vota motiunea daca va fi sustinut pentru functia de primar general, liderul PSD transmitandu-i lui Prigoana: "Nu va sustin. Il sustin pe Oprescu".

"Fac un pel la ceilalti parlamentari: veniti in Parlament si faceti-va datoria fata de cei care v-au ales! Nu negociati cu noi! imi spunea domnul Prigoana ca voteaza motiunea daca il sustin ca primar. Nu va sustin. il sustin pe Oprescu. Va rog sa votati cum vreti. Apreciez ca sunteti in sala si participati la vot", a spus Ponta.

ora 11.45 Victor Ponta a tinut sa ii multumeasca personal social-democratului Ioan Chisalita, care, desi are probleme grave de sanatate, a venit sa isi exprime votul la motiunea de cenzura. Gestul lui Chisalita a fost primit cu aplauze de catre parlamentarii opozitiei, acestia ridicandu-se in picioare pentru a-l saluta.

Victor Ponta: "Ii multumesc lui Ion Chiselita, ii spun ca ramane prietenul nostru si ca indiferent de rezultatul motiunii, in inima mea va ramane gestul pe care Ionut l-a facut, fata de lasii care stau ascunsi prin birouri."

ora 11.36 Victor Ponta: "Multumesc colegilor deputati care au votat restituirea banilor catre pensionari".

"Am vorbit de Schengen, am trecut prin cea mai rusinoasa pozitie posibila pana acum."

"Vreau sa va anunt si sa multumesc colegilor senatori care au votat deja, la fel se va intampla si in Camera. Din toamna vom avea parlamentari alesi pe principiul primul cu cele mai multe voturi."

"Sunt gata sa-mi asum chiar de maine raspunderea conducerii tarii".

ora 11.23 Presedintele PSD Victor Ponta: "Domnule prim-ministru Ungureanu, fiti linistit, nu ne aflam aici sa va admonestam, sa va criticam. Dimpotriva, vreau sa va incep prin a va multumi pentru grija pe care mi-o purtati prin serviciile secrete. Unde-si fac vacantele liderii opozitiei?

Avem insa datoria de a raspunde majoritatii covarsitoare a romanilor care isi doresc o schimbare astazi, daca se poate inainte de alegeri. Am spus acest lucru si in urma cu 80 de zile la investirea guvernului Ungureanu, cand am prezentat cele 15 puncte. Bineinteles, propunerea noastra de dialog a fost ratata cu singura caracteristica a acestui guvern, si anume aroganta. Eu astazi am emotii pentru soarta acestei motiuni, pentru ca de asta depinde sorta unei natiuni."

ora 11.17 Deputatul PDL Teodor Paleologu: "Va spun domnule presedinte Ponta, nu umblati cu cioara vopsita. Daca trece motiunea, atunci asumati-va guvernarea."

"Dragi colegi, aplicati-va dumneavoastra insiva aceleasi criterii de performanta. Demonstrati ca puteti face in 7 luni ce nu a facut acest guvern in doua luni."

ora 11.10 Premierul Mihai Razvan Ungureanu: "Eu unul nu ma simt santajabil si nici membrii Guvernului nu se regasesc in aceasta formula. As vrea sa cred ca nici dumneavoastra nu sunteti. Dar utilizarea excesiva a acestui cuvant ma face sa cred ca ii stiti foarte bine semnificatia si probabil ca aveti o experienta extinsa in materie."

ora 10.30 Doar aproximativ 20 de parlamentari ai coalitiei de guvernare se afla in sala de plen a Parlamentului in timp ce premierul Ungureanu isi prezinta discursul la dezbaterea motiunii de cenzura. Reprezentantii UDMR aveau in sala doar cinci parlamentari, in timp ce PDL era reprezentat de aproximativ 15 senatori si deputati, printre acestia aflandu-se Sever Voinescu, Theodor Paleologu, Valeriu Tabara, Catalin Croitoru, Silviu Prigoana, Vasile Gherasim, Mircea Toader, Costica Canacheu.

Majoritatea parlamentarilor PDL s-ar afla la sala de grup din Camera Deputatilor. De asemenea, in sala de plen, la discursul premierului, sunt prezenti parlamentarii neafiliati Mircea Geoana si Marian Saniuta. Spre deosebire de alesii puterii, majoritatea parlamentarilor opozitiei se afla in bancile lor.

ora 10.25 Premierul Mihai Razvan Ungureanu: "Incerc sa-mi dau seama cum percep cetatenii romani care se afla vremelnic sau permanent in afara granitelor (...) Mi se pare inacceptabil sa credem ca putem castiga electorat cu un discurs nationalist.

Indiferent de rezultatul motiunii voi continua sa am aceleasi principii. "

ora 10.20 Premierul Mihai Razvan Ungureanu: "Acest Guvern continua si subliniez, continua, obiectivele celorlalte guverne. Ne-am obisnuit tot ce au facut alte guverne, sa invocam mosteniri mai mult sau mai putin dezastruoase. In privinta lipsei de transparenta, acest guvern nu poate fi acuzat pentru incapacitatea de a intelege toate aspectele imputate. Nu pot intelege de ce respectarea unor angajamente poate fi privita cu atata lejeritate."

ora 10.13 Premierul Mihai Razvan Ungureanu"Ma bucur ca am reusit sa aduc opozitia in Parlament. Tratez acest moment in modul cel mai serios posibil. Nu pot sa nu ma intreb care este gradul de responsabilitate al unei actiuni care nu poate genera decat instabilitate. Inoportunitatea acestei motiuni este cu atat mai evidenta cu cat in aceste zile se afla la Bucuresti o delegatie comuna a FMI si Banca Mondiala. Nu este vorba doar de imaginea Romaniei, ci si de forta negocierii pe care Romania risca sa o piarda. Ceea ce faceti dvs. este sa distrugeti insasi ideea de opozitie, care inseamna responsabilitate fata de interesul general.

Regret ca in fata mea se afla prea multi politicieni si prea putini oameni de stat. Mi-e teama ca aceasta motiune este un test pentru intreaga clasa politica. Am citi un text caruia ii lipseste forta argumentatiei. Textul este el insusi o dovada ca actualul guvern actioneaza si ca nu ii lipseste responsabilitatea. Imi este teama ca suntem mult prea departe de Europa.

Motiunea priveste catre trecut, nu catre viitor."

ora 10.10 Emil Boc: "Motiunea va fi respinsa. Va spun ca unul care a scapat de 10 motiuni. In acest moment, cel mai important lucru pentru tara este sa avem stabilitate politica. In plan politic, pot sa va spun ca la nivelul coalitiei exista soliditate si acest lucru se va vedea in plen."

"Putine surprize se mai pot intampla astazi. De domnul Croitoru stia, dupa ce a avut o pozitie diferita si si-a promovat propriul proiect legislativ."

ora 09.54 Surse citate de Mediafax sustin ca premierul Ungureanu si liderii PDL au numarat parlamentarii puterii care, conform analizelor, nu vor sustine motiunea de cenzura si care sprijina Guvernul. Concluzia este ca opozitiei ii mai lipsesc doua voturi pentru a demite Executivul.

ora 09.52 Deputatul PDL Catalin Croitoru refuza sa le spuna jurnalistilor cum va vota, daca va fi contra sau pro motiune.

ora 09.45 Victor Ponta ajunge in Parlament: "Anuntul domnului Croitoru nu ma surprinde, inca mai exista parlamentari ai puterii care au bun simt si obraz. Toti cei care voteaza azi motiunea isi sterg mare parte din pacate. Cei care astazi stau in banci nu mai pot veni in USL, portile s-au inchis. Votati motiunea, fiti oameni, nu roboti."

"Domnul Ungureanu nu a vrut sa desecretizeze contractul cu Chevron."

"Daca ajungem la guvernare va vom prezenta foarte clar strategia noastra privitoare la economia Romaniei."

ora 09.40 Ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, a declarat, inainte de sedinta plenului reunit al Parlamentului, ca rezultatul va fi "cel asteptat" si ca situatia este "sub control". "Totdeauna motiunile sunt interesante, dar nu va fi nicio ingrijorare. O sa vedeti ca rezultatul va fi cel asteptat de noi", a spus Berca. Intrebat pe ce se bazeaza, el a raspuns ca se bazeaza pe "realitatile din teren". Chestionat daca stie cati parlamentari mai sustin Guvernul, ministrul a raspuns: "Fiti convinsi ca avem situatia sub control".

ora 09.33 Deputatul neafiliat Gheorghe Zoicas a declarat ca va vota impotriva motiunii de cenzura, dupa ce a avut o discutie cu premierul Mihai Razvan Ungureanu in biroul presedintelui Camerei Deputatilor. Potrivit lui Zoicas, premierul i-a promis ca va face o evaluare a membrilor Guvernului, incepand cu ministrul Dezvoltarii. Premierul ar mai fi promis ca va face o vizita in Maramures pentru a vedea cum evolueaza absorbtia fondurilor europene si cele doua investitii bazate pe fonduri europene.

ora 09.28 Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a precizat, in deschiderea sedintei comune a plenului Parlamentului, ca deputatul Florentin Gust Balosin si-a anuntat inscrierea in grupul parlametar al PSD din Camera Deputatilor.

ora 09.25 Incepe sedinta plenului reunit al celor doua Camere.

ora 09.14 Ioan Oltean declara pe holurile Parlamentului ca nu conteaza cate voturi mai are nevoie opozitia ca sa demita Guvernul Ungureanu, "principalul este ca puterea are majoritate".

"Sper ca lucrurile sa curgă normal. Am incredere in colegii mei, cei care au mai ramas in PDL" - a spus Oltean.

ora 09.10 Premierul Mihai Razvan Ungureanu a discutat cu liderii PDL in biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, inaintea votului la motiunea de cenzura. El a declarat ca "altii" ar trebui sa aiba emotii pentru rezultatul votului. "Altii trebuie sa aiba emotii, nu eu", a spus Ungureanu.

ora 09.05 Sulfina Barbu a spus, inainte de sedinta Parlamentului, ca motiunea de cenzura nu va trece, pentru ca opozitiei ii lipsesc sase voturi.

"Am discutat cu fiecare parlamentar, cu toate partidele din coalitie, cu cine participa, cu cine nu poate sa participe. Din calculele pe care le avem noi, cei din opozitie au 225 de parlamentari. Au nevoie de 231 de voturi pentru ca motiunea sa treaca. Mai lipsesc sase voturi", a precizat Sulfina Barbu.

Ziua cea mai lunga pentru Guvernul Ungureanu

4 voturi! Atat ii lipseste opozitiei ca sa demita Guvernul. Motiunea de cenzura depusa de USL va fi dezbatuta si votata vineri in plenul reunit al celor doua Camere. Intre timp, mai multi alesi din PDL au sarit in barca opozitiei.

Ca sa fie siguri ca nu va lipsi nimeni, liderii USL si-au convocat de joi seara parlamentarii.

Mobilizare maxima si in tabara puterii. Avantajul fragil pe care il au i-a determinat pe liderii partidelor aflate la guvernare sa-si cheme si ei alesii la discutii. La final, parlamentarii PDL, UDMR si UNPR au anuntat ca vor participa la sedinta fara sa voteze, ca sa fie eliminata orice surpriza.

Si totusi, cativa parlamentari PDL, cum ar fi Catalin Croitoru, au de gand sa voteze.

Dupa cum demonstreaza aritmetica parlamentara, Guvernul Ungureanu nu poate fi demis. Pe hartie, USL numara 225 de parlamentari - joi seara si deputatul PDL Andrei-Valentin Sava a trecut in barca opozitiei - si are nevoie de cel putin 231 ca sa dea jos Executivul. Motiv pentru putere sa declare ca nu are emotii, mai ales ca si liderul USL Victor Ponta a recunoscut ca opozitia nu are voturile necesare.

Tot joi seara, Victor Ponta a anuntat ca a discutat cu Mircea Geoana, care l-a asigurat ca va vota in favoarea motiunii de cenzura. In aceste conditii, USL se poate baza, teoretic, pe 227 de voturi.

Sunt 11 parlamentari - noua deputati si doi senatori - fara partid politic, iar acestia pot inclina decisiv balanta intr-o parte sau alta. Trei "independenti" au anuntat deja ca sunt de partea opozitiei. Ceilalti opt parlamentari fara carnet de partid isi vor negocia probabil votul pana in ultimul moment cu ambele tabere. In plus, liderii USL mizeaza si pe cativa alesi de la minoritati.

Daca opozitia va reusi sa demita Guvernul, presedintele cheama partidele pentru consultari si va desemna un nou premier. Acesta are zece zile ca sa-si formeze un cabinet cu care sa ceara Parlamentului votul de investitura.

Mai multi lideri ai opozitiei au declarat deja ca, in eventualitatea unei demiteri a Executivului, USL ar trebui sa-si asume guvernarea, cu Victor Ponta premier. Aceasta varianta trebuie insa agreata si de Traian Basescu.

Pe de alta parte, presedintele poate provoca declansarea alegerilor anticipate. El poate nominaliza doi candidati pentru functia de premier, care sa fie respinsi rand pe rand de Parlament. In aceste conditii, Traian Basescu se poate prevala de articolul 89 din Constitutie si poate dizolva Legislativul. Apoi romanii ar putea fi chemati la alegeri parlamentare anticipate.

Sedinta de astazi, in care va fi votata motiunea de cenzura, o puteti urmari in direct pe site-ul nostru www.stirileprotv.ro, incepand cu ora 9.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Vasile Blaga: Motiunea de cenzura nu va trece, presedintele Emil Boc stie bine cum stam
Vasile Blaga: Motiunea de cenzura nu va trece, presedintele Emil Boc stie bine cum stam

Presedintele Senatului, Vasile Blaga a declarat ca este convins de faptul ca motiunea de cenzura nu va trece si ca presedintele PDL, Emil Boc, stie foarte bine cum sta coalitia din acest punct de vedere.

Tariceanu: Daca trece motiunea, solutia cea mai eficienta este un guvern de tranzitie
Tariceanu: Daca trece motiunea, solutia cea mai eficienta este un guvern de tranzitie

Liderul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu, considera ca, in cazul in care motiunea de cenzura va trece, solutia cea mai eficienta ar fi un guvern de tranzitie.

Motiunea de cenzura a USL:
Motiunea de cenzura a USL: "Executivul nu stie ce are de facut pana in momentul alegerilor"

In Parlament a avut loc prezentarea motiunii de cenzura "Opriti Guvernul santajabil. Asa nu, niciodata!". Motiunea urmeaza sa fie dezbatuta vineri dimineata.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.