Romania s-ar putea dota cu rachete Patriot, care sa apere atat tara noastra, cat si Europa de Est. "E un contract foarte bun"
Daca parlamentul aproba in aceasta toamna, Romania ar putea sa devina a 15-a tara din lume a carei aparare aeriana este asigurata de sistemul american anti-racheta Patriot.
Ministrul Apararii a discutat miercuri achizitionarea a sapte baterii Patriot cu ambasadorul american Hans Klemm si tot Adrian Tutuianu a fost chemat, impreuna cu colegul de la economie, la premierul Mihai Tudose, la Palatul Victoria, sa analizeze acelasi subiect.
Contractul care ar putea fi incheiat cu americanii de la Raytheon si Lockheed Martin se ridica la 3,9 miliarde de dolari, adica aproape intreaga suma pe care Romania s-a angajat, inca de la Summitul NATO din Tara Galilor, de acum trei ani, s-o cheltuiasca anual pentru aparare. Celebrul 2 la suta din PIB.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Seful Statului Major al Armatei Romane spusese inca din aprilie ca Romania are nevoie de acest sistem antiracheta, cu raza medie si lunga de actiune, care poate dobori de la rachete balistice pana la avioane sau rachete de alte tipuri. Faptul ca achizitia sistemului Patriot are sanse sa se finalizeze acum, dupa 20 de ani de parteneriat strategic Romania-SUA pare doar o coincidenta.
Iulian Chifu, analist politica internationala: "Exista si in Polonia un sistem din asta, pentru ca totul a fost negociat la pachet, odata cu amplasarea scutului de la Deveselu. E un contract foarte bun pentru Romania".
In total, Romania are de gand sa cheltuiasca nu mai putin de sase miliarde de dolari pe sisteme de aparare anti-racheta, din care aproape doua treimi se vor duce pentru Patriot. Importanta contractului este mai mare decat apararea nationala.
Cristian Diaconescu, analist politic: "Dupa summiturile NATO, succesive, achizitia unor sisteme anti-racheta de catre tara noastra a devenit o prioritate pentru apararea Romaniei, dar nu numai, ci si a flancului estic al NATO. Are o valoare militara, dar si diplomatica pentru alianta."
Odata instalat in Romania, sistemul racheta-anti racheta Patriot ar asigura securitatea tarii, alaturi de scutul de la Deveselu, avioanele de vanatoare F16 si trupele americane stationate in permanenta pe teritoriul tarii, in completarea soldatilor NATO care vin aici pentru exercitii.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vanzare a sistemului defensiv de rachete Patriot catre Romania, inclusiv suport tehnic si echipamente, costul estimativ fiind de 3,9 miliarde de dolari. Congresul SUA a fost notificat in legatura cu aceasta posibila tranzactie in data de 10 iulie. Defense Security Cooperation Agency a anuntat ca Guvernul Romaniei a solicitat vanzarea a 7 sisteme Patriot, in solicitare fiind incluse, printre altele, echipamentul de comunicatii, instrumente si echipamente de testare, echipamente de suport, generatoare, documentatie tehnica, echipamente de antrenament, piese de schimb, instruirea personalului, servicii de suport tehnic si logistic, valoarea totala a programului fiind de 3,9 miliarde de dolari.
Sursa: News.ro
Etichete: Rusia, NATO, klaus iohannis, armata, pib, aparare, rachete, congres, contract, csat, inarmare, 2%, mihai tudose, patriot,
Dată publicare:
12-07-2017 12:36