Rachete Patriot, aduse in premiera de armata americana in Romania pentru exercitii. MAPN: "Scenariu de aparare aeriana"
Rachete Patriot, in premiera in Romania. In tabara militara de la Capul Midia, judetul Constanta, incepe astazi un amplu exercitiu militar, la care participa militari romani si americani a anuntat MAPN.
Militari ai Brigazii 1 Rachete Sol-Aer "General Nicolae Dascalescu" vor participa, incepand de astazi panape 12 noiembrie, alaturi de militari americani din Batalionul 5-7 Aparare Aeriana din cadrul Fortelor Terestre ale SUA, dislocate in Europa (USAREUR), la exercitiul Patriot Shock V, ce se va desfasura in Tabara de Instructie si Poligon de Trageri Sol-Aer Capu Midia, judetul Constanta. Sistemele americane Patriot sunt proiectate pentru apararea impotriva avioanelor, dar si a rachetelor balistice.
Saptamana trecuta un general american de rang inalt a spus ca aproximativ 100 de militari americani au primit saptamana aceasta ordinul "socant" de a muta cu trenul un sistem antiaerian de tip Patriot din Germania in Romania, pentru a descuraja atitudinea agresiva a Rusiei in Europa. Pe Youtube si relele de socializare au aparut imagini cu inacarcatura militara trimisa din Germania catre Romania.
''Patriot Shock V este un exercitiu bilateral romano-american, de nivel tactic cu trupe in teren, al structurilor de rachete sol-aer din Fortele Aeriene Romane, la care participa o baterie HAWK PIP III R si una Patriot. Scopul exercitiului este de a antrena echipajele bateriei HAWK PIP III R pentru ducerea actiunilor de angajare a tintelor aeriene, prin integrare cu cea Patriot, in cadrul unui scenariu fictiv de aparare aeriana'', a precizat MApN.
Potrivit sursei citate, exercitiul are ca obiective principale perfectionarea procedurilor privind planificarea si ducerea in comun a actiunilor de combatere a unui inamic aerian, precum si verificarea interoperabilitatii sistemelor de comanda-control ale celor doua structuri de rachete sol-aer. Activitatea de instruire a fost planificata cu un an inainte si este inclusa in Planul cu principalele activitati al Statului Major al Fortelor Aeriene.
Reuters a scris in urma cu cateva zile citand oficiali din armata SUA ca aproximativ 100 de militari americani au primit saptamana aceasta ordinul "socant" de a muta cu trenul un sistem antiaerian de tip Patriot din Germania in Romania, pentru a descuraja atitudinea agresiva a Rusiei in Europa Exercitii militare anuntate din scurt si viitoare mobilizari NATO vor ajuta Alianta Nord-Atlantica sa-si acopere lacunele in apararea aeriana si antiracheta, in contextul in care isi revizuieste abordarea in vederea descurajarii Rusiei, a declarat generalul american. "Avem multe de facut, dar acum toata lumea are aceste lacune in vizor si actionam impreuna sa le rezolvam", a declarat general-maiorul Timothy McGuire, adjunctul comandantului Fortelor terestre americane in Europa, intr-un interviu telefonic pentru Reuters.
Exercitiile consolideaza pregatirea de lupta si capacitatea de a raspunde din scurt unor amenintari, a subliniat el. "Nu vrem un razboi, insa cea mai buna cale de a mentine pacea este consolidarea si capacitatea de a fi pregatiti", a declarat generalul. Seful Statului Major al Fortelor terestre americane Mark Milley si conducatori ai 38 de armate europene au convenit aupra acestui lucru miercuri, in cadrul unei reuniuni la Wiesbaden, in Germania, a precizat McGuire. Marea Britanie, Statele Unite si alti aliati NATO isi consolideaza - ca raspuns la expansiunea Rusiei - prezenta cu trupe si echipament in Europa de est, in cadrul celei mai ample comasari NATO la frontierele cu Rusia, de la Razboiul rece si pana in prezent.
Rusia, la randul ei, isi sporeste prezenta navelor de razboi in marile Baltica si Mediterana, dupa ce a stationat rachete de tip Iskander, ce pot fi dotate cu focoase nucleare, in Kaliningrad, o enclava rusa in Europa, situata intre Polonia si Lituania. Avand in vedere amenintarea tot mai puternica a Rusiei, McGuire a anuntat ca Statele Unite si aliatii lor actioneaza de urgenta pentru a-si imbunatati coordonarea intre sisteme aeriene si antiracheta invechite ale aliatilor est-europeni. "Totul se reduce la a ne pune sistemele in comunicare. Acest lucru va pregati mai bine Alianta sa infrunte (amenintari, n.r.) si sa exploateze capacitatile pe care le aduce fiecare tara", a declarat generalul.