Victor Ponta, dupa sedinta CSM: "Propunerile vor fi facute de viitorul ministru al Justitiei"
Premierul Victor Ponta a declarat, dupa sedinta CSM la care a participat in calitate de ministru interimar al Justitiei, ca nu mai face propuneri pentru sefia Parchetului General si DNA.
Astfel, Victor Ponta a explicat ca procurorul general si seful DNA vor fi selectati in urma unei proceduri care va fi condusa de viitorul ministru al Justitiei. El a precizat ca a propus Consiliului o procedura directa, in care ca ministru interimar sa formuleze propuneri, candidatii sa fie audiati la CSM, iar presedintele sa numeasca, dar sectia de procurori a CSM a avut o alta optiune, pe care nu poate decat sa o respecte.
"Nu am facut niciun fel de nominalizare si nu am vorbit de niciun fel de nume, nici aici, la intalnirea cu sectia de procurori, nici cu alta ocazie. Am avut o discutie despre procedura: daca mergem pe procedura prevazuta in acest moment de lege, cu propunerea ministrului Justitiei, avizul CSM si numirea de catre presedinte sau daca mergem pe acea procedura discutata si cu ministrul Pivniceru si cu Comisia Europeana, care presupune anumite etape discutate de Pivniceru cu sectia de procurori. Opinia membrilor sectiei de procurori este de a merge pe o procedura de selectie, cu toate acele etape. Am luat act de acest punct de vedere si am spus foarte clar ca nu vreau sa facem propuneri decat daca ne intelegem asupra procedurii de urmat si acesta este rezultatul", a spus Ponta, la finalul discutiei de la Consiliul Superior al Magistraturii.
Premierul a precizat ca il va informa telefonic pe presedintele Traian Basescu despre aceasta concluzie, cu mentiunea ca nu va exista "o procedura rapida".
"Probabil ca voi numi mai intai un nou ministru al Justitiei, care va stabili si va conduce aceste proceduri", a spus Ponta.
El a aratat totodata ca oficialii Comisiei Europene doresc sa existe procurori numiti printr-o procedura agreata de presedinte, CSM si minsitrul Justitiei.
Intrebat de jurnalisti daca s-a razgandit in urma presiunii Asociatiei Magistratilor sau a "strazii", dupa ce initial a anuntat ca doreste sa inainteze rapid propuneri de procurori, fara selectie, premierul a afirmat ca nu s-a razgandit absolut deloc si ca tot timpul a spus ca se va consulta cu CSM.
"Eu am venit, nu m-am razgandit, am propus si astazi aceasta procedura, sectia de procurori are cu totul si cu totul alta opinie fata de acea procedura stabilita cu fostul ministru si Comisia Europeana. Noul ministru va trebui sa faca o procedura care sa nu fie suspusa reprosurilor", a spus Ponta.
El a aratat ca in postura de candidati la conducerea Parchetului General si a DNA se vor putea afla toti cei care doresc sa se inscrie si ca nu a discutat de circa un an cu fostul procuror general Laura Kovesi. Intrebat in acelasi timp daca portofoliul Ministerului Justitiei va ramane la PNL, premierul a raspuns: "Sigur, de ce nu?".
Anterior, purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, a sustinut ca premierul Victor Ponta a raspuns afirmativ la intrebarea daca va sustine declaratii la CSM pe tema numirii procurorilor si nu la cea privind o numire a Laurei Kovesi la sefia DNA. "Premierul nu face declaratii peste umar la intrebari atat de importante. El a raspuns la intrebarea daca va face declaratii pe aceasta tema si a raspuns : «Da, la CSM»", sustine purtatorul de cuvant al Guvernului, conform Mediafax.
Dupa participarea la festivitatile prilejuite de Ziua Jandarmeriei, inainte sa se urce in masina, premierul Victor Ponta a fost intrebat mai intai de jurnalisti: "Astazi vom avea propunerile?", iar premierul a raspuns: "Va spun la CSM".
Jurnalistii au insistat si l-au mai intrebat daca o va numi pe Kovesi la conducerea DNA, iar raspunsul premierului a fost: "Da".
Ulterior, premierul a participat la o dezbatere pe regionalizare, dar la final nu s-a oprit sa raspunda intrebarilor presei pe acest subiect.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marti ca nu a vazut un anunt oficial al premierului Victor Ponta, ministru interimar al Justitiei, privind persoana propusa la sefia DNA, precizand ca in momentul in care va exista un astfel de anunt isi va spune public punctul de vedere.
Anterior, Ponta a spus zambind, inaintea discutiei pe care o va avea cu CSM legat de numirile procurorilor, ca spera ca astazi sa nu fie nevoie de Jandarmerie. "Pentru dumneavoastra, toate perioadele sunt dificile, pentru ca de dumneavoastra este nevoie atunci cand sunt probleme. Eu astazi sper sa nu fie nevoie de Jandarmerie, de maine, sigur, va fi intotdeauna", a spus Ponta.
Co-presedintele USL, Crin Antonescu, care a participat alaturi de Victor Ponta la dezbaterea organizata la Academia Romana pe tema regionalizarii, a refuzat sa faca vreun comentariu, precizand doar ca - deocamdata - asteapta un anunt oficial al ministrului intermar al Justitiei, Victor Ponta.
Seful Guvernului participa, de la ora 11.00, la sedinta sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru o discutie privind nominalizarile pentru conducerea Parchetului General si a DNA, urmand ca dupa aceea sa aiba si o discutie cu presedintele Traian Basescu pe aceeasi tema.
Anterior, premierul Victor Ponta, care este si ministrul interimar al Justitiei, a precizat ca nu exclude varianta ca fostul procuror general Laura Codruta Kovesi sa fie numita la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie, adaugand ca nu va demisiona din postul de prim-ministru daca aceasta persoana, considerata "omul lui Basescu", va fi numita la DNA.
Mai multe persoane protesteaza, marti dimineata, la sediul CSM fata de posibila nominalizare a Codrutei Kovesi la conducerea DNA.
Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a cerut presedintelui si premierului, luni, sa revina asupra "declaratiilor de intentie" privind numirea sefilor PICCJ si DNA, intrucat "orice implicare politica a justitiei, fundamentata pe intelegeri meschine", va afecta Romania pe plan intern si international.
In 13 martie, presedintele Traian Basescu a declarat ca i-ar multumi lui Dumnezeu ca Mona Pivniceru sa fie numita in CC, pentru ca premierul si-ar putea asuma, astfel, ca interimar la Justitie, propuneri pentru functiile de sefi ai Parchetului General si DNA.
Intrebat despre situatia din Parchete, Basescu a raspuns, tot atunci: "Nu-i buna deloc. De aceea o si vreau accelerata putin. Voi discuta cu prim-ministrul zilele acestea sa gasim o solutie, pentru ca unde e problema? Noi nu suntem in deficit numai cu numirea procurorului general, procurorului-sef DNA, nu avem niciun adjunct la Parchet, la DNA care sa fie in mandate. Toti sunt cu mandatele expirate. Sefii de sectii sunt toti cu mandatele expirate in DNA si DIICOT. Suntem intr-o situatie dificila si ne jucam de-a concursurile pentru a nu ne asuma".
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminica seara, ca, in eventualitatea in care premierul Victor Ponta, din postura de ministru interimar al Justitiei, o va desemna pe Codruta Kovesi la sefia DNA, el se va opune. El a precizat ca aceasta opinie i-a impartasit-o si premierului Victor Ponta.
"Nu sunt de acord, ma opun, consider ca e o mare greseala si din punct de vedere al sistemului juridic, dar si politic o eventuala numire a doamnei Kovesi", a subliniat Crin Antonescu.
Liderul PNL a mai sustinut ca nu doreste ca in acest fel sa influenteze numirea procurorilor sefi si nici nu a facut vreo propunere de numire a cuiva.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: dna, Laura Codruta Kovesi, parchetul general, victor ponta,
Dată publicare:
02-04-2013 10:11